13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestylePaszkany pleacă de la CFR Cluj

Paszkany pleacă de la CFR Cluj

Cea mai spectaculoasă mutare din sportul din Transilvania și Banat s-a produs la Cluj. Cea mai galonată echipă din ultimii 20 de ani din afara Bucureștiului, CFR Cluj, și-a schimbat proprietarul. Omul de afaceri Arpad Paszkany, cel care a preluat clubul în Divizia C și l-a dus până în Liga Campionilor, și-a anunțat retragerea. El a cesionat acțiunile pe care le deține în clubul clujean, pe un termen de 10 ani, unuia dintre partenerii săi de afaceri, Ștefan Gadola.

Industriașul clujean era deja implicat de mai mulți ani în clubul clujean, unde devenise cel mai important sponsor, după Arpad Paszkany. ”Eu, ca persoană fizică, nu mai sunt acționar la CFR Cluj”, a spus Arpad Paszkany. Ștefan Gadola era vicepreședintele CFR Cluj și a asigurat o parte consistentă din finanțarea clubului și în acest an. Cesiunea acțiunilor lui Arpad Paszkany către Ștefan Gadola a avut loc cu titlu gratuit. Arpad Paszkany a renunțat, cu puțină vreme în urmă, și la controlul asupra televiziunilor Look TV și Transilvania Live, care au cumpărat drepturile de televizare pentru Liga I la fotbal.

Cel mai probabil, omul de afaceri clujean va investi în afaceri imobiliare în zona Golfului Persic. Arpad Paszkany are la Cluj afaceri în domeniul imobiliar, în cel auto și în domeniul energiei. El a devenit unul dintre cei mai bogați cetățeni români în perioada boom-ului imobiliar, când a fost și reprezentant al gigantului TriGranit, controlat la nivel mondial de omul de afaceri canadian de origine maghiară Demjan Sandor. 

În Cluj, Arpad Paszkany a construit mall-ul Polus Center, a extins centrul de afaceri Sigma Center și urma să construiască și Cartierul Tineretului, un mare proiect imobiliar, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. Însă, pe fondul crizei economice, Arpad Paszkany a cerut și a obținut acordul Primăriei să transforme terenul pe care urma să fie realizat acest proiect imobiliar într-un parc fotovoltaic. Însă și acest proiect a fost blocat, ca urmare a neînțelegerilor cu partenerii săi de afaceri.

Cine este noul șef de la CFR

Noul șef al clubului CFR Cluj, Ștefan Gadola, face parte din conducerea grupului de firme Energobit. Valoarea acestuia a fost estimată la câteva sute de milioane de euro, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane euro pe an. Ștefan Gadola a fondat acest grup împreună cu foști colegi din cadrul RENEL, Ioan Socea și Peter Pal. Energobit este specializat pe lucrări electrice. De asemenea, în cadrul unui parteneriat cu holdingul belgian Schreder, a început să producă diferite corpuri de iluminat ultraperformante, care folosesc tehnologia LED. Acționarii Energobit au investit și în domeniul energiei regenerabile. În mediul de afaceri, Ștefan Gadola are reputația unui vizionar, pentru că a reușit să pună pe picioare producția de corpuri de iluminat eficiente energetic, atunci când nimeni nu se gândea la această nișă. De asemenea, prin investițiile sale din domeniul energiei regenerabile, el a reușit să dea un impuls acestui domeniu, care era încă la început.

CFR, în Europa League

Noul șef de la CFR Cluj aduce echipei ardelene stabilitatea de care avea nevoie pentru a avea o participare de succes în viitoarea ediție a Europa League. Echipa clujeană, dezechilibrată de retragerea lui Arpad Paszkany, care devenise evidentă de anul trecut, a ajuns cu noroc în competițiile europene, după ce Dinamo București a pierdut dreptul de a evolua în Europa League pentru că a intrat în insolvență. Președintele clubului, Iuliu Mureșan, a anunțat că clubul va avea un buget de 6-7 milioane de euro, că se va despărți la vară de opt jucători și că va transfera minim cinci jucători. Venirea lui Ștefan Gadola ar putea însemna și un accent mai mare pus pe jucătorii români.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă