10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să fii mai fericit în doar 10 secunde

Cum să fii mai fericit în doar 10 secunde

Un psiholog afirmă cu tărie că oricine își poate „dresa“ zilnic creierul pentru a experimenta mai multă fericire, printr-o serie de exerciții scurte, care pot fi făcute și la serviciu, și în timpul liber.

În cartea sa, „Hardwiring Happiness: The New Brain Science of Contentment, Calm, and Confidence“, psihologul britanic Rick Hanson susține că a găsit explicația faptului că atât de mulți oameni sunt nefericiți, cât și metoda prin care poți trăi mai bucuros.

Potrivit acestuia, evoluția le-a generat oamenilor o tendință de a fi atenți mai mult la lucrurile negative decât la cele pozitive. Asta pentru că supraviețuirea depinde de observarea imediată a pericolelor și reacționarea rapidă la ele. „Creierul a dezvoltat o înclinație negativă acționând ca un scai la experiențele rele și ca o tigaie complet neaderentă la cele bune“, scrie Hanson.

Experiențele plăcute se uită mai repede

În consecință, trăirile negative au tendința de a rămâne lipite de oameni – pentru că ele par importante pentru creier –, în timp ce experiențele plăcute se uită destul de repede. În timp, avem, așadar, cu toții tendința de a acumula o listă lungă de experiențe negative pe care ni le amintim foarte ușor, ceea ce le face vii și importante, în timp ce pe cele pozitive suntem înclinați să le uităm. Hanson citează în cartea sa studii care au arătat că o relație este bună numai dacă există o proporție de cinci la unu de interacțiuni pozitive față de cele negative. Cu alte cuvinte, probabil că nu ne place șeful dacă nu ne laudă de cel puțin cinci ori mai mult decât ne critică.

Din fericire, deși creierul uman este înclinat spre negativitate, este și deosebit de flexibil. Tocmai de aceea poate fi reprogramat să fie fericit pur și simplu prin concentrarea timp de 10 până la 30 de secunde asupra modului în care ne-am simțit când am trăit o mică plăcere.

O nouă structură neurală

Acea plăcere poate fi o interacțiune cu unul dintre copii sau pur și simplu satisfacția pe care am avut-o când am realizat ceva la serviciu. Astfel, ne dresăm creierul să eticheteze drept foarte importante micile lucruri care ne-au adus fericire. Metodele simple prezentate în cartea lui Hanson folosesc puterea trăirilor zilnice pentru a construi o structură neurală plină de fericire, iubire, încredere și calm.

În timp, și nu unul foarte lung, spune autorul cărții, creierul se obișnuiește să fie fericit.

Cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au avut cele mai puține probleme în viață, ci cei care par să fie capabili să se bucure de ce se petrece în fiecare moment. Fără să-și dea seama, ei și-au programat creierele să fie fericite.  

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă