10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEste ziua "Zeiţei de la Montreal". Sportiva de 10, Nadia Comăneci, împlineşte...

Este ziua “Zeiţei de la Montreal”. Sportiva de 10, Nadia Comăneci, împlineşte 55 de ani

În 12 noiembrie 1961 s-a născut Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame, informează Radio Craiova.

Nadia a fost descoperită în urma campionatului naţional de gimnastică din 1970. A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său. Curând, a început antrenamentele cu Béla Károlyi și soția acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în Statele Unite, devenind antrenori ai multor gimnaste americane.

La vârsta de 13 ani, Nadia devenise deja o adevărată campioană, având deja trei medalii de aur şi una de argint în palmares. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.

La 14 ani, Nadia Comăneci a devenit “Zeiţa de la Montreal” la Jocurile Olimpice de Vară din 1976. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Gimnasta s-a retras din activitate după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, iar în 1999, Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastică și muncă de caritate în întreaga lume.

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă