13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial150 de mici rugbiști joacă pentru fostul internațional Petre Mitu

150 de mici rugbiști joacă pentru fostul internațional Petre Mitu

Turneul are ca scop ajutorul moral și financiar al fostului component al echipei naționale Petre Mitu, originar din Pantelimon, atins de o maladie incurabilă, care îl macină pe zi ce trece.

Duminică, 8 octombrie, la terenul din incinta Unității Militare din Pantelimon, județul Ilfov, se va desfășura cea de-a doua ediție a Trofeului ”Petre Mitu” la rugby.

Ediția inaugurală a competiției a avut loc anul trecut, tot pe terenul unității militare din Pantelimon, și a fost un real succes.

Turneul este organizat de către Federația Română de Rugby, în colaborare cu ACSO Viitorul Pantelimon, Direcția pentru Sport și Tineret Ilfov și cu Asociația Internaționalilor de Rugby.

Meci între fostele glorii de la Steaua și Dinamo

După ce copiii vor evolua și se vor întocmi clasamente pentru fiecare categorie de vârstă în parte, după festivitatea de premiere, foștii jucători de la Steaua și de la Dinamo vor juca pentru Petre Mitu. Partida old-boys este programată să înceapă la ora 13.00, fiind considerată cireașa de pe tort a acestei reuniuni de suflet.

”Repriza a treia”, obicei specific rugbiștilor, va însemna o masă prietenească în jurul căreia se vor depăna povești și amintiri, se vor lega prietenii și, cel mai important, Petre Mitu va fi în mijlocul comunității ovale.

Familie de campioni

Petre Mitu a fost unul dintre cei mai buni mijlocași la grămadă din istoria rugby-ului românesc, performând apoi și în Franța, la echipe de top. El a avut exemple în familie, tatăl și unchiul său fiind jucători amatori de rugby. Toți cei patru băieți ai familiei Mitu din Pantelimon, printre care și Petre, poreclit Pia, au jucat apoi rugby. Ei au început la Gloria București, unde antrenor era Dumitru Sterian ”Cioc”, cel care, de altfel, l-a și remarcat pe Petre Mitu, asigurându-i, apoi, ascensiunea în carieră.

Prima legitimare la nivel de seniori a fost la CSA Steaua București, între 1996 și 1999. Cu echipa militară a devenit campion național în 1999, după care a făcut pasul spre rugby-ul francez, transferându-se la celebra Aurillac. A mai activat la cluburile franceze FC Grenoble, Stade Poitevin, Tarbes Pyrénées și US Montauban. A fost jucător-antrenor la CAC Rugby Castelsarrasin și la Rugby Athlétic Club Angérien. În Franța s-a impus prin tehnicitatea sa, prin inteligența în joc și prin spiritul de sacrificiu. Stilul său combinativ și combativ l-a impus în atenția exigentului public de rugby francez, astfel că Petre Mitu este și acum ajutat de societatea din Hexagon în lupta inegală și nemiloasă cu boala de care suferă.

Palmares

Petre Mitu a fost component al echipei naționale de juniori a României care a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de juniori din 1996. A debutat apoi la naționala de seniori un an mai târziu, contra Țării Galilor, fiind selecționat și pentru Cupa Mondială din 1999, unde a jucat titular în toate cele trei meciuri ale Stejarilor. A ratat prezența la Cupa Mondială din 2003 din cauza unei accidentări la picior. În total, sub tricolor, Petre Mitu a strâns 41 de selecții, marcând 339 de puncte, dintre care 14 eseuri. Petre Mitu a jucat pe un post-cheie într-o echipă de rugby, mijlocaș la grămadă, fiind cel care asigura legătura între compartimente, implicarea sa în toate fazele jocului fiind totală.

În 2014, Petre Mitu a fost diagnosticat de medicii francezi cu o boală cruntă: scleroză laterală amiotrofică sau boala Charcot (ALS). Aceasta este o maladie neurologică incurabilă împotriva căreia tânărul de doar 40 de ani Petre Mitu a ales să lupte, cu ajutorul
nostru.

Primarul localității Pantelimon, Marian Ivan, el însuși fost rugbist, afirma că ”avem o datorie de noblețe să încercăm să îl ajutăm pe Petre Mitu. De aceea anul trecut am luat decizia de a organiza un turneu caritabil, destinat strângerii de fonduri care merg la Petre Mitu și la familia sa. În 2016 am fost pur și simplu impresionat de modul cum pantelimonenii și iubitorii de rugby ne-au înțeles această inițiativă, așa că vom continua organizarea în Pantelimon a turneului dedicat lui Petre Mitu. Anul trecut, spre exemplu, suma strânsă pentru Petre Mitu a fost una considerabilă”.

Pe marginea terenului, în Pantelimon, va circula o urnă mobilă care va colecta eventualele donații pentru Petre Mitu. La fel ca și în 2016, la terenul de rugby va fi prezentă mama sa, alături de ceilalți trei frați ai lui Pia.

Dincolo de ajutorul material, considerăm că mai important este că Petre Mitu va fi, pentru câteva ore, înconjurat de rugbiști.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă