10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodINTEGRAL. Românul care a câștigat cei mai mulți bani din Olimpiadă

INTEGRAL. Românul care a câștigat cei mai mulți bani din Olimpiadă

Burmambet Merdin, născut în comuna 23 August din județul Constanța, este managerul unui hotel cu 137 de camere din Rio de Janeiro, închiriat integral, pe durata Jocurilor Olimpice, de către jurnaliștii postului de televiziune german ZDF care transmit acest eveniment.

L-am prins pe Burmambet Merdin, căruia cu acceptul său îi vom spune Burme, în febra Jocurilor Olimpice, care se desfășoară în aceste zile la Rio de Janeiro, oraș unde românul s-a stabilit în urmă cu 22 de ani. Timp de 14 ani a pus pe picioare și a condus șase hoteluri  în orașul consi-derat deopotrivă unul dintre cele mai fermecătoare și violente din lume. Printre altele, Burme a fost primul director al unui hotel Ramada deschis la Rio de Janeiro.

Astăzi conduce Atlântico Sul Hotel, ales de jurnaliștii germani de la ZDF să le fie gazdă pe durata Olimpiadei. “Comitetul organizator a încheiat contracte cu toate hotelurile  din oraș. Hotelul la care sunt manager a fost închiriat de postul de televi-ziune ARD/ZDF pentru proprii lor angajați și datorită faptului că suntem aproape de locul unde ei transmit. Este vorba de International Broadcast Centre, o clădire impresionantă nou-construită, care funcționează drept centru de presă. Jurnaliștii nu au avut pretenții deosebite pe durata șederii lor. De altfel, aproape că nici nu îi vedem. Ei pleacă la International Broadcast Centre dimineața la ora 5.30 și se întorc seara, neavând prea mult timp liber. Se vede că muncesc foarte mult. Nu credeam, inițial, că o să fie așa de liniște”, a povestit Burme în exclusivitate pentru România liberă.

Celălalt Rio

Dacă Olimpiada poate fi considerată un eșec pentru delegația României (care până astăzi a cucerit doar un aur, un argint și două medalii de bronz – n.red.), pentru Burmambet Merdin s-a transformat într-o victorie personală și a afacerii pe care o manageriază.

“Din punct de vedere financiar, este fantastic. Nemții au început să se cazeze în hotelul nostru de pe data de 29 iunie (cu o lună înainte de începerea Olimpiadei – n.n.). Avem un câștig de 5 milioane de reali brazilieni (1,5 milioane de dolari) doar din închirierea camerelor, dar va crește după ce vom contabiliza încasările oferite de restaurant, spălătorie, mini-bar și celelalte servicii pe care le oferim”, a explicat mana-gerul român.

Pe care îl întreb dacă se vorbește în zilele acestea despre România la Rio de Janeiro. Burme parează cu eleganță, ducându-ne în zona bătătorită a legendelor sportului românesc: “Sunt multe țări prezente la acest eveniment și de aceea e greu să se vorbească doar de una anume. Dar se vorbește mult de Nadia Comăneci”.

Anii premergători Olimpiadei au fost extrem de dificili. Au existat proteste care au vizat utilitatea cheltuirii unor sume enorme pentru organizarea evenimentului, dar și pericolul ca o serie de investiții să nu fie terminate la timp sau să nu beneficieze de o calitate ridicată a lucrărilor.

Managerul român admite că “în ultima perioadă, orașul a fost întors pe dos. Am avut mult de suferit în ultimii doi ani, au exis-tat șantiere în tot orașul, dar a meritat. Rio de Janeiro a cunoscut o transformare formidabilă: străzi noi, asfaltate, sisteme de canalizare, sistem de transport ultramodern de autobuz, realizarea unei linii de metrou până în cartierul Barra care în absența Olimpiadei nu s-ar fi realizat niciodată. Centrul orașului a fost revitalizat”.

80.000 de soldați pe străzi

Într-o lume a terorismului globalizat, Jocurile Olimpice ar fi putut ridica mari probleme de securitate, alimentate și de faptul că Rio de Janeiro este un oraș greu de gestionat, cu mii de favele care stau să se prăbușească de pe coline înspre cartierele rezidențiale.

“Există o excelentă colaborare cu serviciile de informații din lumea întreagă. Brazilia nu are o istorie în ceea ce privește atentatele teroriste. Înainte de începerea Jocurilor Olimpice, au fost arestate vreo 10 persoane care juraseră fidelitate grupării ISIS. Erau câțiva tineri, simpatizanți și exaltați care se adresau în acest sens pe Facebook. Cine nu a fost prins este în vizorul Poliției Federale. Avem în oraș, astăzi, peste 80.000 de soldați”, a explicat Burme pentru Rl.

Ce va rămâne în urma acestui eveniment care se va încheia pe data de 21 august? Managerul român e optimist: “La aceste Jocuri Olimpice au venit persoane din 206 țări și peste 25.000 de ziariști.

Îți dai seama că ni se va face o publicitate imensă. În toate orașele unde au fost -organizate, de-a lungul timpului, Jocuri Olimpice a crescut enorm turismul. Multă lume o să se întoarcă să viziteze Rio de Janeiro”, concluzionează lui-Burmambet Merdin.   

Plecat din țară la 30 de ani

La începutul anilor ‘90, Burme s-a împrietenit cu un brazilian de origine română. Acesta din urmă – atunci când venea la București – trăgea la hotelul unde, pe atunci, lucra Burme. Brazilianul fiind un client important, Burme se ocupa, personal, ca acestuia să nu îi lipsească absolut nimic. “Îi furnizam băutură și mâncare, iar când a venit a doua oară în România a cerut ca tot eu să mă ocup de confortul lui. La a treia sa venire, mi-a spus: lasă slujba asta și vino să mă ajuți cu afacerile mele din Brazilia“. Burmambet nu împlinise 30 de ani. Tinerețea și faptul că în țară lucrurile nu păreau să se îndrepte într-o direcție bună, l-au făcut să se decidă repede și a trecut oceanul. Din păcate, amicul său a murit nu după mult timp și a trebuit să o ia de la zero într-o țară necunoscută. Burme avea câțiva ași în mânecă: lucrase în turism și vorbea trei limbi străine. Prima slujbă a fost de șef la recepție, dar în numai un an, cu perseverență, a primit postul de director de hotel.

Manager în orașul turistic prin excelență

Experiența lui Burme în managementul hotelier este uriașă. Se întinde pe durata a 14 ani, timp în care a condus șase hoteluri în unul dintre cele mai turistice orașe ale lumii: Rio de Janeiro. Burmambet Merdin a rememorat etapele evoluției sale profesionale de manager de hotel în câteva fraze:

Visconti Residence Service (General Manager între 2002  – 2008).

“Am fost manager aici timp de cinci ani. În acest hotel care avea doar 48 de camere am învățat de fapt cum să fiu general manager. Îmi amintesc că era situat într-un cartier foarte elegant, Ipanema, considerat de lux”.

Promenade Palladium Hotel (2007 – 2008)

“Timp de șase luni am condus în paralel și Visconti Residence și Promenade Palldium  Hotel. În 2007, am avut hotelul plin, cu ocazia Carnavalului, deși tarifele se dublaseră în acea perioadă ajungând la peste 300 de dolari pe noapte.  De Carnaval, toată lumea petrece, dansează, bea până în zori, se bucură, parcă vorbim de alți oameni. După cele patru zile de fiesta lucrurile revin la normal".

Paradiso All Suítes  (2008 – 2009)

“Hotelul avea 159 de camere și era situat în cartierul Barra da Tijuca, cel care a cunoscut o extraordinară ascensiune și popularitate în ultimi ani. Hotelul trecea printr-o criză, și compania Promenade mi-a cerut să fiu manager. Am reușit în puțin timp să redresez lucrurile.”

Barra First Class (2009 – 2012)

“Aici am ajuns din aceleași considerente. Hotelul tocmai fusese integrat după o achiziție și inclus în lanțul Promenade Apart Hotéis. Managerii erau nemulțumiți de gradul de ocupare al celor 234 de apartamente. Au existat multe greutăți, deoarece fiecare lanț de hoteluri are un mod propriu de administrare. Mulți dintre angajați nu au reusit sa se adapteze și a trebuit să procedez la restructurări. Am condus acest hotel din cartierul Barra de Tijuca timp de trei ani. Simțeam, însă, că 12 ani la compania hotelieră Promenade erau suficienți. Doream o schimbare.”

Ramada Hotel & Suítes – Vert Hotéis (2012 – 2013)

“Am fost chemat să deschid primul hotel din rețeaua Ramada în Rio de Janeiro. Pentru că în ziua de azi sunt apreciate persoanele care au o experiență de conducere în mai multe companii, la interviul pentru postul de manager mi s-a spus că neajunsul meu este că am stat prea mult în lanțul hotelier Promenade. Foarte interesant mi s-a părut faptul că unul dintre angajatorii mei mi-a spus la un moment dat:  <<tu nu știi, încă, ce bine este să muncești cu angajați bine plătiți.”

Atlântico Sul Hotel (2013)

Burmambet a ales acest hotel de 137 de camere și deoarece a putut semna un contract avantajos care îi permitea să se ocupe mai mult de familia sa. Hotelul este situat în fața plajei Copacabana în cartierul Recreio dos Bandeirantes.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă