9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecial30 de hackeri au fost reținuți de Europol. Unul dintre ei, acuzat...

30 de hackeri au fost reținuți de Europol. Unul dintre ei, acuzat de 2000 de atacuri informatice, a fost capturat în România

Un hacker acuzat că a comis 2000 de atacuri informatice a fost capturat în România, în cadrul unei acțiuni în care au fost reținute și arestate, în mai multe țări, peste 30 de persoane, informează luni un comunicat al DIICOT.

Acțiunea a fost organizată de Europol şi de anchetatori din mai multe state. Persoanele vizate de anchetatori ar fi realizat atacuri informatice asupra unor adrese IP, site-uri şi sisteme informatice ale unor instituţii publice.

Acţiunea desfăşurată în perioada 5 – 9 decembrie, de Europol şi anchetatorii din Australia, Belgia, Franţa, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, a vizat utilizatorii Distributed Denial of Service (DDoS), instrumente de atacuri informatice, şi a avut ca rezultat reţinerea şi arestarea a 34 de persoane, alte 101 persoane fiind audiate şi atenţionate, majoritatea suspecţilor având vârste sub 20 de ani.

"S-a reţinut că mai multe persoane faţă de care s-au luat măsuri preventive au plătit servicii  de stressers şi booters, pentru lansarea maliţioasă de software, pentru a demara atacuri DdoS, care încarcă site-urile şi serverele cu multe informaţii, făcându-le inutilizabile pentru utilizatori. Instrumentele folosite sunt o parte a facilităţilor infracţionale de tip «DdoS de închiriat» pentru care hackerii pot plăti şi le pot îndrepta spre ţintele alese, acest mod de operare fiind identificat  în rândul tinerilor pasionaţi de jocuri video", arată comunicatul DIICOT.

Centrul European Cybercrime al Europol a ajutat la identificarea persoanelor suspecte, atât în Europa, cât şi în alte continente, acţiunea fiind coordonată de EMPACT (European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats). 

În România, procurori din DIICOT şi ofiţeri din Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au realizat, la 8 decembrie, două percheziţii în judeţele Galaţi şi Sibiu, pentru capturarea unui bărbat suspectat că a lansat din România atacuri informatice.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul  2013 şi până în prezent, suspectul T.M.I. a lansat de pe teritoriul României atacuri informatice de tip DDOS (Distributed Denial of Service), utilizând servicii de tip stresser (programe informatice care facilitează lansarea de atacuri informatice de către utilizatorii lor, având de obicei drept ţintă site-uri sau servicii de găzduire pe servere cu cerinţe înalte cum ar fi cele ale băncilor, platformelor pentru plăţi cu carduri de credit etc.)”, a anunțat DIICOT.

În perioada decembrie 2013 – mai 2014, suspectul ar fi lansat 35 de atacuri de tip DDoS prin diverse metode, perturbând astfel grav funcţionarea unor sisteme informatice alocate unei instituţii publice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă