12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialALAN TURING şi "spargerea" codurilor folosite de maşina Enigma

ALAN TURING şi “spargerea” codurilor folosite de maşina Enigma

ALAN TURING. Google sărbătoreşte sambata, 23 IUNIE 2012, 100 de ani de la naşterea lui ALAN TURING, părintele informaticii moderne. ALAN TURING a inventat un dispozitiv bazat pe lucrul cu cifrele 0 şi 1, care a formalizat conceptul de algoritm şi calcul. 

Citeste si FOTO: Cât costă şi CUM ARATĂ cele mai scumpe AVIOANE MILITARE din lume

În timpul celui de-al doilea război mondial, Turing a fost un important participant la eforturile depuse la Bletchley Park pentru a sparge cifrurile germane. Înainte ca Marea Britanie să declare război Germaniei, matematicianul a lucrat la problema maşinii germane Enigma, şi a colaborat cu Dilly Knox, un criptanalist senior de la GCCS. Anumiţi istorici consideră că această realizare de geniu a grăbit căderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere încă un an sau doi.

Citeste si Cele mai „tari” maşini din Rusia Sovietică

Alan Turing proiectase o maşină electromecanică ce putea ajuta la spargerea maşinii Enigma mai rapid decât bomba din 1932, „bombe”, denumită după modelul original polonez, bomba, din care s-a şi inspirat. „Bombe”, cu o îmbunătăţire sugerată de matematicianul Gordon Welchman, a devenit una din principalale unelte automate utilizate pentru a ataca traficul de mesaje protejat de Enigma.

Citeste si FOTO INEDITE: O lume interbelică. Vezi cum arăta ANGLIA anului 1928, în imagini color!

Maşnăria „Bombe” căuta setări potenţial corecte pentru un mesaj Enigma (adică, ordinea rotoarelor, setările rotoarelor, etc.), folosind un fragment de text clar probabil. Pentru fiecare setare posibilă a rotoarelor (numărul maxim posibil fiind de ordinul a 1019 stări, sau 1022 pentru maşinile Enigma de la U-boat, care aveau patru rotoare, faţă de maşina Enigma standard care avea doar trei). Aceasta efectua un lanţ de deducţii logice pe baza fragmentului probabil, deducţii implementate electric. “Bombe” detecta când avea loc o contradicţie, şi elimina setarea, trecând la următoarea. Peste două sute de astfel de maşini create de Alan Turing au fost în funcţiune până la sfârşitul războiului.

Citeste si FOTO: Cum arată cel mai scump echipament militar din lume

În decembrie 1940, Turing a rezolvat sistemul de indicatori al maşinii Enigma navale, care era mai complex din punct de vedere matematic decât sistemul folosit de celelalte servicii. Turing a inventat şi o tehnică statistică bayesiană intitulată “Banburismus” pentru a-l ajuta la spargerea Enigmei navale. Banburismus putea elimina anumite ordini ale rotoarelor maşinii Enigma, reducând timpul necesar testării setărilor de pe “Bombe”.

Citeste si Destin curmat de boală: Povestea lui Mihai Pătraşcu, unul din cei mai mari informaticieni români din ultimul deceniu

 

 

În iulie 1942, Turing a inventat o tehnică denumită Turingismus sau Turingery ce putea fi folosită împotriva cifrului Lorenz utilizat în noua maşină a germanilor, Geheimschreiber („scriitor secret”). De asemenea, l-a introdus în echipa care lucra la această maşină pe Tommy Flowers care, sub îndrumarea lui Max Newman, a construit calculatorul Colossus, primul calculator electronic digital programabil din lume, care a înlocuit maşinile anterioare mai simple (inclusiv pe “Heath Robinson”) şi a căruit viteză superioară a permis aplicarea cu succes a unor tehnici de decriptare de tip forţă brută asupra unor cifruri care se schimbau zilnic.

Citeste si FOTO. Clădirile din Phenian care eclipsează CASA Poporului

În partea de sfârşit a războiului, când învăţa electronică, asistat de inginerul Donald Bayley, Turing a întreprins proiectul unei maşini portabile denumite Delilah pentru a permite comunicaţii de voce securizate. Deşi Turing a făcut o demonstraţie oficialilor, criptând şi decriptând o înregistrare a unui discurs al lui Winston Churchill, Delilah nu a fost pusă în producţie.

În 1945, Turing a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic pentru serviciile aduse în timpul războiului, dar munca sa a rămas secretă mulţi ani după aceea.

Citeste si ALAN TURING si moartea sa suspecta

TURING a lucrat la Laboratorul Naţional de Fizică, creând unul dintre primele programe de calculator, iar în 1948 s-a mutat la Universitatea Manchester, unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.

Citeste si FOTO Cele şapte MINUNI ale naturii din lume

În 1948, Turing, lucrând cu fostul său coleg de facultate, D.G. Champernowne, a început să scrie un program de jucat şah pentru un calculator care nu exista încă. În 1952, în lipsa unui calculator suficient de puternic încât să execute programul, Turing a jucat el însuşi un joc în care a simulat calculatorul, efectuând aproximativ o mutare la o jumătate de oră. Jocul a fost înregistrat, iar programul a pierdut în faţa colegului lui Turing, Alick Glennie, deşi se spune că ar fi câştigat un joc împotriva soţiei lui Champernowne.

Citeste si TOP Cele mai frumoase şi controversate AMANTE din istorie

Turing a inventat un dispozitiv bazat pe lucrul cu cifrele 0 şi 1, care a formalizat conceptul de algoritm şi calcul.

Citeste si FOTO: Vezi cine sunt POLITICIENII români care s-au SINUCIS!

Părintele informaticii moderne şi al inteligenţei artificiale, Turing este cunoscut pentru contribuţia sa la spargerea codurilor Enigma, scrie guardian.co.uk. Spargerea codurilor le-a permis aliaţilor să urmărească unităţile militare şi navale ale Germaniei şi să le distrugă, potrivit Mediafax.

Citeste si FOTO 30 de sportivi sexy care vor participa la Olimpiada de Londra

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă