Prea multe selfie-uri pot îmbătrâni pielea

de Elena Mitrovici , 17 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:06, 17 martie 2016
Prea multe selfie-uri pot îmbătrâni pielea

O bloggeriță londoneză de 26 de ani, care are obceiul de a face 50 de selfie-uri pe zi, a fost şocată să descopere că lumina degajată de telefonul ei mobil îi îmbătrâneşte prematur pielea, scrie Daily Mail.

Tânăra a observat că i-au apărut pe faţă tot felul de probleme între care pete, puncte nege şi albe sau cearcăne şi a dat vina pe telefon. Deşi pare puţin credibil, este posibil ca lumina albastră emanată de ecranul telefoanelor inteligente să afecteze pielea.

Deocamdată, oamenii de ştiinţă şi specialiştii în boli de piele nu ştiu chiar atât de multe despre această lumină ca despre razele ultraviolete, dar o serie de cercetări preliminare sugerează că efectele ar putea fi la fel de dăunătoare, spune David E.Bank, director al Centrului de Dermatologie, Cosmetică şi Chirurgie Laser din Mount Kisco, New York, citat de Daily Mail. În opinia sa, unele dintre posibilele efecte ale luminii albastre sunt uscarea pielii, inflamarea, apariţia cearcănelor şi chiar pigmentarea.

Pentru a reduce riscul apariţiei acestor efecte neplăcute, medicul recomandă folosirea permanentă, atât afară cât şi în interior, a unei creme de protecţie solară, care să conţină acizi care blochează mineralele, cum ar fi oxidul de zinc şi dioxidul de titaniu, care contracarează toate lungimile de undă ale luminii.

Aşadar, telefoanele inteligente ar putea afecta şi pielea, nu numai ochii, somnul şi metabolismul, cum au demonstrat unele studii mai vechi.

Se ştie deja că expunerea pe timpul nopţii la lumina albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii. De asemenea, expunerea la acest tip de lumină duce la încetarea producţiei de melatonină, un hormon care reglează trecerea organismului din starea de veghe în cea de somn. Când nivelul de melatonină şi ciclul somnului sunt dereglate, creşte riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

Ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastră pentru că este foarte puternică şi permite folosirea aparatelor şi în condiţii de lumină solară puternică, pentru a putea citi afişajul. Oamenii au început să fie expuşi unor niveluri ridicate de astfel de lumină doar în ultimii 10-20 de ani, iar acum au început să se vadă şi consecinţele.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design