Ultimul descendent al lui Cuza: Între români şi unguri este doar un conflict artificial

de Alexandra Jeles , 26 ianuarie 2011
Ultimul descendent al lui Cuza: Între români și unguri este doar un conflict artificial

Între români şi unguri este doar un conflict artificial, dirijat de interese politice, consideră Dimitrie Callimachi (84 de ani), ultimul descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai mult, Callimachi a declarat că partidele politice naţionaliste sunt ridicole şi nu vor rezolva niciodată disputa pe tema Transilvaniei.

Callimachi a povestit exclusiv pentru românialiberă.ro că a vizitat mai multe sate secuieşti şi a observat că românii şi ungurii se împacă bine. De aceea, el crede că politicienii sunt cei care dirijează acest conflict.

„Ungurii nu recunosc şi nu au recunoscut niciodată tratatul de Trianon, iar din acest punct de vedere, ei dau dovadă de şovinism. Cred că doar timpul va rezolva această problemă. Formula lui Vadim Tudor care de dimineaţă până seară instigă la ură şi strigă la televizor: ungurii ne jefuiesc, ungurii ne omoară!, nu este o soluţie. Partidele naţionaliste sunt ridicole", spune Calimachi.

Dimitrie Callimachi a amintit faptul că şi alte naţiuni din Europa au trecut prin probleme asemănătoare care s-au rezolvat în timp. Franţa şi Germania s-au luptat ani de zile pentru Alsacia şi Lorena, de exemplu.

Legătura de rudenie între familiile Callimachi şi Cuza este făcută prin Maria Cuza, care era soră cu tatăl domnitorului Cuza şi a devenit soţia lui Scarlat Callimachi. Aşadar, străbunicul lui Dimitrie Callimachi a fost văr cu Alexandru Ioan Cuza

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design