11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe este încălzirea și de ce trebuie făcută?

Ce este încălzirea și de ce trebuie făcută?

Orice activitate sportivă trebuie să înceapă cu o serie de mișcări de încălzire. Acestea vor pregăti corpul pentru efort, prevenind posibilele accidentări.

Gabriel Obîrșan, antrenor personal

obirsangabriel.wordpress.com

După cum o spune și numele, încălzirea crește temperatura corpului, iar la o temperatură optimă reacțiile biochimice și fiziologice se desfășoară mai rapid și cu o eficiență crescută. Creșterea temperaturii corpului cu un grad Celsius intensifică procesele metabolice cu 13%.

Încălzirea este de două feluri: generală și specifică. Încălzirea generală urmărește aducerea organismului la un potențial funcțional superior, iar cea specifică folosește mișcări adaptate pentru fiecare disciplină sportivă.

Cât și cum se face

Încălzirea nu trebuie să dureze un anumit timp, aceasta se face în funcție de persoană. Durata ei poate fi între 10 și 60 de minute atât la tineri, cât și la vârstnici. La cei din urmă încălzirea trebuie să se facă progresiv, riscul accidentărilor fiind crescut. Persoanele cu hipertrofie musculară au, de asemenea, nevoie de o încălzire prelungită deoarece trebuie acționate un număr mai mare de fibre musculare.

În anumite cazuri (lecțiile de educație fizică, clasele de grup, antrenamentele personale) timpul alocat încălzirii este în jur de 5 minute, dar pentru a nu risca accidentări putem începe antrenamentul cu exerciții fără încărcătură și cu nivel de dificultate scăzut.

În activitățile fizice de timp liber putem considera încălzirea drept cea mai importantă parte a sesiunii de mișcare, având în vedere că uneori din lipsa acesteia pot apărea dureri articulare sau musculare, iar plăcerea practicării exercițiului fizic dispare.

Efecte asupra aparatului locomotor

Încălzirea reduce la minimum timpul necesar adaptării sistemului cardiovascular și respirator la solicitările efortului.

– diminuează riscul accidentărilor și rupturilor musculare;

– la încărcături maximale aparatul locomotor este mai puțin expus riscurilor de accidentare;

– scăderea rezistenței elastice a structurilor aparatului locomotor odată cu creșterea temperaturii;

– mușchii, tendoanele și ligamentele devin mai elastice.

Model de încălzire generală

– Aplecări ale capului spre înainte, înapoi, stânga, dreap-ta (foto 1, 2 și 3)

– Rotații ale brațelor spre înainte, înapoi

– Extensii ale brațelor la nivelul pieptului cu coatele flexate și cu coatele în extensie (foto 4 și 5)

– Îndoiri ale trunchiului spre stânga, dreapta

– Extensii ale trunchiului, aplecări spre înainte

– Răsuciri ale trunchiului spre dreapta, stânga

– Rotații de trunchi spre dreapta, stânga

– Din stând cu picioarele depărtate, aplecări ale trunchiului cu ducerea palmelor spre piciorul stâng, drept și spre înainte (foto 6, 7 și 8)

– Din stând cu picioarele apropiate, aplecări ale trunchiului cu ducerea palmelor spre înainte (foto 9)

– Rotații ale genunchilor spre dreapta, stânga

– Din stând cu picioarele depărtate, rotații ale genunchilor spre interior, exterior (foto 10 și 11)

– Fandări laterale

– Fandări spre înainte.

CV. Cine este Gabriel Obîrșan

A absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS)din București, cu un masterat în programul „Performanţă în sport“. Din anul 2008 activează ca instructor de fitness și antrenor personal, lucrând atât cu adulți, cât și cu copii.

Gabriel Obîrșan
Gabriel Obîrșanhttp://gabriel-obirsan
Gabriel Obîrșan a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS)din București, cu un masterat în programul „Performanţă în sport“. Din anul 2008 activează ca instructor fitness și antrenor personal, lucrând atât cu adulți, cât și cu copii.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă