19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăTechEvoluție. Africanii sunt cei care au populat întreaga planetă, în mai multe...

Evoluție. Africanii sunt cei care au populat întreaga planetă, în mai multe valuri de migrație

Noul studiu pune sub semnul întrebării ipoteza, general acceptată, privind existența unui singur val de migrație, în urmă cu circa 60.000 de ani.

Aceste concluzii, publicate joi în revista Science, se bazează pe un număr mare de noi descoperiri în Asia în ultimii zece ani care arată că Homo sapiens a parcurs distanțe vaste pe continentul asiatic, apropiindu-se chiar de Oceania, mai devreme decât se credea.

Astfel, oseminte ale lui Homo sapiens datând din urmă cu 70.000 până la 120.000 de ani au fost descoperite în sudul și centrul Chinei.

Indiciile genetice relevă și faptul că au avut loc încrucișări la fel de vechi între oamenii moderni și alți hominizi deja prezenți în Asia, precum neaderthalienii și denisovanii, verișorii dispăruți ai omului.

Studii recente au mai confirmat și faptul că populațiile non-africane actuale descind dintr-un singur grup din Africa, datând din urmă cu aproximativ 60.000 de ani.

“Migrațiile plecate din Africa în urmă cu peste 60.000 de ani erau probabil mici grupuri de exploratori și unele dintre aceste mișcări migratorii au lăsat urme genetice slabe la populațiile umane moderne”, a explicat Michael Petraglia, cercetător în cadrul Max Planck Institute din Germania, principalul autor al studiului.

El invocă în acest sens semnături genetice ale încrucișărilor între oamenii moderni și alți hominizi deja prezenți în Asia, precum neaderthalienii și denisovanii.

Oamenii de știință estimează în prezent că oamenii, cu excepția africanilor, au între 1% și 4% gene de la Homo neanderthalensis în ADN-ul lor, în timp ce melanezienii, originari din Pacific, au în medie 5% gene de la Omul de Denisova, o rudă apropiată a Omului de Neanderthal care a dispărut în urmă cu 30.000 de ani.

Toate aceste indicii arată că interacțiunile umane cu aceste două specii, și poate cu altele, sunt mai complexe decât se estima inițial.

“Această colecție de indicii ne dă o imagine privind migrații umane care nu pot fi limitate la un singur val de populație de la Vest la Est”, spune Christopher Bae, cercetător la universitatea Hawaii, coautor al studiului.

Din punctul lui de vedere, “trebuie ținut cont de variațiile ecologice și de diferitele interacțiuni între diversele populații de hominizi prezente în Asia la sfârșitul Pleistocenului, în urmă cu 100.000 de ani”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...
Ultima oră
Pe aceeași temă