7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleGrazie, Francesco Totti!

Grazie, Francesco Totti!

Cel mai iubit jucător al Romei s-a retras la 40 de ani, în fața a 70.000 de oameni.

Duminică, 28 mai. Roma – Genoa. Ultima etapă a campionatului Italiei. Echipa lui Luciano Spalletti luptă pentru locul 2, care duce direct în grupele UEFA Champions League. Dar meciul trece în plan secund. Este ultimul joc oficial al legendarului Francesco Totti, iar suporterii Romei au umplut pentru prima oară Stadio Olimpico în acest sezon: 70.000 de oameni au venit să-l salute pe cel care și-a dedicat întreaga carieră unui singur club.

Cu Totti (40 de ani) doar pe banca de rezerve, Roma începe prost meciul cu Genoa și Pellegri deschide scorul încă din minutul 3. Puștiul teribil de 16 ani venise montat să strice sărbătoarea Romei. Pellegri s-a născut în 2001, anul în care Totti a reușit să câștige singurul titlu de campion cu AS Roma. Era perioada în care Napoli termina pe penultimul loc în Serie A TIM, Brescia, Perugia, Lecce sau Vicenza erau în prima ligă, iar Parma încheia pe locul 4, peste Inter și AC Milan.

Dzeko egalează imediat, dar tot nu era suficient. Toată lumea aștepta un semn de la Spalletti, antrenorul care nu l-a iubit niciodată pe Totti. Și, totuși, Francesco intră pe teren în minutul 54, chiar dacă meciul este mult mai greu decât se anticipa. Nu mai e la prima tinerețe, ba chiar aproape de „pensie“, dar tot oferă niște pase geniale, în stilul caracteristic. De Rossi, cel care a preluat banderola de căpitan tocmai de la Totti, duce scorul la 2-1 și lucrurile păreau să intre pe făgașul normal. Nu a fost însă așa! Lazovic egalează pentru Genoa și finalul e unul incredibil. 

Sărbătoarea lui Totti ar putea să nu mai fie una extraordinară. Perotti înscrie însă în minutul 90, iar Roma o depășește pe Napoli și este vicecampioana Italiei.  Sau campioana „muritorilor de rând“, Juventus fiind și în acest an mult prea puternică, dovadă și calificarea în finala UEFA Champions League.

„Speram să nu vină acest moment!“

Se termină cu bine pentru Roma un meci nerecomandat cardiacilor, însă încep adevăratele emoții pentru oamenii care îl consideră un veritabil idol pe Francesco Totti.

Italianul se retrage la vestiare și revine după minute bune alături de familie. Pe „Olimpico“ e o nebunie care nu poate fi descrisă în cuvinte. Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei îmbrăcați chiar cu tricoul de joc al lui Totti, încearcă să reziste unui astfel de moment. Francesco face turul stadionului și își salută pentru ultima oară fanii care au lacrimi în ochi. “Speram să nu vină acest moment! Am citit multe lucruri despre mine și am plâns singur, ca un nebun. Asta pentru că 25 de ani nu se pot uita așa ușor“, a declarat Totti, într-un mesaj pentru fanii care nu îl vor uita niciodată. 

Un mesaj la care nu se aștepta multă lume a venit inclusiv din partea ultrașilor lui Lazio, marea rivală a Romei. „Dușmanii de o viață îi spun la revedere lui Totti“, a fost bannerul afișat de galeria lui Lazio la meciul cu Inter, scor 1-3. 

Cifre fantastice pentru „ultimul romantic“ al fotbalului

Într-o lume a fotbalului în care milioanele de euro sunt pe primul plan, Francesco Totti a avut puterea să nu se transfere la Real Madrid și să își dedice întreaga carieră unui singur club. „Inima a decis să rămân aici. Dragostea pe care ți-o oferă Roma nu o regăsești în niciun alt oraș“, a spus Totti, după ce a surprins pe toată lumea și l-a refuzat pe Florentino Perez, în 2004. Dacă pleca în Spania, marele Francesco ar fi avut șansa să câștige trofee pe bandă rulantă și un salariu pe măsură, însă copilul teribil al Italiei a rămas fidel Romei și Italiei.De acum fostul mare jucător al Romei, Totti a debutat în prima ligă din Italia la nici 16 ani, într-un meci cu Brescia, antrenată pe atunci de Mircea Lucescu.

În aproape 300 de luni, italianul a bifat 618 meciuri în Serie A TIM, campionat în care a reușit să marcheze 250 de goluri. În toate competițiile, Totti a adunat 785 de partide și a marcat de 307 ori. El este, însă, și cel mai în vârstă jucător care a marcat în UEFA Champions League: la 38 de ani și 59 de zile, Totti a punctat într-un meci cu rușii de la CSKA Moscova. În to­tal, Francesco  a cucerit 7 tro­fee cu AS Roma, dar realizarea cea mai mare rămâne titlul mondial cucerit cu naționala Italiei, în 2006, după o victo­rie cu Franța lui Zidane, la loviturile de departajare.  

A fost coleg cu Lobonț și Chivu. Mutu: „Totti m-a chemat la Roma!“

La Roma, Totti a fost coleg cu Cristi Chivu, dar și cu portarul Bogdan Lobonț, aflat și acum în lotul italienilor.

Fostul fundaș al naționalei României a jucat la Roma între 2003 și 2007 și a câștigat Cupa Italiei alături de Totti. Cei doi au fost însă apoi adversari. Chivu a plecat în 2007 la Inter, acolo unde a câștigat de trei ori campionatul Italiei, dar și UEFA Champions League, cu José Mourinho pe bancă.
Adversarul lui Totti a fost însă și Adrian Mutu, care a evoluat sezoane bune în Italia, la Inter, Verona, Parma, Juventus, Fiorentina și Cesena. Cei doi ar fi putut să fie însă și colegi.

Mutu a fost dorit de Roma, pe vremea în care îmbrăca tricoul Fiorentinei. „Adri, renunț la un milion de euro din salariu și îl dau Fiorentinei, doar pentru a juca alături de tine la Roma. Vrei să vii? M-am gândit foarte mult, am simțit dragostea fanilor, am vorbit cu Cesare Prandelli (n.n. – antrenorul Fiorentinei) și m-am hotărât să resping oferta“, a dezvăluit Mutu. „Timpul este mereu învingător, chiar și în fața marilor gladiatori ai Romei. Jos Pălăria, France!“, a fost mesajul superb al românului pentru omul care a scris o pagină extraordinară de istorie pentru fotbalul european.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă