16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechAmerica, nu China este liderul rețelelor 5G

America, nu China este liderul rețelelor 5G

Acest mesaj, extrem de tranșant, este prezentat, la București, de ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman. Mesajul este inclus într-un editorial, semnat de ambasadorul Zuckerman, formulat în limbile română și engleză și transmis de Ambasada Statelor Unite.

Editorialul, intitulat “Să construim un viitor 5G sigur”, începe cu un avertisment dur: “Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G”.

“Tehnologia 5G oferă oportunităţi, dar, aflată în mâini greșite, ameninţă securitatea naţională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiţia cu China pune în discuţie libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le preţuieşte. O rețea 5G nu este doar o reţea pentru comunicații – ea reprezintă o infrastructură esenţială pentru economia secolului XXI”, subliniază mesajul ambasadorului SUA.

În mod evident, acest avertisment este adresat României, dar el a fost conceput chiar la Washington. Se poate presupune că mesaje similare au fost adresate, de diplomația americană, și către alte țări ale lumii, care, deși sunt aliați ai SUA, ar putea fi tentate de un parteneriat economic cu China în domeniul comunicațiilor 5G.

Partea americană sugerează României și o alternativă de dezvoltare a comunicațiilor care să excludă implicarea Chinei: “Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung şi Qualcomm.  Aceste companii reprezintă o soluţie la ameninţarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez (…). Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice nu putem avea încredere în aceste firme”.

De remarcat este faptul că SUA nu impun parteneri americani în domeniul comunicațiilor, ci doar precizează că nu trebuie acceptați cei din China și, în mod special, nu trebuie acceptată compania Huawei.

Avertismentul transmis de americani intervine după ce, săptămâna trecută, compania Huawei a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiţie al SUA, fiind învinuită de fraude menite să sustragă secrete comerciale. “În cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenţii din Statele Unite”, precizează partea americană.

În august 2019, SUA și România au semnat un Memorandum despre amenințările pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Ulterior, la 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă