7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSimona Halep, prima româncă din istorie calificată în finala Turneului Campioanelor

Simona Halep, prima româncă din istorie calificată în finala Turneului Campioanelor

Simona Halep a reușit, sâmbătă, o premieră pentru tenisul românesc. Ea este prima româncă din istorie care a obținut calificarea în finala Turneului Campioanelor de la Singapore, după ce a trecut de Agnieszka Radwanska, 6 WTA, cu scorul de 6-2, 6-2.

Până la performanţa Simonei Halep, Irina Spîrlea obţinuse cele mai bune rezultate la Turneul Campioanelor, după ce a jucat două semifinale, în 1997 şi 1998, din trei participări (în 1996 a fost eliminată în primul tur), conform Mediafax.

Simona Halep a devenit cea de-a opta jucătoare din lume care a reuşit să se califice în finală chiar de la prima participare, după Tracy Austin (1979), Andrea Jaeger (1981), Lindsay Davenport (1994), Martina Hingis (1996), Serena Williams (2001), Maria Şarapova (2001) şi Petra Kvitova (2011), ultimele trei reuşind să se impună şi în ultimul act al competiţiei.

Serena Williams este câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 2012 şi 2013.

Managerul Simonei Halep, Virginia Ruzici a partcipat la două ediţii ale Turneului Campioanelor, în 1983 şi 1984, fiind eliminată de fiecare dată în primul tur.

Şi Spîrlea, şi Ruzici au jucat în sistemul eliminatoriu, pe un tabloul de 16 jucătoare. Actualul format, cu opt jucătoare împărţite în două grupe, a fost adoptat în 2003.

Prima ediţie a Turneului Campioanelor a avut loc în 1972, la Boca Raton, Florida, cu participarea a 16 jucătoare, care au evoluat în sistem eliminatoriu, pentru premii totale de 100.900 de dolari. Americanca Chris Evert a fost prima campioană, la vârsta de 17 ani, dar nu a intrat în posesia premiului de 25.000 de dolari din cauza statutului de jucătoare amatoare pe care îl avea atunci.

Din 1972, turneul a fost găzduit de opt oraşe, Boca Raton, Los Angeles, New York, Oakland, Munchen, Madrid, Doha şi Istanbul. În 1986 au avut loc două ediţii, una în martie, alta în noiembrie. Singapore este a noua destinaţie, pentru următoarele cinci ediţii, reuşind să obţină calitatea de gazdă după un îndelungat proces de selecţie, în care a mai concurat în final cu Kazan, Ciudad de Mexico şi Tianjin.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă