Trei zile fără telefoane mobile

de Andra Dumitru , 06 februarie 2016 - stire actualizata la ora 10:44, 06 februarie 2016
Trei zile fără telefoane mobile

Anual, în zilele de 6, 7 şi 8 februarie, oamenii sunt invitați să renunțe la telefoanele mobile, sau cel puţin să reducă numărul convorbirilor şi al SMS-urilor, pentru a marca Zilele mondiale fără telefon mobil. 

Anul acesta este a 16-a ediţie a Zilelor Mondiale fără telefon mobil, iar tema de reflecţie este insecuritatea pe care o generează folosirea telefoanelor mobile. 

Studiile arată că două treimi dintre utilizatori declară că îşi verifică telefonul, pentru mesaje, alerte sau apeluri, chiar dacă nu-l aud sunând sau vibrând. Aproape o jumătate dintre cei care au telefon mobil dorm cu el lângă pat, pentru că nu vor să piardă nici un apel sau mesaj.

Trei sferuri dintre adulţii care au un smartphone spun că îi folosesc aplicaţiile pentru: orientare, coordonarea întâlnirilor, informaţii diverse, dar în special despre locaţii şi trafic, sau în situaţii de urgenţă. Astfel, unul din trei posesori spune că nu-şi poate imagina viaţa fără telefonul mobil.

Teama de a rămâne fără telefon mobil este atât de frecventă, încât a capătat şi o denumire ştiinţifică – nomofobia (no-mobile-phone-phobia), iar specialiştii sunt de părere că ar merita titlul de "boală a secolului". Psihologii spun că tratamentul este unul similar oricărei dependenţe – renunţarea treptată la gadgeturi şi găsirea unor alternative viabile.

Ziua mondială fără telefon mobil a fost marcată prima dată la 6 februarie 2001, iar din anul 2004, campania a fost extinsă pe perioada a trei zile - 6,7 şi 8 februarie, şi în fiecare an propune o temă specială de reflecţie.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design