10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRoland Garros: Simona Halep, pe drumul spre cel mai râvnit trofeu din...

Roland Garros: Simona Halep, pe drumul spre cel mai râvnit trofeu din lume

Simona Halep, cap de serie numărul 4, joacă luni în optimile de finală ale turneului de grand slam Roland Garros, în compania americancei Sloane Stephens. Calificată pentru prima dată în cea de a doua săptămână a turneului parizian, românca își dorește să ajungă cât mai sus, poate chiar în actul final.

Roland Garros este cel mai râvnit trofeu din lumea tenisului, mai ales că zgura rămâne cea mai populară suprafață de joc atât în rândul tenismenilor, cât și în rândul fanilor. Este titlul pe care orice tenismen îl visează încă de când a luat pentru prima dată o rachetă în mână, iar în istoria României, doar Ilie Năstase și Virginia Ruzici au avut privilegiul de a ridicat deasupra capului faimosul trofeu. Iar Simona Halep ar putea fi următoarea campioană, având în vedere că după eliminarea Serenei Williams, a chinezoaicei Na Li și a polonezei Agnieszka Radwanska, românca a devenit principala favorită a turneului.

Simona Halep a stârnit reacții și în presa internațională, mai mulți jurnaliști ai rubricilor sportive de la ziare precum New York Times văzând-o pe româncă drept favorită la câștigarea turneului Roland Garros. Inclusiv site-ul oficial al WTA deschidea prima pagină, înaintea începerii turneului de la Paris, cu “cinci motive pentru care Halep ar putea câștiga Roland Garros”, unul dintre ele fiind jumătatea de tablou, mai ușoară, în care a fost repartizată.

Intrată în competiție după o perioadă îndelungată în care pauzele, respectiv eliminările premature au alternat cu evoluții foarte bune la turnee importante, Simona Halep a reușit să treacă ușor de primele sale trei adversare de la Paris. O victorie fulger în turul I, împotriva rusoaicei Alisa Kleybanova, scor 6-0, 6-2, urmată de o victorie tot în două seturi, împotriva britanicei Heather Watson, scor 6-2, 6-4 și Simona ajungea deja în turul al treilea. Calificarea în optimi a obținut-o după ce a trecut din nou cu un scor radical, 6-0, 6-3, de Maria Torro-Floro din Spania.

Primul test: optimi cu Sloane Stephens, luni

După un parcurs fără prea mari obstacole Halep are parte de un prim test, în meciul de luni din optimi. Ajunsă la mijlocul competiției, Halep va avea o primă adversară de top, Sloane Stephens, cap de serie numărul 15, locul 19 WTA și una dintre marile speranțe ale tenisului american la cei doar 21 de ani ai săi.

Cele două s-au mai întâlnit până acum de 3 ori, Stephens fiind în avantaj, cu 2-1. Totuși ultima întâlnire, soldată cu cea de a doua victorie a americancei, a avut loc în primul tur la Australian Open 2013, atunci când Halep încă nu cunoscuse progresul uluitor făcut în ultimul an. Halep este acum la un cu totul alt nivel, însă și Stephens trece printr-o formă bună, ea reușind să o elimine în turul al treilea pe rusoaica Ekaterina Makarova, cap de serie 22.

Dacă Halep nu a trecut niciodată de turul al doilea, la Paris, optimile din acest an fiind o premieră, Stephens a fost eliminată la ultimele două ediții tot în optimi, astfel că jucătoarea din SUA va da totul pentru a trece mai departe. Cu toate că nu este o jucătoare din top 10, cel mai sus Stephens urcând până pe 11, ea îi poate crea probleme lui Halep, fiind considerată de presa americană drept urmașa Serenei Williams.

Meciul cu Stephens este însă doar primul test, toate adversarele pe care le-ar putea întâlni în următoarele faze ale competiției fiind de top. Halep a demonstrat până acum că poate evolua foarte bine împotriva tenismenelor de top, singura, încă în competiție și pe care Halep nu a reușit să o învingă, fiind Maria Șarapova.

Pe cine ar putea întâlni în fazele superioare

Dacă va trece de optimi, Halep va juca, în sferturi cu jucătoarea care va câștiga partida Kuznetsova (Rusia, cap de serie 27) – Safarova (Cehia, cap de serie 23).  Împotriva jucătoarei din Cehia Halep are 2-1 în întâlnirile directe. În schimb Kuznetsova, 28 ani, a egalat-o pe româncă, după ce s-a impus la Stuttgart, în aprilie, cu scorul de 7-5, 7-6 (4). Cu toate că e mai bine clasată Safarova este o jucătoare care nu i-a pus mari probleme româncei în ultimul an. Halep a mai învins-o pe cehoaică la Indian Wells, anul acesta.

Semifinalele le-ar putea scoate în calea Simonei pe Jelena Jankovic (cap de serie 6) sau Sara Errani (cap de serie 10). Mai slab clasată este germanca Andrea Petkovic (favorita numărul 28), care, matematic, ar putea ajunge și ea în semifinală. Indiferent pe cine va întâlni, viitoarele adversare vor fi mult mai motivate să facă un joc bun împotriva principalei favorite, rămase în competiție, Simona Halep.

Până în prezent cea mai bună performanță a Simonei Halep, într-un grand slam, rămâne sfertul de finală, disputat la începutul acestui an, la Australia Open. Cheia succesului pentru ea este să nu se mai accidenteze, fiind nevoită de două ori, anul acesta, să abandoneze din cauze medicale. Cu toate că nu a fost vorba de accidentări serioase, au fost suficiente cât să o scoată din joc pe Halep.

Rezultate Halep, cele mai importante turnee din 2014: Australian Open (sferturi – învinsă de Cibulkova 6-3, 6-0), Doha (finală – câștigătoare, 6-2, 6-3 cu Kerber), Dubai (turul 1 – abandon la 6-1, 1-1 pentru Cornet), Indian Wells (semifinale – învinsă de Radwanska 6-3, 6-4), Madrid (finală – învinsă de Șarapova 1-6, 6-2, 6-3), Roma (turul 3 – abandon înaintea meciului cu Navarro).

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă