15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCe legatura este intre marimea creierului si inteligenta?

Ce legatura este intre marimea creierului si inteligenta?

Chiar daca creierul insectelor este minuscul, ele sunt in stare sa faca o gimnastica mentala de proportii, afirma oamenii de stiinta. Conform unui numar tot mai amre de studii, unele insecte sunt capabile sa numere, sa imparta obiectele pe categorii si chiar sa recunoasca fetele oamenilor, toate cu un creier atat de mic, relateaza MSNBC, citat de ziare.com.

In ciuda nenumaratelor incercari de a stabili o legatura intre volumul creierului unui animal cu adancimea inteligentei sale, nu s-a ajuns la o concluzie. Ce a reiesit insa este faptul ca complexitatea conexiunilor dintre neuroni esre cea care conteaza. Cercetarea insectelor, a vietuitoarelor cu un creier atat de mic, nu face decat sa-si ajute pe cercetatori sa inteleaga ce se petrece intr-un creier cu mult mai mare. Tot studiuerea conexiunilor intre un numar relativ redus de neuroni ar putea duce si la aparitia unor calculatoare si mai inteligente, afirma cercetatorii.

Opinia acestora este, deocamdata, ca "mai mare nu inseamna in mod obligatoriu mai bun, in unele cazuri putand fi vorba chiar despre contrariu". Marimea creierului nu pare sa conteze, in general, neavand legatura cu inteligenta. Chiar daca in ceea ce priveste oamenii, indivizii cu un creier mare nu au un IQ prea mare, dupa cum au aratat studiiile, in comparatie cu balenele, care au un creier ce poate ajunge si la 10 kilograme si cateva miliarde de neuroni, suntem cu siguranta mai inteligenti, in ciuda celor "doar" 85 de miliarde de neuroni.

In loc sa creasca inteligenta, creierele mari ar putea sa fie asa doar pentru a sustine un corp de proportii, cu muschi mai mari de coordonat si mai multa informatie senzoriala de prelucrat. In plus, e nevoie de o gramada de energie pentru a sustine un creier de proportii. Creierul mic al insectelor este insa capabil de multe conexiuni, insectele putand comunica intr-o multitudine de feluri. Albinele, de exemplu, sunt capabile sa faca circa 50 de activitati, mai multe decat unele dintre vertebrate.

Cercetatorii au calculat ca este nevoie doar de cateva sute de neuroni pentru a putea numara, iar cateva mii de neuroni sunt necesari pentru ca o vietuitoare sa aiba constiinta. Daca albinele sunt in stare sa recunoasca fetele oamenilor dintr-o varietate de unghiuri, de la distante diferite, putand ghici si starea emotionala, computerele inca nu pot face asta.

Cele mai citite

Poşta Română a finalizat distribuirea pensiilor până pe 15 aprilie

Compania Naţională "Poşta Română" a finalizat distribuirea pensiilor până pe data 15 aprilie, conform calendarului asumat, a anunţat, joi, operatorul poştal naţional. Distribuirea drepturilor sociale...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă