11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechAntreprenorii români mizează pe "ICO-uri" pentru scalarea afacerilor

Antreprenorii români mizează pe “ICO-uri” pentru scalarea afacerilor

Previziunile pentru 2018 sunt și mai bune: Țara noastră ocupă poziția 45 în topul “Doing Business 2018” realizat de Banca Mondială, atingând scorul de 72.87 de puncte, devansând țări precum Italia, Belgia sau Ungaria.

În același timp, Comisia Națională de Prognoză a anunțat că economia României va crește cu 6.1% în acest an. Chiar dacă estimările specialiștilor indică o ușoară scădere a cursului valutar al monedei naționale în relația cu Euro, antreprenorii români care nu doresc să se lase afectați de deprecierea leului au găsit deja rezolvarea acestei probleme, orientându-se spre adoptarea tehnologiei Blockchain și spre dezvoltarea propriilor criptomonede.

Ce sunt și cum funcționează ICO-urile

“Initial Coin Offering” sau ICO, reprezintă procesul prin care o companie distribuie o parte dintre criptomonedele noi create către doritori.

Deși orice persoană din România poate să ia parte la un ICO cu scopul de a pre-comanda monede digitale, de cele mai multe ori, companiile organizatoare aleg să-și cunoască investitorii, solicitându-le trimiterea unor date care să le ateste identitatea, dar și a altor informații, în funcție de preferințe. Acest procedeu este cunoscut sub numele de “KYC – Know Your Customer” și este practicat de companii din numeroase industrii, chiar și în afara acestui domeniu.

Acestea sunt etapele normale de desfășurare ale unui ICO:

Whitelist – Compania anunță deschiderea listelor (albe) de înregistrare a potențialilor investitori și demarează procesul KYC. Practic, cei interesați trebuie să se aboneze cu adresa de mail, să completeze un formular sau să-și creeze un cont pe site-ul indicat. Această înregistrare însă nu aduce cu sine nici o viitoare obligativitatea din partea utilizatorilor. Cei acceptați vor fi notificați ulterior și vor putea participa la una dintre următoarele etape, contribuind financiar în limita permisă (acolo unde este specificat acest lucru), în intervalul calendaristic indicat de companie și bineînțeles, până la atingerea pragului maxim total propus, numit HardCap.

Private sale – În această fază sunt invitați, de regulă, investitorii de bază apropiați ai proiectului și personalități. Este o vânzare cu circuit închis.

Pre sale sau Pre ICO – Reprezintă pasul în care o parte dintre doritori pot investi în proiect, de cele mai multe ori putând beneficia de reduceri de preț la criptomonede cuprinse între 5% și 50%, însă de cele mai multe ori suma minimă pe care o poate investi o persoană este de ordinul zecilor de mii de dolari.

Public sale sau Crowdsale – Etapa finală, în care toți cei care au fost acceptați și trecuți pe lista albă au dreptul de a cumpăra valuta digitală care urmează să fie lansată de către companie. Bineînțeles, dacă cei interesați nu sunt atenți la ora de lansare a acestei etape, riscă să rămână pe dinafară. Atenție! În ianuarie 2018 au existat numeroase ICO-uri în care s-au strâns peste 15 milioane de dolari în mai puțin de 30 de minute.

Practic, un ICO este considerat finalizat cu succes atunci când se atinge pragul minim stabilit de către fondator, prag care poartă numele de SoftCap; În caz contrar, fondurile ar urma să fie restituite cotizanților.

În 2018 vom avea ICO-uri și criptomonede românești

Luând în calcul faptul că în anul precedent s-au încasat nu mai puțin de 5.6 miliarde de dolari prin intermediul ICO-urilor, dintre care 600 de milioane au fost colectați în luna decembrie, nu este de mirare că antreprenorii români au început să se orienteze către această nișă.

Adopția accelerată a tehnologiei Blockchain a generat deja lansarea primei criptomonede românești, iar în prezent există deja alte câteva proiecte în curs de derulare. Actualmente, Mobzoid este unul dintre cele mai promițătoare proiecte; este fondat de către Vasile Burcin, unul dintre susținătorii tehnologiei Blockchain și totodată unul dintre primii investitori în criptomonede de la noi din țară.

Spre deosebire de marea majoritatea ICO-urilor desfășurate în ultimul an la nivel mondial, proiectul românesc lansat de Burcin are deja un produs funcțional și nu reprezintă doar o promisiune îndepărtată.

Mobzoid are la bază o aplicație inteligentă ce le permite utilizatorilor să profite de pe urma folosirii telefonului mobil, câștigând monede virtuale în urma afișării unor anunțuri publicitare înainte și după preluarea unui apel sau primirii, respectiv citirii unui mesaj.

Chiar dacă aplicația funcționează în prezent, fiind descărcată de peste 40.000 de utilizatori prin intermediul platformei Google Play Store, Burcin a văzut potențialul de scalare al afacerilor pe care îl propune în momentul de față tehnologia Blockchain și a hotărât să meargă în această direcție cu proiectul său, anunțându-și intenția de a demara un ICO în acest an.

Afacere + Blockchain = Smart Business

Care sunt punctele forte ale acestei tehnologii inovatoare și de ce tot mai multe companii și proiecte se lansează sau migrează către tehnologia Blockchain? Vasile Burcin, CEO-ul Mobzoid, ne-a răspuns:

“Să vă dau un exemplu: Mobzoid funcționează deja pe baza unei monede virtuale, Mobcoins, însă în prezent este vorba despre o monedă de natură internă, gestionată de noi. Odată ce vom transforma proiectul într-o rețea de marketing descentralizată, noi vom preda practic controlul asupra monedei noi create, Zoidcoin, iar aceasta va avea o valoare dictată efectiv de piață și nu de compania care a lansat-o. Asta înseamnă Blockchain, transparență și onestitate. O astfel de tranziție nu poate face altceva decât să genereze și mai mult interes față de produsul final, întrucât Blockchain reprezintă o garanție solidă în ochii oricărui investitor.”

Știind că este unul dintre primii antreprenori care au investit în Bitcoin, l-am întrebat pe fondatorul Mobzoid de ce criptomoneda digitală numărul unu se bucură de atât de mult succes:

“Bitcoin-ul este construit pe o serie de principii simple, care până nu demult erau însă foarte greu de pus în aplicare – dacă nu chiar imposibil, iar algoritmii din spatele monedei au reușit să rezolve marile probleme ale societății. Având la bază legea esențială a economiei, și anume legea cererii și a ofertei, dar și un protocol de securitate infailibil, nu este greu să ne dăm seama de ce Bitcoin-ul, precum și o bună parte dintre celelalte monede digitale, vor avea cu siguranță un rol important de jucat în viitorul umanității.

Chiar dacă Bitcoin este în momentul de față cel mai de seamă reprezentant al Blockchain-ului, partea cea mai importantă și valoroasă este de fapt tehnologia din spatele monedelor digitale, care au potențialul de a schimba lumea. Și aici nu trebuie să ne gândim numai la factorul economic, ci la orice domeniu, de la felul în care ne cumpărăm o pâine și până la forma de guvernare a țării în care trăim.” a declarat temerarul antreprenor.

ICO-urile au atins deja cote impresionante în ianuarie 2018

Amploarea căpătată de fenomenul monedelor digitale a atins cel mai înalt prag în prima lună a anului 2018. Chiar dacă prețurile criptomonedelor au mers pe un trend descendent la începutul acestui an, experții au spus că acest lucru se datorează în principal faptului că o bună parte dintre deținătorii de criptomonede au ales să investească în ICO-urile cu adevărat impresionante care au fost lansate recent.

Acestea au fost cele mai scumpe 10 ICO-uri finalizate cu succes în ianuarie 2018:

Envion – $100.012.279

NeuroToken – $73.190.000

GAT Coin – $40.360.000

Trade Token – $31.169.749

Sether – $24.310.000

Covesting – $22.200.000

Selfkey – $21.780.000

AidCoin – $20.630.000

CyberTrust – $20.000.000

GameFlip – $17.420.000

Tot în această perioadă se discută din ce în ce mai intens și despre aplicația de mesagerie Telegram, devenită extrem de populară mai ales în rândul pasionaților de criptomonede, care dorește să lanseze moneda Telegram Open Network (TON). Specialiștii de la techcrunch.com susțin faptul că este foarte posibil ca ICO-ul organizat de Telegram să bată toate recordurile posibile din industrie, putând atinge o sumă de până la 500 de milioane de dolari. 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă