10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleCauza şocantă a decesului fotbalistului Patrick Ekeng. Putea fi sau nu salvat?

Cauza şocantă a decesului fotbalistului Patrick Ekeng. Putea fi sau nu salvat?

UPDATE: Potrivit unor informaţii, se pare că fotbalistul Patrick Ekeng contractase un stafilococ din Camerun. Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, a afirmat pentru Mediafax, după ce INML a publicat rezultatele autopsiei lui Patrick Ekeng, conform cărora acesta suferea de cardiomiopatie hipertrofică, că fotbalistul era sănătos în ianuarie.

„Da, l-am examinat. Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreţi, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franţa şi era normal, eco-cord şi… n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie şi pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de provenienţă cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparţine sportivilor… Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze şi pe cea din Franţa. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competenţă nu poate fi pusă la îndoială. Aşa a fost atunci. Dacă se găseşte altceva, asta este!“, a declarat medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, Adriana Maria Marinescu.

—-

Echipa de medici legişti de la IML “Mina Minovici” care, timp de patru ore, a autopsiat cadavrul lui Patrick Ekeng a ajuns la concluzia că sportivul dinamovist de 26 de ani a decedat din cauza unei afecţiuni cardiace grave. 

Se pare că inima fotbalistului de origine cameruneză era mai mare cu 50 la sută, chiar şi pentru un sportiv de performanţă. Medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe "aspecte patologice", printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene. "Cardiomegalie(greutate cord -570 de grame, dimensiuni: 14/11,5/7cm), determinată predominant de hipertrofia ventricului stâng şi a septului interventricular (grosime maximă 2,4 cm) ", se arată într-un document semnat de medicii de la INML. În document se arată că inima fotbalistului prezentat şi anomalii precum " bridge-ing întins la artera coronară stângă şi la nivelul arterei coronarei drepte, dar şi hipoplazia ramului circumflex al coroanei stângi." 

Totodată, specialiştii au constat şi sechele de "endocardita a valvei mitrale". Conform unor surse medicale, anomaliile desoperite la fotbalistul Patrik Ekeng sunt de origine genetică "predominante la sexul masculin şi la rasa neagră".

Specialiştii spun că această anomalie ar fi putut fi observată chiar şi la o simplă radiografie toracică, precum şi în urma unei ecografii cardiace, care depistează cu acurateţe dimensiunile cordului, precum şi funcţionalitatea acestuia. În plus, şi un EKG ar fi depistat la timp anumite anomalii privind ritmul şi frecvenţa cardiacă. 

Însă, conform documentelor medicale ale Institutului Naţional de Sănătate Sportivă, explorările funcţionale de evaluare a stării de sănătate a lui Patrick Ekeng erau în limite normale, pe hîrtie. Peste două săptămâni, medicii legisti vor oferi un raspuns privind cauza exactă a decesului, după finalizarea analizelor toxicologice, de anatomie patologică şi de enzime, după ce au fost prelevate probe din toate organele corpului care vor fi supuse unor cercetări microscopice. Agenţia Naţionala Anti-Doping a precizat că Patrick Ekeng a fost testat în luna aprilie, cu ocazia unui meci, iar rezultatele au fost negative.

Soţia fotbalistului va face miercuri, la Institutul de Medicina Legala, formalitatile de repatriere, Patrick Ekeng urmând să fie înmormântat în ţara sa natală, în Camerun. Deocamdată continuă ancheta sub acuzaţia de ucidere din culpă in rem în acest caz.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta in cazul decesului jucatorului de fotbal al clubului Dinamo Bucuresti, Patrick Ekeng."Ancheta vizeaza atat imprejurarile in care s-a petrecut tragicul eveniment, cat si starea in care se gaseste sistemul de ambulanta la nivel national, iar concluziile vor fi incluse in viitorul Raport Special al Avocatului Poporului privind sistemul national de sanatate", se arata intr-un comunicat de presă.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă