11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechNASA a descoperit un sistem solar cu acelaşi număr de planete ca...

NASA a descoperit un sistem solar cu acelaşi număr de planete ca al nostru

Steaua numită Kepler-90 este aflată la o distanţă de 2.545 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Dragonul.

Aceasta este prima stea în jurul căreia se observă că orbitează la fel de multe planete ca şi în jurul soarelui nostru, iar cercetătorii cred că este prima din multele stele de acest fel care vor fi descoperite.

Cercetătorii ştiau din 2013 că şapte planete orbitează în jurul stelei, dar cu ajutorul “Google Artificial Intelligence”, care a analizat datele obţinute de telescopul Kepler al NASA, a fost descoperită a opta planetă.

Christopher Shallue, inginer software senior la Google AI în California, şi Andrew Vanderburg, astronom şi profesor la Universitatea Texas, din Austin, au învăţat un computer să facă diferenţa între imaginile de pisici şi de câini.

Ei au rafinat abordarea de a identifica exoplanete în baza de date a telescopului Kepler plecând de la fluctuaţiile de lumină care se produc când o planetă trece prin faţa stelei. “Reţeaua neurală”, cum a fost denumit computerul, a învăţată să identifice astfel de modificări folosind semnale care au fost verificate şi confirmate în catalogul de planete al lui Kepler. În 96% din cazuri, aceasta a identificat exoplantele.

De la lansarea sa în 2009, Kepler a urmărit peste 150.000 de stele într-o parte a cerului pentru a stabili candidatele la statutul de exoplanete, plecând de la scăderea strălucirii stelelor atunci când potenţiale planete trec prin faţa lor. Kepler a adunat o bază de date de 35.000 de posibile semnale indicând planete.

Pentru a ajuta la depistarea unor semnale mai slabe ale unor planete potenţiale pe care oamenii de ştiinţă le-au ratat, “reţeaua neurală” a fost instruită să caute astfel de semnale în 670 de sisteme solare care erau cunoscute pentru faptul că susţin mai multe planete. Presupunerea oamenilor de ştiinţă a fost că sistemele cu mai multe planete sunt cele mai bune locuri pentru a căuta noi exoplanete.

“Procesul de învăţare al maşinii străluceşte cu adevărat în situaţii în care există atât de multe date, încât oamenii nu pot să caute singuri printre ele”, a mai spus Shallue.

Noua planetă a fost denumită Kepler-90i şi nu este un mediu ospitalier. Este relativ mică, “toridă” şi stâncoasă, rotindu-se în jurul soarelui ei o dată la fiecare 14,4 zile.

În sistemul nostru solar, cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur, efectuează o rotaţie completă o dată la 88 de zile. Ea a devenit a opta planetă dintr-un sistem descoperit iniţial de telescopul Kepler în 2013, primul sistem solar cu şapte planete descoperit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă