10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFOTO. Gică Hagi 50 de ani: "Copilul teribil" al Sportului, starul lui...

FOTO. Gică Hagi 50 de ani: “Copilul teribil” al Sportului, starul lui Real Madrid, “Rege” la națională și la Galatasaray

Gheorghe Hagi a ajuns la vârsta de 50 de ani, "Regele" fotbalului românesc fiind născut pe data de 5 februarie 1965, la Săcele. Cel desemnat cel mai bun jucător al secolului în România, a luat parte la cele mai frumoase momente ale "Generației de Aur".

Patronul echipei Viitorul, Hagi rămâne figura marcantă a "Epocii de Aur" a echipei naționale, acolo unde a fost descoperit de Mircea Lucescu, el având de asemenea numeroase contribuții și la echipele de club, începând de la Farul Constanța până la Real Madrid sau Galatasaray. 

Vezi și FOTO Hagi 50 de ani: Zece mari fotbaliști, născuți în ziua "Regelui". Vârstă rotundă și pentru Ronaldo

O evoluție fulminantă, de la juniori la națională 

Născut mezi al familiei, Gică a început să joace fotbal în curte. Dacă la început a exersat cu ceea ce a avut la îndemână, o vezică de porc sau o minge din păr de cal, mai târziu, la vârsta de şase ani, a primit în dar, de la mama sa, o minge din cauciuc. A fost o cale fără de întoarcere, pe care o apucase juniorul Gică Hagi. 

Pentru prima dată, a intrat pe poarta unui club de fotbal, în aprilie 1975, la Farul Constanța. Primul său antrenor a fost Iosif Bukossi, care l-a și introdus în joc în prima sa competiție oficială, "Cupa Speranţelor". La vârsta de 13 ani Hagi a căpătat primul său contract, fiind legitimat la Farul.

La 15 ani, Hagi a fost cooptat în proiectul "Luceafărul", la echipa naţională de juniori. În 1982, la 17 ani, 7 luni şi 6 zile, mijlocașul debuta în Divizia A, într-un meci jucat în deplasare, de Farul Constanţa, la Bacău, pierdut cu 3-0.

În 1983, pe când abia împlinise 18 ani, Hagi ajungea la echipa națională a României, pe prima scenă a fotbalului din țară. Primul care l-a descoperit și i-a acordat șansă să evolueze alături de seniori a fost Mircea Lucescu, selecționer la începutul anilor 80'. Meciul, disputat la 10 august 1983, la Oslo, în fața Norvegiei, s-a terminat cu scorul de 0-0.

O dată ajuns la echipa mare a României și având evoluții în primul eșalon, Hagi a intrat în atenția cluburilor importante. A ajuns la Sportul Studențesc, după ce și-a făcut junioratul la Farul. Drept recunoștință pentru perioada petrecută la echipă de pe Litoral, stadionul din Constanța îi poartă numele, începând din 2014.

Epoca Hagi în Divizia A

Fotbalul românesc era dominat de Steaua și Dinamo în acei ani, iar "copilul teribil" al Sportului era urmărit de toate cluburile mari ale campionatului. Hagi a încheiat sezonul 1985-1986, alături de Sportul, pe locul al doilea. Era anul în care Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni.

La finalul sezonului, în 1986, Steaua și-a întărit lotul, transferându-l, mai întâi ca împrumut, iar apoi definitiv, pe tânărul talent al Sportului. După nici jumătate de an, Hagi înscria în Supercupa Europei, pe care Steaua o câștiga cu 1-0 în fața lui Dinamo Kiev.

Hagi a reușit 141 goluri în 223 meciuri jucate în primul eșalon al fotbalului românesc, a câştigat trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. A fost de două ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.

Real Madrid, conul de umbră și renașterea la Galatasaray

Steaua a fost rampa de lansare a "Regelui", în 1990, la Real Madrid, unde a plecat în schimbul unei sume de 4 milioane de dolari, uriașă la acea dată.

În Spania, Hagi a evoluat atât la Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri), cât şi FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri), cu o scurtă pauză între cele două cluburi, la Brescia.

A rămas în istorie golul de la jumătatea terenului din partida Osasuna – Real Madrid, acesta fiind totodată o expresie a momentului de vârf din cariera lui Hagi. Totuși abilitatea sa de a înscrie din orice poziție a fost în același timp și lucrul care i-a adus intrarea într-un con de umbră. Deseori Hagi era criticat, atât de oficialii clubului, cât și de unii atacanți, pentru că nu ar fi fost altruist. Maradona din Carpați prefera să dribleze, să rezolve de unul singur meciul, ceea ce i-a deranjat pe mulți dintre coechipieri. Dacă ar fi fost în ziua de azi, stilul de joc al lui Hagi ar fi fost probabil unul care să ne ducă cu gândul la Messi. Avantajul argentinianului este însă că s-a impus la Barcelona, pe când Hagi nu a reușit să câștige vestiarul nici la Real, nici la clubul catalan.

Cariera lui Gheorghe Hagi a fost revitalizată de același om care l-a descoperit, Mircea Lucescu. Românul, pe atunci antrenor la Brescia, l-a adus în Italia. Aceasta a fost rampa de lansare către Barcelona, unde a evoluat doar 2 ani.

Renașterea s-a produs cu adevărat abia când Hagi a ajuns la Galatasaray, club pentru care a evoluat între 1996-2001. În tricoul echipei din Istanbul, Gică Hagi a jucat 167 de meciuri şi a înscris 78 de goluri.De asemenea, Hagi a adunat patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Recordman al echipei naționale

Hagi a adunat mai multe recorduri la echipa naţională: căpitan în cele mai multe partide, cele mai multe selecţii, cele mai multe goluri. Dacă Dorinel Munteanu a devenit ulterior jucătorul cu cele mai multe selecții, Adrian Mutu, un alt "copil teribil", i-a egalat numărul de goluri, respectiv cele 35 de reușite.

Hagi are în palmares participări la trei ediţii ale Campionatului European (1984, 1996 şi 2000) și trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 şi 1998).

Momentul de vârf al carierei sale este asociat cu evoluția la CM 1994, unde a dus România până în sferturile competiției, cea mai bună performanță din istoria naționalei. După acest turneu, Hagi a ieşit pe locul patru în ancheta anuală a revistei France Football, cea care acordă Balonul de Aur.

Pe 24 aprilie 2001, "Regele" s-a retras din cariera de fotbalist, în cadrul celei mai fastuoase gale de retragere de care a avut parte vreodată un jucător din România. Invitații săi au fost din rândul elitei fotbalului mondial, de la jucători în activitate până la legende retrase.

Gică Hagi, 50 de ani, idol pentru juniori

Ajuns la o vârstă rotundă, Hagi, este în prezent patron al clubului Viitorul. După ce și-a dedicat o perioadă de timp carierei de antrenorat, însă fără succes (naționala României, Steaua, Galatasaray), Hagi și-a dedicat timpul dezvoltării fotbalului la nivel de juniori. Academia care îi poartă numele este principalul furnizor de fotbaliști pentru clubul său din Liga I și totodată cel puternic centru de juniori din România.

El a început să antreneze din nou, în 2014, la clubul său, echipa reușind să se mențină în prima ligă în al doilea an de după promovare. Gică ar putea fi urmat de fiul său, Ianis Hagi, component al loturilor de juniori ai României. Ianis a intrat deja în atenția marilor cluburi europene, însă până acum a evoluat la juniorii Viitorului, sub atenta supraveghere a tatălui său.

Gheorghe Hagi își sărbătoreşte cei 50 de ani în Turcia, în Antalya, acolo unde se află într-un cantonament cu echipa FC Viitorul.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă