15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Maşina viitorului: un smartphone pe patru roţi

FOTO: Maşina viitorului: un smartphone pe patru roţi

Preşedintele companiei Toyota a dezvăluit publicului un nou concept de maşină, foarte asemănătoare unui smartphone gigant. Producătorul auto vrea să-şi demonstreze supremaţia în domeniul tehnologiei de vârf în cadrul Salonului Auto de la Tokyo.

Toyota Motor Corporation va prezenta trei concepte noi în cadrul Salonului Auto de la Tokyo, care se va deschide la data de 30 noiembrie şi va dura până la 11 decembrie. Compania va prezenta un automobil electric, care va fi lansat pe piaţă anul viitor, precum şi o versiune mai mică a hibridului de mare succes Toyota Prius, la Tokyo Motor Show.

Însă nu cele două modele vor reprezenta capul de afiş al Salonului. Preşedintele constructorului auto, Akio Toyoda, a scos în evidenţă, luni, la avanpremiera evenimentului, modelul experimental Fun-Vii, pe care l-a numit „un smartphone pe patru roţi“. Maşina funcţionează ca un computer personal şi le permite şoferilor să intre în contact cu diferite persoane printr-o simplă atingere a unei uşi de tip touch-panel. Toyoda a declarat că Fun Vii ar putea fi un exemplu pentru cum vor evolua lucrurile în secolul XXI, fără a oferi detalii despre model.

Salonul Auto de la Tokyo, în declin

Expoziţia de la Tokyo a pierdut din amploare în ultimii ani, odată cu reorientarea Uniunii Europene şi a SUA către China şi alte state, unde potenţialul de creştere al industriei auto este mult mai mare. Producătorul american Ford Motor Company nici măcar nu ia parte la „spectacol”. Toyota are, însă, planuri mari. Automobilul electric FT-EV III, aflat încă în stare de concept şi de model de testare, este proiectat pentru călătorii scurte, precum naveta zilnică la locul de muncă, funcţionând 105 km cu o încărcare completă. Noul hibrid de mici dimensiuni se va numi Aqua în Japonia, unde va ajunge pe piaţă luna viitoare. Detaliile despre vânzarea automobilului în străinătate, unde se va numi Prius, nu sunt cunoscute.

Modelele hibride: maşinile viitorului

Producătorii japonezi de automobile, care se confruntau deja, de câţiva ani, cu stagnarea vânzărilor în Japonia, au fost profund afectaţi de cutremurul şi tsunami-ul de la 11 martie, care a afectat aprovizionarea din nord-estul Japoniei, forţându-i să reducă nivelul producţiei. Prognoza cererii totale a automobilelor noi în Japonia, în anul 2011, a fost redusă de către Asociaţia Constructorilor de Automobile la 3,58 milioane, de la 3,78 milioane care reprezenta cifra iniţială.

Toru Hatano, analist auto pentru IHS Automotive din Tokyo, consideră că modelele hibride care au un consum redus de combustibil vor deveni foarte populare printre potenţialii cumpărători japonezi. „Cea mai mare provocare o reprezintă costurile, iar producţia trebuie să prindă viteză pentru ca acestea să scadă îndeajuns de mult”, a declarat Hatano. „Toyota are mai mulţi hibrizi pe piaţă decât concurenţa, iar asta le oferă un mare avantaj”. Toyota a vândut peste 3,4 milioane de hibrizi până acum, atât în Japonia, cât şi în străinătate. Honda Motor Company, care a fost, de asemenea, foarte agresivă în privinţa tehnologiei automobilelor hibride, a vândut până acum doar 770.000 de maşini.

O altă premieră: Toyota FCV-R

Pe lângă aceste modele, Toyota va expune, în premieră, un automobil de tip fuel-cell, FCV-R. Vehiculele de acest tip funcţionează pe bază de hidrogen şi au o emisie zero de dioxid de carbon, dar sunt considerate ca fiind nepractice din cauza costurilor. Toyota a declarat că noul model va fi unul practic şi va fi lansat în 2015, fără a oferi detalii despre preţul acestuia.

„Simţeam că inima îmi va sări din piept”, a declarat Toyoda după dezastrul din martie. „Însă, tocmai pentru că ne aflăm într-o astfel de epocă, trebuie să mergem mai departe pe drumul realizării viselor noastre”.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă