15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialVictoria-surpriză a unui debutant. Grigor Dimitrov, campionul de la Londra

Victoria-surpriză a unui debutant. Grigor Dimitrov, campionul de la Londra

La 26 de ani, Grigor Dimitrov a reușit cea mai mare performanță a carierei. Jucătorul bulgar a câștigat Turneul Campionilor de la Londra, după o finală surprinzătoare cu David Goffin.

Dimitrov s-a impus în două ore și jumătate, scor 7-5, 4-6, 6-3.

Fără vreun Grand Slam câștigat, situație în care se află și Simona Halep, Dimitrov, debutant la Turneul Campionilor, a avut un final de an excelent și a reușit să câștige al patrulea titlu în 2017. El s-a mai impus la Brisbane, Sofia, Cincinnati (ATP World Tour Masters 1.000), pe lângă succesul surprinzător de la Londra.

„Aceasta este una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-am avut vreodată. A fost o onoare pentru mine să joc la Turneul Campionilor. În primul rând, eu trebuie să îl felicit pe David, care a făcut o treabă fantastică la Londra. Am avut un an excelent și nu îmi mai găsesc cuvintele“, a spus Dimitrov, vizibil emoționat după marele succes de duminică.

David Goffin rămâne, ast­fel, cu un singur succes obținut în fața lui Dimitrov, scorul întâlnilor directe fiind 5-1 pentru jucătorul bulgar. Grigor l-a mai învins pe Goffin la US Open (turul 3), în 2014, la Australian Open (sferturi), în acest an, dar și în finala de la Sofia. În schimb, belgianul l-a învins o singură dată pe Grigor, chiar în acest an, în sferturile turneului de la Rotterdam.

De menționat că Dimitrov și Goffin s-au întâlnit și în grupă la Turneul Campionilor. Ajuns acum pe locul 3 în clasamentul ATP, bulgarul a trecut clar de Goffin în me­ciul din grupa „Pete Sampras“, scor 6-0, 6-2.

De aproape 20 de ani nu s-a mai întâmplat ca un debutant să câștige Turneul Campionilor. În 1998, Alex Corretja a reușit o astfel de performanță, după victoria obținută în fața lui Carlos Moya.

În plus, nu s-a mai întâmplat de 10 ani ca un jucător aflat în premieră la Turneul Campionilor să ajungă până în finală. În 2007, David Ferrer a fost învins în ultimul act de Roger Federer.

Goffin, succes uriaș în fața lui Federer

Deși a pierdut finala cu Dimitrov, David Goffin se poate lăuda cu un succes uriaș în semifinalele Turneului Campionilor. Belgianul a produs marea surpriză de la Londra și l-a învins pe Roger Federer, marele favorit al competiției și omul care deține recordul de trofee la Turneul Campionilor: 6.

A fost primul succes al lui Goffin în fața elvețianului de 36 de ani.

În plus, Goffin a scris și istorie, devenind primul jucător din Belgia care se califică în finala Turneului Campionilor, chiar la debut.Campion la Shenzhen și Tokyo în 2017, David Goffin nu are timp să se relaxeze. El se pregătește acum de finala Cupei Davis, Belgia urmând să întâlnească Franța.

„Vom juca contra Franţei, în Franţa, pe o arenă de 27.000 de locuri. O să încerc să mă odihnesc un pic şi promit să fiu gata pentru o nouă săptămână dificilă. Grigor merita să câştige acest turneu! După această săptămână, eu cred că sunt mai bun din punct de vedere mental, dar şi fizic“, a spus Goffin.

În total, belgianul, aflat acum pe locul 7 în lume, are patru trofee în palmares. Pe lângă succesele de la Shenzhen și Tokyo, David Goffin s-a mai impus la Kitzbuhel și Metz, în urmă cu 3 ani.

Nadal termină anul pe primul loc ATP

Rafael Nadal, liderul clasamentului ATP, și-a propus să câștige în premieră Turneul Campionilor. Numai că ibericul a fost nevoit să abandoneze chiar după primul meci, după o accidentare la genunchi. „Am încercat să fac tot ceea ce am putut, însă nu ar fi avut niciun sens să mai joc. M-am antrenat foarte mult, am făcut tot ce am putut pentru a fi pregătit să joc, dar nu mai pot să fac asta. Am încheiat, sezonul meu s-a terminat. Nu am suficientă forţă pentru a juca“, a spus Nadal, finalist la Turneul Campionilor, în 2010 și în 2013.

Deși a abandonat prematur la Londra, Rafael Nadal încheie anul pe primul loc în clasamentul ATP, cu 10.645 de puncte. Spaniolul este urmat de Roger Federer și de Grigor Dimitrov, care a urcat pe podium, de pe poziția a 6-a.

Jucătorul din România care stă cel mai bine este Marius Copil, aflat însă abia pe locul 94 în lume. Apoi, „prăpastia“ este una imensă: Dragoș Dima este pe locul 463, în timp ce Adrian Ungur nu mai este între primii 500 de jucători.

Tecău și Rojer, înfrângeri pe linie

Campioni în urmă cu doi ani, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au suferit înfrângeri pe linie la Turneul Campionilor.

Cei doi au pierdut toate cele trei meciuri disputate în turneul de dublu și rămân cu patru titluri în acest an, la Dubai, Geneva,
Winston-Salem și US Open.

Campionii de la Londra au fost Henri Kontinen și John Peers.

Finlandezul și australianul au cucerit pentru a doua oară la rând Turneul Campionilor, după victoria obținută în finală cu perechea Lukasz Kubot/Marcelo Melo, scor 6-4, 6-2.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă