6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de persoane la ceremonia in onoarea campionului paralimpic Eduard Novak

Mii de persoane la ceremonia in onoarea campionului paralimpic Eduard Novak

Peste două mii de persoane au participat, marţi seara, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la ceremonia festivă de primire a campionului paralimpic Eduard Novak, potrivit Agerpres.

 

Pe fundalul unei scene amplasate pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc se afla un banner pe care scria, în limba maghiară, ‘Ede – Miercurea Ciuc este mândră de tine’.

Eduard Novak şi Imre Torok, al doilea ciclist din Miercurea Ciuc care a participat la Jocurile Paralimpice, au sosit într-o maşină de teren şi au fost întâmpinaţi de uralele susţinătorilor. Proaspătul campion paralimpic şi-a prezentat medaliile (una de aur şi una de argint) şi a oferit şi mai multe autografe.

Novak a povestit despre experienţa trăită la Londra, despre stresul resimţit şi despre senzaţia de slăbiciune pe care a avut-o de înaintea cursei de urmărire pe velodrom, la finalul căreia a devenit campion paralimpic. El a recunoscut că a fost cel mai greu concurs din viaţa, în cadrul căruia a depus un efort fantastic, şi s-a declarat bucuros de faptul că a reuşit să-şi împlinească visul de o viaţă.

Eduard a vorbit şi de micile bucurii de la Londra, afirmând că cea mai mare sărbătoare, după câştigarea titlului olimpic, a fost ‘să mănânce la McDonald’s’.

El s-a declarat extrem de surprins de primirea de care a avut parte şi a subliniat că cel mai important pentru el este felul în care cei aflaţi în situaţia sa vor putea să-şi schimbe viaţa.

‘A fost o mare surpriză pentru mine această primire pentru că m-am gândit că este oraşul mic şi poate nu sunt aşa cunoscut. Aici hocheiul este sportul principal. Dar, când am văzut aici aceşti oameni minunaţi, care au venit aici pentru mine, am crezut că visez. (…) Cred că ce contează cel mai mult este ce am făcut eu pentru generaţia viitoare şi câţi oameni aflaţi în situaţia mea vor putea să-şi schimbe viaţa’, a spus Eduard Novak.

La eveniment a participat şi primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, care i-a mulţumit pentru rezultatele sale, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, care i-a felicitat pe cei doi sportivi pentru că au câştigat simpatia întregii ţări şi au făcut ‘să se vorbească cu măreţie despre Miercurea Ciuc, Harghita şi Secuime’.

Tatăl campionului paralimpic, Karoly Novak, a afirmat că a primit victoria de la Londra cu mare bucurie şi a recunoscut că după accidentul în urma căruia Eduard a rămas fără laba piciorului drept nu a crezut că fiul său va mai putea reveni în lumea sportivă.

‘Nici nu ne-am gândit atunci că va mai putea reveni. Am crezut că s-a terminat cu sportul. Dar, după doi-trei ani, el a fost cel care ne-a încurajat şi cel care ne-a spus că revine la sport. Şi a reuşit’, a spus Karoly Novak.

Eduard Novak a câştigat titlul de campion paralimpic în proba de urmărire pe velodrom, 4 kilometri şi medalia de argint în proba de contratimp de şosea, din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă