11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechDemitere suspectă a șefului IFIN. America și Europa luptă pentru tehnologie în...

Demitere suspectă a șefului IFIN. America și Europa luptă pentru tehnologie în România

Cea mai cunoscută unitate de cercetare științifică din România, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele, are un nou director general. Vechiul director, academicianul Nicolae Zamfir, a fost demis, brusc, de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie. În locul lui Nicolae Zamfir, Monica Anisie l-a numit, în mod provizoriu, până la organizarea unui concurs, pe Marius Mărginean.

Cu alte cuvinte, în locul unui director care își obținuse postul prin concurs și care a condus fără probleme IFIN în ultimii patru ani, ministrul Educației și Cercetării a numit, subit, fără concurs, un interimar.

Decizia ministrului Anisie a fost anunțată public printr-un comunicat postat pe internet.

“Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a semnat astăzi, 14 august, ordinul de numire în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) a domnului Nicolae Marius Mărginean. Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 (șase) luni. În această perioadă, acesta va exercita și funcția de președinte al Consiliului de administrație.

Anterior acestei numiri, domnul Nicolae Marius Mărginean a fost președinte al Consiliului Științific al IFIN-HH, consiliu al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică și coordonare a activității de cercetare-dezvoltare și inovare în cadrul IFIN-HH.

Pe această cale, Ministerul Educației și Cercetării mulțumește public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea și eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este administrată de către IFIN-HH, institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării”, precizează comunicatul acestui minister.

 

“Sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”

Nicolae Zamfir,

Fost director general

 

“Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educației și Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotații mai largi, reprezentând o amenințare reală de blocare a evoluției clar ascendente a cercetării științifice românești la nivel mondial”

Ioan Aurel Pop,

Președintele Academiei Române

 

Poate avea România prejudicii prin demiterea unui director general?

Din poziția de șef al IFIN, acad. Nicolae Zamfir era implicat și în gestionarea proiectului ELI – NP, care este cel mai important program internațional de cercetare la care participa România.

Ce acuzații i se aduc fostului director general al IFIN?

Ministrul Monica Anisie, cea care l-a destituit, nu i-a adus nicio acuzație, ba chiar i-a mulțumit academicianului Zamfir pentru modul cum a implementat în România proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă