19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrei zile fără telefoane mobile

Trei zile fără telefoane mobile

Anual, în zilele de 6, 7 şi 8 februarie, oamenii sunt invitați să renunțe la telefoanele mobile, sau cel puţin să reducă numărul convorbirilor şi al SMS-urilor, pentru a marca Zilele mondiale fără telefon mobil. 

Anul acesta este a 16-a ediţie a Zilelor Mondiale fără telefon mobil, iar tema de reflecţie este insecuritatea pe care o generează folosirea telefoanelor mobile. 

Studiile arată că două treimi dintre utilizatori declară că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând. Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat, pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj.

Trei sferuri dintre adulţii care au un smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă. Astfel, unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil.

Teama de a rămâne fără telefon mobil este atât de frecventă, încât a capătat şi o denumire ştiinţifică – nomofobia (no-mobile-phone-phobia), iar specialiştii sunt de părere că ar merita titlul de "boală a secolului". Psihologii spun că tratamentul este unul similar oricărei dependenţe – renunţarea treptată la gadgeturi şi găsirea unor alternative viabile.

Ziua mondială fără telefon mobil a fost marcată prima dată la 6 februarie 2001, iar din anul 2004, campania a fost extinsă pe perioada a trei zile – 6,7 şi 8 februarie, şi în fiecare an propune o temă specială de reflecţie.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă