13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCum gasesti cea mai buna anvelopa pentru masina ta? (P)

Cum gasesti cea mai buna anvelopa pentru masina ta? (P)

Daca intri pe un site de vanzari anvelope, cum ar fi Anvelope.ro, o sa vezi ca exista o mare varietate de produse. La un moment dat, te poti simti coplesit / coplesita de multimea optiunilor. Cum sa faci sa obtii cea mai buna anvelopa, adecvata masinii tale?

Un prim lucru la care sa te uiti este dimensiunea anvelopei. Incepe prin a te uita in lateralul anvelopelor tale din prezent, si noteaza-ti numerele si literele scrise pe ea. Vei avea astfel un util ajutor in a gasi anvelopele potrivite masinii tale.

Apoi, uita-te in manualul masinii tale, sau pe abtibildul de pe usa masinii pentru dimensiunile anvelopelor. Din nou, noteaza-ti informatiile gasite.

La ce se refera literele si cifrele pe care le poti gasi prin metodele de mai sus? 
Tipul anvelopei este mentionat cu literele: P (pentru automobile de pasageri), LT (camion usor), T (roata de rezerva temporara), ST (trailer special). Daca anvelopa ta nu are nicio litera specificata, inseamna ca anvelopa este de dimensiuni europene metrice.

Latimea anvelopei sau latimea sectionala, in milimetri, este masurata de la cel mai mare punct din laterala pana la cel mai mare punct din interior.

Raportul de aspect (aspect ratio) este legatura dintre inaltimea laterala si latimea anvelopei. Cu cat e mai mica aceasta rata, cu atat este mai mica inaltimea laterala, care inseamna ca poti lua curbele mai bine, dar condusul obisnuit va fi mai neplacut.

Constructia se refera la constructia interna a anvelopei. Poate fi „Radiala”, pentru majoritatea anvelopelor sau cu „Constructie Diagonala” sau „Cu centuri”.

Diametrul anvelopei – numarul acesta este exprimat in inch si indica diametrul rotii pentru care anvelopa se va potrivi.

Indexul de incarcare arata cata greutate poate duce anvelopa la umflarea maxima de siguranta. Numerele se refera la un tabel care specifica incarcarea maxima pe care o anvelopa o poate suporta.

Ratingul de viteza indica dimensiunea maxima de siguranta pe care o anvelopa o poate duce in anumite conditii specifice. Ratingurile de viteza variaza de la A (cel mai mic) la Y (cel mai mare), cu o exceptie: H este intre U si V. Nota: depasirea vitezei legale nu este recomandata.

Anvelopele OE se refera la „Echipament Original”, ceea ce inseamna ca anvelopa a fost aprobata de producatorul masinii tale sa fie in echiparea standard a masinii. Unii producatori auto, cum ar fi Audi, BMW, Mercedes si altii isi echipeaza autoturismele cu anvelope create special pentru marca lor. Aceste anvelope au un marcaj OE special pe partea laterala. In acest caz, Michelin recomanda inlocuirea anvelopelor de pe autoturism numai cu anvelope echipate cu marcajul OE necesar. 

Cateva sfaturi generale:
•    La inlocuirea a numai doua anvelope noi, asigurati-va ca anvelopele noi sunt de aceeasi dimensiune si tipul de pneu ca anvelopele actuale
•    Asigurati-va ca distribuitorul instaleaza intotdeauna anvelope noi pe axul din spate a vehiculului. Noile anvelope vor oferi o mai buna aderenta in conditii de umiditate decat anvelopele vechi. Acest lucru va contribui la reducerea potentialului de pierderea stabilitatii in conditii de umiditate.

Cinci intrebari pe care sa le pui dealerului tau de anvelope:
•    Ce tip de pneuri recomandati pentru autovehiculul meu si nevoile mele de conducere specifice (conditii meteorologice, tipuri de drumuri, stil de conducere, etc.)?
•    Pentru acest tip de pneu, ce produs specific recomandati?
•    De ce recomandati aceasta anvelopa, mai degraba decat altele?

De retinut:
•    Daca anvelopele pe care le-ai ales nu sunt disponibile imediat la furnizorul tau, poti cere oricand sa le comande in mod special.
•    Retine ca un pret bun nu este intotdeauna o investitie buna: o anvelopa care dureaza mai mult, care te ajuta sa economisesti din combustibil si care te conduce in siguranta in orice conditii meteo este o valoare mai buna pe termen lung. 

Drum bun si nu uita sa conduci cu prudenta!

 

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă