23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTandem dublu medaliat cu aur mondial la canoe

Tandem dublu medaliat cu aur mondial la canoe

România a cucerit două titluri mondiale la competiţia încheiată ieri la Poznan, ambele prin echipajul Alexandru Dumitrescu – Victor Mihalachi, la canoe dublu.

Perioada de criză prin care a trecut lotul naţional de kaiac-canoe al României a luat sfârşit, lucru dovedit de cele trei medalii cucerite la Mondialele desfăşurate la Poznan, în Polonia. Două titluri mondiale au fost câştigate de echipajul de canoe dublu, format din sportivii Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, şi o medalie de argint a fost obţinută pe distanţa de 1.000 m de echipajul de canoe patru format din Gabriel Gheoca, Nicolae Bogdan, Mihail Simion şi Florin Comănici.
Eroii de la Poznan, Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, au cucerit în premieră două medalii de aur la canoe dublu, atât pe distanţa de 1.000 m, cât şi pe cea de 500 m.
„România a mai obţinut două medalii de aur la canoe dublu, dar niciodată cu aceleaşi echipaje pe distanţe diferite”, a precizat Ioan Bârlădeanu, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe.
În urmă cu un an, Bârlădeanu a avut iniţiativa de a-l schimba pe Ivan Patzaichin din funcţia de antrenor coordonator al lotului de canoe şi consideră că succesul de la Mondialele de la Poznan s-a datorat în mare măsură schimbării tehnicianului.

„Câţiva milimetri i-au despărţit pe campioni de următorii clasaţi”

„A fost o competiţie extrem de dificilă, iar băieţii s-au luptat mult pentru medalii. S-a văzut clar în transmisiile televizate (n.r. – Ioan Bârlădeanu a urmărit Mondialele de la televizor, din raţiuni financiare preferând să rămână în ţară) că la canoe dublu la mia de metri doar câţiva milimetri i-au despărţit pe campioni de următorii clasaţi (n.r. – victoria cuplului Dumitrescu-Mihalachi în faţa tandemului din Belarus Andrei Bahdanovich / Aliaksandr Bah¬da¬novich, campionii olimpici en-titre ai probei, s-a stabilit la foto-finiş)”, a spus Bârlădeanu.
„Nici la 500 m nu a fost mai lejer. Mă bucur că într-un an de zile am reuşit să revenim în topul mondial, iar anul viitor nu avem voie să pierdem calificările la Jocurile Olimpice. Multă lume m-a condamnat când am propus aducerea lui Igor Lipalit la cârma lotului de canoe în locul lui Ivan Patzaichin, iar acum, după ce am înghiţit în tăcere o mulţime de reproşuri, sunt mulţumit că s-a dovedit o mişcare inspirată. Cei doi canoişti, Dumitrescu şi Mihalachi, au sub 23 de ani şi cred că vor fi capabili să obţină rezultate notabile nu numai la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, ci şi la cele din 2016″, a spus şeful FRKC.
Remarcabil la cei doi sportivi de la canoe dublu a fost faptul că au reuşit să transforme bronzul european de la mia de metri în aur şi să se menţină în fruntea ierarhiei mondiale la 500 m după ce cu câteva săptămâni înainte se dovediseră cei mai buni din Europa.

Mai modeşti la kaiac

Chiar dacă la kaiac rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase ca la canoe, preşedintele forului de specialitate s-a dovedit optimist în ceea ce priveşte kaiacul masculin, dar nu şi faţă de cel feminin.
„N-aş vrea să găsesc scuze, dar cred că băieţii de la kaiac au trecut cu greu peste pierderea antrenorului (n.r. – antrenorul lotului naţional de kaiac, Manoilă Milicin, a decedat la începutul lui august). Cred că în scurtă vreme vom avea rezultate remarcabile şi din această direcţie. La kaiac fete este altă poveste. Din păcate acolo sunt lacune mari, dar nu le putem avea pe toate deodată”, a conchis Bârlădeanu.

ÎN FINALE
Fără loc pe podium

La canoe simplu 1.000 m şi 500 m, Silviu Simioncencu s-a clasat pe locul 5, respectiv 7.
Tot pe locul 7 a încheiat şi echipajul de kaiac dublu, format din sportivii Dan Costea şi Petruş Gavrilă, pe distanţa de 500 m.
Echipajul de kaiac patru (Traian Neagu, Iustin Porcăraşu, Vasile Ştefan şi Toni Ioneticu) s-a clasat pe locul 8, în finala de la 1.000 m.
La feminin, echipajul de kaiac dublu (Bianca Pleşca şi Irina Lauric) a încheiat cursa de 1.000 m pe locul 9.

 

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă