RAR nu va verifica maşinile modificate de Volkswagen

de Andrei Mărgăritescu , 08 februarie 2016 - stire actualizata la ora 21:10, 08 februarie 2016
RAR nu va verifica maşinile modificate de Volkswagen

Grupul german a anunţat soluţiile pentru motoarele de 1,2, 1,6 şi 2 litri care echipează maşinile mărcilor VW, Skoda, Audi şi Seat implicate în scandalul noxelor.

Registrul Auto Român (RAR) a precizat că nu este obligatorie o verificare ulterioară a maşinilor Volkswagen la care s-a schimbat softul implicat în scandalul de mediu de anul trecut sau a fost montată piesa adiţională pentru a se asigura că respectă normele în vigoare, potritiv Promotor.

RAR a mai explicat că nu există nici o obligație din partea grupului Volkswagen de a informa autoritatea despre maşinile modificate și nici nu există vreo sancţiune în acest caz din partea instituţiei statului pentru clienţii care refuză rechemarea.

Proprietarul unei maşini VW implicate în acţiunea de rechemare  nu va fi penalizat în vreun fel dacă refuză, din diferite motive, soluţiile propuse de grupul Volkswagen.  RAR a menționat, totuși,  că ar putea să nu mai acorde ITP, numai dacă un eventual test static ar demonstra nerespectarea cerinţelor aplicabile din punct de vedere al menţinerii în circulaţie, şi nu al admiterii pentru prima dată în circulaţie. Potrivit RAR, acel proprietar are dreptul să circule cu maşina ca înainte atât timp cât obţine ITP valabil.

Instituţia de stat  a mai spus că grupul VW a trimis deja către Registrul Auto Român listele cu maşinile afectate, iar instituția, la rândul sau, a comunicat grupului lista cu vehiculele afectate dintre cele importate în regim individual (de regulă vehicule second-hand), astfel încât s-a ajuns la cifra cunoscută de 105.300 vehicule (din parcul naţional) afectate de softul pirat.

 

Când încep rechemările

şi ce model este primul pe listă

 

Volkswagen Amarok va fi primul model din cele produse de mărcile grupului Volkswagen implicate în scandalul normelor de poluare.

În decembrie 2015, Grupul Volkswagen a prezentat Autorităţii Naţionale Germane pentru Transport Motorizat (KBA) măsurile tehnice specifice pentru motoarele EA189 afectate de scandalul emisiilor. Conform celor agreate, la finele lunii ianuarie Volkswagen a început implementarea măsurilor pentru motoarele cu capacitatea de 2,0 litri. În următoarele câteva luni, măsurile vor fi implementate pentru motoarele cu capacităţi de 1,2 şi 1,6 litri.

Actualizarea de soft este planificată pentru motoarele EA189 de 1,2 litri, 1,6 litri şi 2,0 litri. Timpul alocat manoperei va fi de sub o jumătate de oră. La motorul de 1,6 litri va fi montat ­adiţional un dispozitiv de rectificare a fluxului în conducta de admisie, timpul de lucru estimat inclusiv pentru actuali­zarea de soft fiind sub 45 de ­minute.

Rechemarea a început acum cu motorul 2,0 TDI de la Volkswagen Amarok. După instalarea acestui nou soft de comandă a motorului, Amarok respectă limitele solicitate pentru a îndeplini cerinţele normei de poluare Euro 5, potrivit Promotor. În doar câteva săptămâni, vor urma alături de variantele modelului Passat şi alte modele cu motoarele 2,0 TDI afectate. Modificarea motoarelor afectate de 1,2 litri este planificată pentru finele celui de-al doilea trimestru. În încheierea rechemării, începând cu al treilea trimestru al anului, va avea loc implementarea pentru autovehiculele cu motor de 1,6 litri.

Rechemarea se va extinde pe parcursul întregului an 2016 şi va începe în luna ianuarie. De asemenea, Volkswagen va contacta fiecare client.

Grupul Volkswagen va rechema în total aproximativ 8,5 milioane de autovehi­cule în Europa (pieţele EU28), în această cifră fiind incluse circa 2,4 milioane de auto­vehicule din Germania, ­conform Autorităţii Naţionale Germane pentru Transport.

Cei care vor cumpăra pe viitor o maşină rulată din grupul VW vor putea verifica dacă au fost efectuate deja măsurile de remediere prin căutarea unei etichete specifice, care va fi aplicată în locul destinat roţii de rezervă. Totodată, această informaţie va putea fi obţinută din istoricul electronic al autovehiculului. Măsurile de remediere vor fi, de asemenea, introduse manual în planul de service.  

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design