România – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost vizate în anul 2015

de Mihai Diac , 14 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 10:17, 15 ianuarie 2016
România – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost vizate în anul 2015

România nu mai este patria hackerilor,  dar devine, din ce în ce mai mult, ținta atacurilor cibernetice.

În anul 2015, trei domenii  – cheie ale statului român au fost vizate de atacuri cibernetice:  Afacerile Interne, Afacerile Externe și Apărarea, au anunțat specialiști din domeniul  cybersecurității.

În paralel, au fost atacate sistemele de Internet  Banking de la 11 bănci cu filiale în România.

Atacatorii rețelelor bancare au căutat evident să obțină bani. În schimb, cei care au atacat sectoarele strategice au căutat  informații.  “Nu înseamnă, neapărat, că date de la aceste instituții au fost compromise”, subliniază specialiștii în cybersecuritate.

În alte state din UE, pe lângă cele trei domenii atacate în România, au mai fost vizate sțectoare cum ar fi cercetarea aerospațială și resursele strategice.

Atacurile sunt de multe ori planificate de “actori statali”, prin intermediul unor grupuri de crimă organizată sau al unor hackeri. Chiar și locația acestora este greu de stabilit, întrucât se folosesc  softuri care modifică sau care maschează identitatea.  De exemplu, într-o singură zi, împotriva infrastructurilor critice din România se pot înregistra peste 130.000 de acțiuni suspecte, care pot reprezenta atacuri informatice. În ultima perioadă, peste jumătate din aceste acțiuni au provenit, aparent , din Venezuela. Atacurile cibernetice asupra României pornesc, în realitate, din Rusia sau din China, susțin specialiștii.

Un atac cibernetic banal, dar asociat, totuși, unui  grad mediu de risc, îl poate reprezenta un mail având un atașament suspect, tip Facebook. Un asemenea mail a fost primit recent de un director din Ministerul de Interne. Evident, destinatarul n-a deschis mailul ci a anunțat specialiștii în securitate cibernetică.

Dacă instituțiile din domeniul securității naționale au și specialiști, și soft, și metode de a se proteja, alte organizații, de stat sau private, stau mult mai slab. Există instituții ale administrației din România care nu au pe calculator nici măcar un antivirus, spun specialiștii. În privința personalului, situația este la fel de precară. Un minister civil poate avea un singur angajat IT, plătit cu 1500 de lei pe lună (ceea ce nu îl motivează), iar lui i se spune “tu ești de la IT, tu trebuie se aperi de atacuri cibernetice”.

În România nu există, la ora actuală, niciun program de licență în domeniul securității cibernetice. Există totuși două programe de masterat pe acest domeniu – unul la Academia Tehnică Militară, celălalt la ASE.

Comentarii

 • Dan

  15 ianuarie 2016 21:57

  Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email ddann63yahoo.com

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  14 ianuarie 2016 23:09

  Ne dezvoltam si te asteptam !Ai incredere in fortele proprii, esti organizat si ai abilitati foarte bune de comunicare?Iti doresti sa lucrezi alaturi de profesionisti si sa progresezi in cariera? Doresti bonusuri consistente in functie de rezultateO atmosfera foarte placuta, un mediu perfect pentru dezvoltareNu este necesara experienta Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design