23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleSăptămână europeană cu cinci echipe. Bilbao și Milan vin în România!

Săptămână europeană cu cinci echipe. Bilbao și Milan vin în România!

Azi, mâine și joi, cinci echipe din România vor juca în preliminariile UEFA Champions League și UEFA Europa League.

Două echipe de top din Spania și Italia vor veni în România: pe Arena Națională, Athletic Bilbao o va întâlni pe Dinamo, în timp ce marele Milan merge la Turnu Severin pentru duelul cu CS Universitatea Craiova.

“Balul” este deschis de FCSB! În această seară, de la ora 20:30, în direct la PRO TV, echipa lui Nicolae Dică o va întâlni la București pe Viktoria Plzen, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. 

Formația din Cehia nu are amintiri plăcute cu echipele din România. Chiar anul trecut, în grupele Europa League, Plzen a scos doar un punct din dubla cu Astra Giurgiu și a ratat calificarea în primăvara europeană. În plus, cehii au fost eliminați din preliminariile Europa League și de Petrolul, în urmă cu trei ani. A fost 1-1 la Ploiești și 4-1 pentru prahoveni, în deplasare. Dacă Plzen a rămas la un nivel înalt, Petrolul a dat faliment, a luat-o de la capăt cu ajutorul suporterilor, iar în această vară a promovat în liga a treia, sperând la revenirea în elita fotbalului românesc.

Cu 40.000 de oameni în spate, FCSB se bazează în special pe Budescu, Teixeira și Alibec, oameni care au contribuit decisiv la titlul cucerit de Astra Giurgiu, în urmă cu un an.Deși a câștigat în primele două etape din liga 1 (2-1 cu Voluntari și 1-0 la Timișoara), FCSB n-a impresionat, jucătorii fiind probabil cu gândul la aventura -europeană.

Viitorul nu e în formă la revenirea în Europa

Eliminată din Europa de Gent, anul trecut, Viitorul are acum o dublă cu APOEL Nicosia, în turul 3 preliminar al UEFA Champions League.

Echipa lui Gică Hagi are însă un început de sezon sub așteptări, iar în ultima etapă de Liga 1 a jucat modest în meciul cu CFR Cluj, pe care l-a pierdut cu 0-2.

Spre deosebire de campioana României, formația din Cipru are o experiență mult mai mare în Europa, însă de menționat este că APOEL s-a chinuit în turul precedent cu luxemburghezii de la Dudelange, de care a trecut după două succese la limită (1-0).

Prima manșă dintre -Viitorul și APOEL este transmisă de TVR 1, miercuri, de la ora 21:00.

Milan ar fi trebuit să joace la Craiova

În mod normal, meciul de vis dintre Craiova și AC Milan ar fi trebuit să se joace în Bănie. Problema este că noua arenă a oltenilor nu a fost gata la timp, un aspect care nu ar trebui însă să ne (mai) surprindă.

Stadionul de 30.000 de locuri, atât de lăudat de liderii PSD, nu a fost gata la timp. Acesta a fost construit greșit, în condițiile în care trebuie modificată structura de rezistență, dar și alte părți importante. Evident, acest lucru înseamnă și cheltuieli suplimentare. Esențial este că arena ar fi trebuit să fie gata chiar înaintea meciului cu Milan, la doi ani de la începerea construcției. Teoretic, craiovenii mai au de așteptat până spre finalul anului, însă nu ar trebui să ne mire dacă stadionul pe care s-au cheltuit 50.000.000 de euro va fi inaugurat abia la anul.

Revenind la dubla dintre Craiova și Milan, prima manșă din turul 3 preliminar al Europa League se va disputa la Turnu Severin, în fața a 20.000 de spectatori care așteaptă un miracol din partea Universității.

Dubla se anunță însă una infernală pentru Craiova, iar o calificare în play-off-ul UEFA Europa League pare chiar o misiune imposibilă. Preluată de un consorțiu din China, Milan a cheltuit 200 de milioane de euro pe transferuri și a adus nume mari în această vară, precum Leonardo Bonucci, Ricardo Rodriguez, Hakan Calhanoglu sau Lucas Biglia. În plus, italienii nu l-au vândut pe Gianluigi Donnarumma, portarul de 18 ani pe care s-au bătut cluburi mari din Europa. Deși este încă un puști, Donnarumma va câștiga nu mai puțin de 6 milioane de euro pe sezon, conform noului contract.

Teoretic, diferența între Craiova și Milan pare una imensă și mulți se așteaptă la un „antrenament cu public” pentru italieni. Poate singura veste bună pentru olteni este că Milan va începe campionatul abia la finalul lunii august. Vestea proastă este că italienii au impresionat în meciurile amicale, reușind o victorie categorică împotriva lui Bayern, scor 4-0.  Dacă luăm în calcul că formația din Craiova tocmai a remizat cu Chiajna, scor 1-1, până și o înfrângere la limită poate fi considerat un „rezultat _pozitiv”.

Dinamo revine în Europa după 5 ani!

Tot joi seara, de la ora 20:30, în direct la TVR 1, Dinamo revine în cupele europene după o pauză de 5 ani, interval în care a ajuns și în insolvență, fiind la un pas de colaps. Pe Arena Națională va sosi Athletic Bilbao, una dintre cele mai importante echipe din Spania. Dubla manșă din turul 3 preliminar al Europa League se anunță una extrem de grea pentru dinamoviști, chit că joi se preconizează un stadion arhiplin. Athletic, formație care se bazează doar pe jucători basci, vine la București cu fotbaliști de top, precum Susaeta, Muniain, Raul Garcia sau Aduriz. Bascii, care au jucat finala Europa League în 2012, chiar pe Arena Națională (0-3 cu Atlético Madrid), sunt o prezență constantă în cupele europene, iar pe teren propriu joacă extrem de bine. În sezonul trecut de La Liga, la Bilbao au câștigat doar Barcelona și Real Madrid, așa că Dinamo, care a fost învinsă duminică de FC Botoșani -(0-1), trebuie neapărat să câștige la București, pentru a avea o mică șansă la calificarea în play-off-ul Europa League. 

Astra, cele mai mari șanse

În turul trei preliminar al Europa League va mai juca și Astra Giurgiu, probabil echipa cu șansele cele mai mari să se califice mai departe. Cap de serie în această fază a competiției, fosta campioană a României va da peste Oleksandria (Ucraina), o formație net inferioară unor forțe precum Șahtior și Dinamo Kiev.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Dezvăluiri din viața artistei Anna Lesko. După cinci ani de singurătate, cântăreața rupe tăcerea

Anna Lesko s-a "dezbrăcat" de cuvinte la podcastul "Fain și Simplu" moderat de Mihai Morar. Artista a vorbit despre viața ei personală, regrete și...
Ultima oră
Pe aceeași temă