10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai bun înotător român de la RIO. Povestea lui Robert Glință,...

Cel mai bun înotător român de la RIO. Povestea lui Robert Glință, sportivul căruia nimeni nu-i dădea nici o șansă

Marile speranțe ale înotului românesc se leagă de numele unui tânăr de 19 ani. Robert Glință este legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj și este student la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Babeș-Bolyai“.

S-a apucat de înot acum 10 ani. La început, nimeni nu credea că va face performanță, mai ales că nu îl ajuta prea mult nici corpul. ”Era foarte slab, ca și constituție fizică. Însă a avut norocul că a învățat totul foarte repede”, a povestit fostul antrenor al lui Robert Glință, Viorel Ciobanu.

Robert Glință s-a născut în -anul 1997, la Pitești, într-o familie de sportivi. Și mama sa, și tatăl său practică artele marțiale. De aceea, primii pași în viața sportivă ai săi au fost făcuți într-un dojo, unde a fost inițiat în tainele karate-ului chiar de către tatăl său, sensei Ciprian Glință.

La 9 ani, Robert Glință a ajuns în Bazinul Olimpic din Pitești, pentru că nu știa să -înoate. Cel care l-a învățat cum să se descurce cu apa a fost profesorul Florin Puia. După două luni de cursuri, în care profesorul de sport a observat progresele rapide ale copilului, l-a recomandat pentru grupele de performanță pregătite de colegul său, Viorel Ciobanu, antrenor la CSM Pitești. La început, noul său antrenor a fost sceptic.

Nu credea că Robert Glință are forța necesară pentru a concura. Însă copilul a demonstrat o viteză foarte mare, multă hotărâre și un talent sportiv indiscutabil, astfel că antrenorul său a decis să se ocupe mai mult de copilul căruia i se vedeau toate coastele la antrenamente. Robert Glință a progresat rapid, iar după câteva luni, și-a luat inima în dinți și i-a spus tatălui său, care era și antrenorul său de karate, că preferă să facă înot decât arte marțiale.

Ciprian Glință a decis să îl sprijine pe copil. “Cred, totuși, că autocontrolul și viteza de reacție pe care le-a dobândit la karate îl ajută pe Ro-bert în competiții”, a spus tatăl tânărului. Robert Glință a reușit să nu se piardă cu firea nici la cele mai importante competiții. În perioada 2006-2013, el s-a pregătit la Pitești, sub îndrumarea antrenorului Viorel Ciobanu.

În toamna anului 2013, însă, tânărul din Pitești, care adunase deja o colecție impresionantă de medalii obținute la diferite competiții naționale și internaționale, a decis să se transfere la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare. Motivul a fost acela că liceul maramureșean oferă și studiul înotului, iar directorul liceului, Adrian Gherghel, a devenit, astfel, noul antrenor al lui Robert Glință. Cu ajutorul acestuia, tânărul originar din Pitești a reușit să cucerească noi medalii la competițiile europene dedicate juniorilor.

De pregătirea lui Robert Glință a început să se intereseze și marea campioană la natație, Camelia Potec, care s-a implicat în antrenamentele tânărului înaintea unor competiții precum Grand Prix-ul de la Paris. Astfel, în 2012, Robert Glință a reușit să doboare pentru prima oară recordul național la juniori de la proba de 100 de metri spate.

De atunci, a doborât propriul său record de mai multe ori. Ultima oară s-a întâmplat la Campionatele Europene de Natație de la Netanya, din Israel, când Robert Glință a stabilit un nou record mondial la juniori la proba de 100 de metri spate, cu timpul de 50,77 secunde. El a concurat și în competiția seniorilor, unde a obținut locul șase, dar a îndeplinit, astfel, anul trecut, baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio.   

Performanță uriașă

Rezultatele foarte bune ale lui Robert Glință l-au adus în atenția marilor cluburi din țară. Steaua București i-a făcut o ofertă foarte tentantă, iar conducerea CSM Pitești a cerut sprijinul Primăriei pentru a-l convinge pe Robert Glință să fie legitimat la clubul din orașul său natal.

El însă a ales legitimarea la CS Universitatea Cluj, pentru că a devenit și studentul Facultății de Educației Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai. În paralel cu studiile universitare, Robert Glință continua să se antreneze de câteva ori pe săptămână în Baia Mare, sub îndrumarea antrenorului Adrian Gherghel. Acum, la Rio de Janeiro, el a reușit să se califice în finala olimpică după ce a obținut locul doi în seria sa din semifinale.

Tânărul de 19 ani a intrat, astfel, oficial, între cei mai buni înotători seniori din lume. Calificarea sa în finala olimpică la această vârstă este deja considerate o performanță uriașă. Specialiștii în sport spun că, chiar dacă Robert Glință nu va reuși să obțină la Rio de Janeiro vreo medalie olimpică, el trebuie să se pegătească cu seriozitate, deoarece toată lumea se așteaptă ca, peste patru ani, să domine întrecerea pentru aurul olimpic.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă