15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCetățeni din SUA și Israel cer daune de un miliard de dolari...

Cetățeni din SUA și Israel cer daune de un miliard de dolari din partea Facebook, pe motiv că rețeaua este folosită de teroriști

Rude ale unor victime israeliene şi americane în urma atacurilor palestiniene au demarat luni la New York o acţiune în justiţie împotriva reţelei de socializare Facebook, pe motivul că aceasta din urmă este folosită şi de gruparea islamistă Hamas, a anunţat ONG-ul israelian Shurat Hadin, citat de AFP, informează Agerpres.

Demersul judiciar a fost iniţiat de respectivul ONG în numele familiilor a patru cetăţeni israelo-americani şi a unui american ucişi în valul de atentate produse de la începutul lunii octombrie în teritoriile palestiniene, la Ierusalim şi în Israel. Conform AFP, în urma acestor atentate au murit 214 palestinieni, 34 israelieni, doi americani şi câte un eritreean şi un sudanez. Conform autorităţilor israeliene, majoritatea palestinienilor ucişi sunt autorii atacurilor. 

Reclamanţii solicită despăgubiri în valoare de un miliard de dolari, invocând faptul că Facebook îşi pune platforma de comunicare la dispoziţia grupării Hamas şi ar încălca astfel legea antiteroristă americană, ce interzice societăţilor americane să ‘ofere sprijin material grupurilor considerate teroriste’. 

Conform directoarei ONG-ului israelian, Nitsana Darshan-Leitner, obiectivul demersului judiciar este de o obliga Facebook să-şi înăsprească regulile ce privesc mesajele prin care palestinienii ‘incită’ la violenţă. 

Anunţul privind lansarea acestei acţiuni în justiţie survine la o săptămână după ce ministrul israelian al securităţii publice, Gilad Erdan, a acuzat reţelele de socializare, şi în mod special Facebook, că sunt responsabile pentru violenţele din Israel şi din Orientul Mijlociu în general, în opinia sa Facebook fiind o platformă de incitare împotriva Israelului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă