7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să-ţi construieşti propriul satelit în miniatură

Cum să-ţi construieşti propriul satelit în miniatură

Sateliţii în miniatură devin tot mai uşor de construit pentru pasionaţii de tehnologie, odată cu apariţia unor manuale care explică, pe înţelesul tuturor, cum se construieşte un astfel de dispozitiv. Mai mult, costurile lansării pe orbită a unui picosatelit vor scădea din 2013, estimează specialiştii.

Au trecut mai bine de 10 ani de când NASA susţine necesitatea dezvoltării tehnologiei pentru picosateliţi, dispozitive tehnologice mai uşor de construit, cu costuri mai mici la lansarea pe orbită, arată publicaţia “The Economist”, în pagina electronică.

De astfel, 2013 ar putea fi anul sateliţilor în miniatură- care cântăresc numai un kilogram, estimează specialiştii, dacă o companie din domeniu demarează programul de lansare regulată a picosateliţilor pe orbitele joase.

Recent, astrofizicianul şi programatorul Sandy Antunes a publicat a doua din cele patru cărţi despre cum să-ţi construieşti singur un picosatelit.

Odată cu dezvoltarea curentului care încurajează oamenii să construiască cu mâinile lor dispozitive- şi mai ales dispozitive care nu au legătură cu calculatoarele- roboţi şi instrumente- tot mai mulţi oameni au început să creeze gadgeturi. Ei folosesc o platformă specifică, Arduino, care simplifică procesele de fabricare ale unui dispozitiv şi reduce gradul de expertiză necesar, în mod obişnuit, fabricării circuitelor şi sistemului care controlează dispozitivele.

Chiar şi firmele care construiesc rachete au devenit extrem de interesate să-şi lanseze în spaţiu proprii picosateliţi. Cei mai populari sateliţi în miniatură au fost construiţi în cadrul proiectului CubeSat. Iniţiativa aparţine Universităţii Politehnice de Stat din California şi Universitatea Stanford. În cadrul proiectului, studenţii au posibilitatea să creeze picosateliţi cu încărcături ştiinţifice, private, utile guvernelor. Durata de viaţă a unui picosatelit este de nouă luni, iar costurile pentru construirea lui se ridică la 80.000 dolari.

Până acum, 80 de picosateliţi au fost lansaţi pe o orbită joasă şi 50 au reuşit să orbiteze şi să intre în legătură cu Pământul. Aceşti sateliţi pot fi construiţi uşor, iar preţul lor este accesbil, a explicat doctorul Antunes de la NASA.

Pasiune de 15.000 dolari

În propriul proiect, Calliope, astrofizicianul a investit până acum 7.000 dolari numai în componentele pentru picosatelit şi testarea lor. Până în prezent, în total, el a investit 15.000 dolari. Satelitul în miniatură construit de doctorul Antunes va măsura lumina din ionosferă, câmpurile electrice şi magnetice şi va transmite date pe Pământ sub formă de coduri muzicale MIDI.

Şi studenţii doctorului Antunes, de la Colegiul Capitol din Maryland, construiesc proprii lor picosateliţi, ale căror costuri se vor ridica la câteva sute de dolari, plus costurile de lansare.

Costurile pentru lansarea unui satelit în miniatură vor scădea din 2013

De zece ani, preţul pentru lansarea unui picosatelit pe o orbită joasă variază între 40.000 şi 80.000 dolari. Pentru a încuraja proiectele tinerilor, NASA oferă şi o reducere de 20.000 dolari pentru lansarea în spaţiu a dispozitivelor promiţătoare.

Mai mult, costurile pentru lansarea unui picosatelit ar putea scădea şi mai mult în 2013, remarcă “The Economist”, dacă Interorbital, o firmă fondată în 1996, care se ocupă cu dezvoltarea şi lansarea rachetelor, va începe să lanseze regulat sateliţi în miniatură pe orbite joase.

În prezent, compania Interorbital taxează cu 10.000 dolari o lansare a unui picosatelit din proiectul CubeSat.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă