7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleEXCLUSIV. De ce nu a putut fi SALVAT fotbalistul Patrick Ekeng, încă...

EXCLUSIV. De ce nu a putut fi SALVAT fotbalistul Patrick Ekeng, încă de la faţa locului. S-au respectat sau nu protocoalele de intervenţie?

UPDATE 20.00: Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat în exclusivitate pentru “România Liberă” că există proceduri clare de intervenţie a echipajelor de prim ajutor la competiţiile sportive şi ISU nu are prerogative să îngrădească în nici un fel accesul echipajelor de la ambulanţă în zona terenurilor sportive: “În nici un caz nu există o astfel de reglementare, iar ambulanţa este în interior şi nimeni nu o blochează. Nu cei de la ISU decid acest lucru, dacă s-a întâmplat. Aşa ceva nu există şi echipa medicală trebuia fie pe teren”.

Citește și: EXCLUSIV. Interviu: Raed Arafat, despre modul cum s-a intervenit în cazul fotbalistului de la Dinamo, decedat la spital

UPDATE 18.09: Clubul de fotbal Dinamo a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă postat pe contul oficial de Facebook, că a asigurat la meciul cu FC Viitorul, în care fotbalistul Patrick Ekeng s-a prăbuşit inconştient pe teren, prezenţa a trei ambulanţe, cu una mai mult decât prevăd regulamentele în vigoare. 

Citește și: Precizările Dinamo, după moartea lui Patrick Ekeng

UPDATE 17.40: Primele măsuri ale oamenilor legii: au dispus o autopsie a lui Patrick Ekeng, u solicitat înregistrări video ale meciului de fotbal, precum și alte înregistrări ale unor camere de supraveghere instalate în zona incidentului, iar ambulanța cu care fotbalistul a fost transportat la spital a fost sigilată.  Fapta cercetată este ucidere din culpă. 

Citește și: Patrick Ekeng a MURIT. Putea să fie salvat? Primele măsuri ale oamenilor legii

Fotbalistul Patrick Ekeng, de la Dinamo, respira după ce s-a prăbuşit pe gazon, apoi a intrat în fibrilaţie exact când a intrat echipajul la Floreasca, au declarat, pentru România liberă, surse medicale. De asemenea, ambulanța a trebuit să ocolească jumătate de stadion, pentru că porțile erau închise, au precizat alte surse. 

Surse medicale au declarat pentru “România Liberă” că fotbalistului i s-a făcut masaj cardiac în ambulanţă, în timpul transportului către camera de garda a Spitalului de Urgenţă Floreasca: “Medicul de la ambulanţă nu a stat în tribune, ci lângă maşina de intervenţie. În plus, ambulanţa era dotată cu defibrilator, oxigen portabil şi truse de intubaj. Pe camerele de înregistrare se vede tot, unde stă ambulanţa, cum s-a intervenit. Ambulanţa trebuie să stea lângă teren. Aici, ambulanţa a stat în spatele unor uşi închise pe care le leagă electricianul de la Dinamo, nu se poate. Plus că erau panourile publicitare şi bannerul. Deci ambulanţa a trebuit să ocolească terenul”.

Citește și: FOTO. Reacții din lumea fotbalului la moartea lui Patrick Ekeng. Prieteni și rivali au venit pe Stadionul Dinamo pentru a-i aduce omagii

Fotbalistul Patrick Ekeng nu era cunoscut cu probleme de sănătate, însă există suspiciuni în privinţa controalelor medicale făcute de club. Referitor la intervenţia medicului de la echipa Dinamo şi a echipei de pe salvare, surse medicale spun că “Patrick Ekeng respira după ce s-a prăbuşit pe gazon, apoi a intrat în fibrilaţie exact când a intrat echipajul la Floreasca şi a făcut stop cardiac la spital. În salvare a fost şi medicul echipei”.

Și alte surse de la fața locului au povestit, pentru “România Liberă”, că a fost o bâlbâială a responsabililor Clubului Dinamo, imediat după ce fotbalistul camerunez în vârstă de 26 ani s-a prăbuşit la pământ, la doar 7 minute după ce a fost introdus în joc de antrenorul Mircea Rednic. Din cauza unor restricţii impuse, se pare, de cei de la ISU, prima ambulanţă nu a putut interveni, iar a doua a găsit porțile închise, cheile fiind la electricianul stadionului, care în acele momente nu a fost de găsit. Deci de abia a doua ambulanţă a acţionat, după ce un suporter a deschis porţile, dar nu a avut acces pe intrarea peluzei PCH, astfel că a fost nevoită să ocolească jumătate de arenă, pierzând astfel timp preţios pentru o intervenţie rapidă.

Medicul Cristian Grasu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, a precizat pentru “România Liberă” că, din imaginile transmise de televiziuni, se constată că “există suspiciuni în privinţa respectării procedurilor de acordare a primului ajutor la faţa locului, în privinţa manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie (CPR). În mod normal, prima intervenţie presupune verificarea stării de conştienţă, apoi se verifică respiraţia. Dacă respiră şi este inconştient se aşează în poziţie laterală de siguranţă – (ceea ce a făcut medicul echipei Dinamo n.r.) şi se supraveghează până îl preia ambulanţa. Dacă nu respiră se începe imediat resuscitarea, adică se încep compresiile mecanice toracice şi ventilaţiile”. Dr Grasu a adăugat că fotbalistul a căzut de la acelaşi nivel, pe un teren cu iarbă, iar şansele de a avea vreo problemă la coloana cervicală erau aproape nule.

Unul dintre medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca a declarat că fotbalistul Patrick Ekeng a fost adus în stop cardio-respirator la Camera de Gardă, unde s-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat o oră şi 30 de minute, dar care au rămas fără rezultat.

 

Patrick Ekeng a murit vineri seară, pe teren, în timpul meciului Dinamo-Viitorul. Poliția a dechis dosar penal în acest caz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă