12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGhid pentru sportivul amator: 5 pași pentru organizarea unui antrenament

Ghid pentru sportivul amator: 5 pași pentru organizarea unui antrenament

V-ar prinde bine să aveți o viață mai activă, dar nu ați fost niciodată genul sportiv și pur și simplu nu știți de unde să începeți? Iată câteva sugestii.

Astăzi mă adresez celor care își doresc să facă o schimbare în stilul lor de viață. Știm cu toții că la noi în țară activitățile motrice de timp liber sunt foarte puțin promovate, iar interesul pentru mișcare în rândul populației este foarte scăzut. Sunt mulți care știu că „este bine să faci sport“, dar foarte puțini sunt pregătiți să facă pasul spre o viață activă.

De cele mai multe ori, cei care aleg cea mai la îndemână variantă, anume aceea de a merge la o sală de fitness, nu știu cum să își organizeze antrenamentul, cum să utilizeze aparatele și, în general, nu sunt foarte siguri ce caută ei acolo.

Mai jos găsiți câteva sfaturi pentru începutul activităților voastre fizice.

1. Mobilizați-vă și lăsați rușinea acasă!

Am auzit de multe ori: „Nu merg la sală că nu știu ce să fac acolo“; „Nu am făcut sport niciodată și mă fac de râs“; „Obosesc prea repede“. În primul rând trebuie să vreți schimbarea. Nimeni nu s-a născut învățat și nimeni nu are o condiție fizică bună de la natură. Primul pas este să alegeți un loc în care să practicați exercițiul fizic.

2. Găsiți loc în programul săptămânal pentru sesiunile de mișcare!

La început nu trebuie să exagerăm cu cinci antrenamente pe săptămână. Exercițiul fizic trebuie să fie făcut cu plăcere și trebuie integrat treptat în rutina săptămânală. În primă fază putem opta pentru două antrenamente pe saptămână, urmând ca în timp să creștem numărul lor.

3. Testați-vă și țineți evidența antrenamentelor pe care le faceți!

Pentru a urmări evoluția în timp trebuie să aveți câteva puncte de reper. Pentru început vă puteți testa executând cât mai multe repetări ale unui exercițiu – de exemplu: genuflexiuni, flotări, flexii ale trunchiului din culcat dorsal etc. – într-un minut. Notați rezultatele și încercați să le îmbunătățiți.

4. Stabiliți-vă un obiectiv!

De cele mai multe ori obiec-tivul este eliminarea kilogramelor în plus, dar ar trebui să vedem puțin diferit lucrurile. Diminuarea țesutului adipos durează și nu este doar un rezultat al antrenamentului, de aceea stabilirea acestui obiectiv ne demotivează uneori. Trebuie să ne alegem obiective pe care să le putem atinge ușor doar prin antrenament. De exemplu: îmi propun ca după prima lună de antrenament să pot face 30 de genuflexiuni fără pauză.

5. Antrenați-vă!

Nu este nevoie să ridicăm greutăți. Folosind doar greutatea propriului corp putem antrena toate grupele musculare și obține o formă fizică bună, dacă nu chiar de invidiat. Internetul ne oferă foarte multe variante de exerciții, doar că nu este obligatoriu să urmăm o anumită succesiune a lor. Cu timpul, încercând tot mai multe dintre ele vom putea alege variantele mai potrivite pentru fiecare dintre noi și astfel creăm rutina ce ne va aduce numai beneficii.   

Gabriel Obîrșan
Gabriel Obîrșanhttp://gabriel-obirsan
Gabriel Obîrșan a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS)din București, cu un masterat în programul „Performanţă în sport“. Din anul 2008 activează ca instructor fitness și antrenor personal, lucrând atât cu adulți, cât și cu copii.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă