9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodGALERIE FOTO. Secretele micilor campioni la yachting

GALERIE FOTO. Secretele micilor campioni la yachting

Contra cronometru, fiecare trebuie să facă dovada maximă a priceperii sale pe apă. Şi nu este un lucru uşor. Drumul către succes începe însă de la primii paşi în tainele acestui sport, adică de la antrenamente.  Sportivii Clubului sportiv „Ştiinţa” din Constanţa învaţă de la antrenori foarte bine fiecare lecţie de yachting şi reuşesc în fiecare an să urce pe podiumul competiţiilor naţio­nale şi internaţionale.

Zeci de campioni

„Anul acesta am avut o mare surpriză când două fetiţe, Tania Perceli şi Ilinca Popescu, au devenit campioane naţionale la Clasa «Cadet», şi la fete, şi la băieţi, bătând toţi competitorii de pe apă”, ne-a spus antrenoarea Clubului „Ştiinţa”, prof. Domnica Micu. Acestea nu sunt singurele rezultate de top obţinute recent de constănţeni. La „Cadet” băieţi, vicecampionii de anul acesta sunt Popescu şi Ştefan Andrei. La Clasa „OK” campion naţional este Alexandru Micu. La Clasa „420”, ce cuprinde doi sportivi în echipaj, au obţinut primul loc Cristian Mitoi şi Andrei Ştefan, iar La Clasa „Finn” îl regăsim campion naţional pe Alexandru Micu, iar vicecampion naţional este Răducu Popescu.

Un sport pentru curajoşi

Prima condiţie pentru a fi primit în club este să ştii să înoţi. Antrenorul urmăreşte apoi parametrii morfologici. De regulă, copiii sunt întrebaţi dacă părinţii lor au făcut sport, pentru a se face o imagine generală. Programul cuprinde pregătire practică, dar şi teoretică. Iarna se face teorie, iar vara se pun în practică cunoştinţele de yachting dobândite în sezonul rece, prin ieşirile în larg de la antrenamente şi prin participarea la competiţii.

Navigaţia de iniţiere este extrem de importantă, pentru că atunci se pun bazele pregătirii. Copiii de la yachting cunosc mai multe domenii de activitate. Pe lângă fizică şi matematică, hidrologia ocupă un loc de cinste. În plus, sportivii trebuie să stăpânească limba engleză.

Vântul, prieten și dușman

Curenții de aer reprezintă factorul natural care pune în mişcare bărcile, însă când vântul bate prea tare poate crea probleme atunci când sunt organizate concursurile. „Eram odată la Burgas şi îmi amintesc că a venit căpitanul de port la locul desfăşurării competiţiei şi a spus că nici o barcă cu pânze nu va părăsi portul”, povestește  antrenorul Clubului „Ştiinţa”, prof. Domnica Micu. „Un copil care practică yachtingul, privind de jur-împrejurul lacului sau pe malul mării, observă care este direcţia din care bate vântul şi totodată ştie cum să îşi armeze barca”, ne-a spus antrenorul voluntar al clubului, prof. Dumitru Micu.

Ținuta este totul

Pe de altă parte, ţinuta pe apă face totul. „Copiii trebuie să aibă grijă să nu se răstoarne. Chiar dacă nu sunt în pericol de a păţi ceva rău deoarece au vestă de salvare, ei pierd timp cu scoaterea apei din barcă. Din acest motiv, de pe un loc fruntaş pot ajunge pe ultimul”, ne-a explicat profesoara Domnica Micu. Specialistul mai spune că îi putem vedea pe sportivi singuri pe apă şi după o vară de pregătire, dar apogeul în yachting nu se atinge decât în jurul vârstei de 20 ani. Mai mult decât atât, fiecare sportiv trebuie să treacă cu bine peste examenul care îi va aduce brevetul de timonier de regată. „Aici se vine de plăcere. Nu te obligă nimeni să practici yachting. Ce mi-a plăcut cel mai mult în această activitate desfăşurată pe luciul apei a fost că am învăţat copiii care au fost practicanţi să fie foarte gospodari. Cârma nu trebuie să aibă jocuri, iar velele şi materialele care compun manevrabilitatea ambarcaţiunii trebuie să fie perfecte”, subliniază Dumitru Micu. La rândul lor, copiii care practică acest sport complex se declară, la vârste fragede, deja oameni împliniţi. Cei mici sunt extrem de curajoşi şi ştiu să se descurce în situaţii dificile.

Demonstraţie de abilitate

George Vintilă are doar cinci ani şi jumătate şi face yachting de patru luni. Cu toate acestea, ştie deja manevrele primare pentru conducerea ambarcaţiunii în siguranţă. „Am învăţat cum să strâng vela, cum să trag de cârmă, cum să împing şi să ţin poziţia zero. Îmi place acest sport şi îl voi practica până mor”, ne-a spus foarte convins micul sportiv. Tot George a reuşit într-o zi ca într-un moment de derivă a ambarcaţiunii să sară în apă, să înoate, să prindă barca şi să o aducă în siguranţă la mal.

La doi paşi de el, o vedem pe Ilinca Popescu,  una dintre tinerele speranţe ale clubului, despre care aflăm şi ne convingem la faţa locului că este foarte curajoasă. „De un an şi jumătate vin la yachting. Am învăţat multe. Ştiu să conduc bine o barcă acum. Îmi place foarte mult când merg pe apă”, a spus Ilinca.

Noel Voinescu şi Mircea Popovici, un pic mai mari ca vârstă, sunt şi ei atraşi de acest sport. „Nu mi se pare greu. Trebuie să fiu atent când împing de cârmă la maxim, când fac viraje. De un an şi o lună vin la club şi am luat locul al II-lea şi al III-lea”, spune Noel.  „Am tot nouă ani ca prietenul meu Noel şi fac de fix un an yachting. Nu este foarte greu, doar trebuie să fii atent. Când mergi cu Cadetul sau cu bărci mai mari trebuie să ai grijă şi la acostări, pentru a nu lovi bărcile, şi când e vorba de competiţii încercăm să ajungem pe locurile fruntaşe. Dacă rămâi singur pe vânt, pe lac, ţi-e puţin frică, pentru că poţi să te răstorni şi dacă nu ştii să redresezi barca poţi să rămâi acolo până vine cineva să te ajute. Într-o zi a fost furtună pe lac, toate bărcile s-au răsturnat din competiţie şi a trebuit să ne descurcăm singuri pentru a ajunge la mal”, ne-a povestit Mircea. 

Performanță

Rezultate de top

Tot în acest an, sportivii de la „Ştiinţa”
s-au remarcat şi peste hotare, prin locul I la „Cadet” obţinut de Cristian Mitoi şi Ştefan Andrei, dar şi prin locul al III-lea la Optimist juniori obţinut de David Popescu, la Zilele Balcicului. De asemenea, la Balcaniada din 2014, care s-a desfăşurat pe Lacul Siutghiol, Alexandru Micu a obţinut locul VI la Clasa „Finn”. În plus, câteva cupe din competiţii judeţene au fost câştigate tot de sportivii clubului „Ştiinţa”. Este vorba de Cupa Ligii Navale Române, apoi de Cupa organizată de clubul „Ştiinţa”, dedicată memoriei regretatului prof. Ioan Popişteanu, şi nu în ultimul rând a fost organizată Cupa Zilei Marinei Române, înmânată sponsorului care a acordat premiile, Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă