15.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCompetiție aprig disputată. Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare a Cupei României la oină

Competiție aprig disputată. Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare a Cupei României la oină

Ediția 2017 a Cupei României la oină s-a desfășurat, sub oblăduirea Federației Române de Oină, pe Stadionul Cleopatra din Constanța. La competiție au participat cele mai bune șase echipe din țară, acestea fiind împărțite, prin tragere la sorți dirijată, în două grupe preliminare.

După faza semifinalelor, în ultimul act au ajuns Frontiera Tomis Constanța, echipă care recent și-a serbat cea de-a 45-a aniversare, dar și o altă grupare de tradiție, Biruința Gherăești (județul Neamț). Scorul final a fost 22-18 (12-6) în favoarea titratei echipe de la malul Mării Negre. 

Finala a fost una aprig disputată, cei de la Biruința Gherăești neîmpăcându-se cu statutul de vioara a doua. Nemțenii au luptat pentru trofeu, iar loviturile lor de baston, din prima repriză, le-au adus puncte prețioase. Ei au obținut, la bătaie, un total de 6 puncte, prin două baruri (lovituri de două puncte), la care s-au adăugat alte execuții aducătoare de puncte suplimentare (mingea trimisă în zona de treisferturi). 

A contat experiența

Echipa dobrogeană, foarte experimentată, a demonstrat că stăpânește foarte bine tehnica pasării și a țintirii, astfel că, la pauza dintre reprize, scorul era favorabil gazdelor, 12-6. Trebuie semnalat și faptul că două decizii la limită, contestate de cei de la Biruința, au adus patru puncte în balanța ”grănicerilor”, după consultarea între arbitri. A fost vorba de două lovituri anunțate inițial de brigadă nevalide, dar care apoi au suportat schimbări de decizie.

În repriza a doua, Frontiera Tomis a trecut la bătaie, iar Biruința Gherăești – la prindere. După un bar care a deschis mitanul, bastonul constănțenilor a dat câteva rateuri, fapt care a propus celor de la Biruința o situație mai puțin întâlnită în oină. Ei au avut posibilitatea să atace încă de pe culoarul de ducere, iar elementul-surpriză l-au reprezentat două atacuri consecutive, finalizate cu patru puncte în cont, în care trăgător a fost cel mai puțin ofensiv jucător dintr-o echipă de oină, mărginașul unu pe culoarul de ducere. 

Totuși, cei de la Frontiera nu s-au pierdut cu firea și, imperturbabili, au continuat să marcheze puncte cu bătăi lungi. Biruința s-a pripit apoi în careuri, ast-fel că au fost irosite șanse importante de punctare, pe culoarul de întoarcere, acolo unde, în mod uzual, se mișcă tabela de marcaj. 

Finala s-a încheiat, matematic, atunci când căpitanul echipei de pe litoral, Mihai Georgescu, și-a fructificat bătaia la baston cu un bar care a dus scorul la 22-14. De altfel, despre mijlocașul-coordonator al Frontierei se poate spune, fără teama de a greși, că este cel mai valoros jucător al perioadei contemporane, concurând cu serioase șanse chiar la titlul de cel mai bun oinist din istorie. 

Apoi, ultimii jucători ai Frontierei în teren, deși erau buni alergători, nu s-au mai apărat. Pe fondul acestei plimbări de relaxare, rezultatul final s-a strâns, iar Biruința a pierdut onorabil, cu doar patru puncte ecart, 22-18.  

REZULTATELE COMPLETE ALE CUPEI ROMÂNIEI LA OINĂ, EDIȚIA 2017

Grupa A
Politehnica Cluj – Biruința Gherăești – 8-13
Frontiera Tomis – Politehnica Cluj – 29-7
Biruința Gherăești – Frontiera Tomis – 13-15

Grupa B
Brigada Gherăești – Energia Râmnicelu – 15-20
Straja București – Brigada Gherăești – 20-8
Energia Râmnicelu – Straja București – 10-21

Semifinale
Straja București – Biruința Gherăești 14-17
Frontiera Tomis – Energia Râmnicelu 29-18

Finala mică
Straja București -Energia Râmnicelu 18-8

Finala
Frontiera Tomis Constanța – Biruința Gherăești 22-18

Duminică, 23 iulie, la Constanța, pe Plaja Cleo-patra, a avut loc Campionatul Național de oină pe plajă, competiție organizată tradițional pe litoral, la pachet cu Cupa României în varianta tradițională.

Rezultatele din faza superioară:
Semifinale
Frontiera Tomis – 
Brigada Gherăești 10-5
Straja București – Politehnica Cluj 20-12
Finala
Straja București – Frontiera Tomis Constanța 14-10

Ambele finale, Cupa României și Campionatul Național de plajă, au fost transmise în direct de către pagina oficială de Facebook a Federației Române de Oină. Din nefericire, la ambele evenimente, numărul privitorilor s-a rezumat la câteva zeci, foarte puțin în raport cu ceea ce ar trebui să însemne, pentru noi, sportul național.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă