20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrei români sunt acuzați în SUA de o fraudă cibernetică de cel...

Trei români sunt acuzați în SUA de o fraudă cibernetică de cel puțin patru milioane de dolari

Autoritățile americane au pus sub acuzare trei români într-un caz de fraudă cibernetică care s-ar fi ridicat la cel puțin 4 milioane de dolari și ar fi infectat cel puțin 60.000 de computere, cele mai multe în Statele Unite, a precizat vineri Departamentul de Justiție, citat de Reuters, informează Agerpres.

Departamentul american al Justiției a anunțat că trei persoane au fost extrădate din România în SUA, într-un caz care a investigat, printre altele, trimiterea a 11 milioane de e-mailuri malițioase.

Cei trei români sunt acuzaţi de fraudă cibernetică, furt de identitate şi conspiraţie pentru spălare de bani, în cadrul unui dosar ce va fi judecat de o curte federală din Cleveland.

Aceştia au fost extrădaţi în SUA în cursul acestei săptămâni, după ce au fost arestaţi la începutul acestui an, în România. Doi dintre ei au apărut în faţa judecătorilor vineri şi au pledat nevinovaţi în faţa acuzaţiilor aduse.

Potrivit procurorilor, cei trei ar fi făcut parte dintr-un grup numit ”Bayrob”, care în anul 2007 a început dezvoltarea şi instalarea unui soft rău intenţionat, ce era trimis prin intermediul emailurilor, pretinzând că ar fi fost trimis din partea unor companii importante precum Western Union sau Norton AntiVirus.

După ce utilizatorul ar fi deschis fişierul trimis, softul ar fi fost instalat pe calculatorul acestuia. Acesta ar fi colecat toate adresele de email din lista de contact a utilizatorului, iar softul rău intenţionat s-ar fi transmis mai departe prin intermediul emailurilor. Peste 600.000 de calculatoare au fost astfel infectate.

În urma acestei acţiuni, acuzaţii ar fi putut controla calculatoarele pentru a colecta informaţii despre cărţi de credit, conturile de utilizatori şi parolele acestora.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă