Revolta ciobanilor „italieni“ din Țara Făgărașului. S-au întors degeaba în România. Primarul din Şercaia: Eu sunt la Primărie de dimineaţă până când se gată programul. Nu sunt nici beat, nici treaz | Cel mai citit reportaj al săptămânii

Au muncit aproape 20 de ani în Italia, au strâns ceva bani și au revenit acasă, în speranţa că vor deschide o afacere pe fonduri europene. Acum, riscă să piardă toţi banii agonisiţi în străinătate.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

21.05.2017 - 14:14

Au muncit aproape 20 de ani în Italia, au strâns ceva bani și au revenit acasă, în speranţa că vor deschide o afacere pe fonduri europene. Acum, riscă să piardă toţi banii agonisiţi în străinătate.

Cei care s-au aflat la putere în România, indiferent de culoarea politică, s-au întrecut de-a lungul anilor în promisiuni pentru românii aflaţi la muncă în străinătate, în încercarea de a-i aduce înapoi acasă.

Unii chiar s-au întors, însă au constatat că acum riscă să piardă toţi banii agonisiţi în Italia sau Spania, pentru că autorităţile, de această dată cele locale, le pun beţe-n roate atunci când vor să deschidă o afacere cu fonduri europene în comuna natală. Cei șicanaţi sunt ciobanii dintr-o localitate din Brașov, Șercaia, unde primarul PNL este la al patrulea mandat și l-ar vrea și pe al cincilea. 

„Nu știam încotro s-o iau“

Nicu Bîgu a muncit 14 ani în Italia, dintre care șase a lucrat în construcţii, iar apoi și-a făcut propria firmă, tot de construcţii. “A fost foarte greu la început, România nu era în UE. Eu eram dispus să muncesc, dar m-am trezit acolo fără niciun sprijin. Nu știam încotro s-o iau, dar m-a ajutat un alt român, care m-a luat la el acasă și, încet-încet, am început să lucrez și să pun ban pe ban. Apoi, mi-am făcut propria firmă, pe care am închis-o, chiar dacă mergea bine, și am decis să mă întorc acasă, în comuna celei care între timp îmi devenise soţie, Șercaia“, povestește Nicu Bîgu. 

„Narcisa Sălbatică“ a luat caimacul

În noiembrie anul trecut, a venit la Șercaia și a cumpărat 400 de oi. În total a investit peste 50.000 de euro. Avea planuri mari – să acceseze fonduri europene și să pună pe picioare o afacere care nu putea fi decât profitabilă, având în vedere că o dispoziţie legală (OUG 34/2013) îi obligă practic pe primari să le închirieze pășuni crescătorilor de animale. Numai că nu a luat în calcul faptul că primarul din Șercaia, Cristinel Paltin, are propria asociaţie agricolă, „Narcisa Sălbatică“. Edilul e omul din spate, căci oficial, în acte, apar ginerele său, Adrian Penciu, împreună cu alţi apropiaţi din comună. 

Asociaţia a închiriat de la Primărie majoritatea terenurilor din comună, tot pentru pășunat, iar ceilalţi proprietari de oi, care nu fac parte din acest „cerc închis“, au rămas cu buza umflată, înghesuind animalele pe câteva hectare. Primăria Șercaia nu a organizat licitaţie pentru închirierea acestor terenuri, iar Consiliul Local votează în unanimitate – indiferent de coloratura politică, PNL sau PSD – tot ce propune primarul. Asociaţie agricolă are și viceprimarul, care a luat, la rândul său, „partea leului“ din suprafeţele pășunabile. 

Mai mult, pentru a lua subvenţia de la APIA, ginerele primarului este acuzat de localnici că recurge și la un alt artificiu: vara trece, scriptic, animalele tuturor oierilor pe asociaţia sa, iar apoi le transferă înapoi, fără ca aceștia să primească vreun ban. Acest aspect este semnalat într-o plângere depusă la DNA împotriva primarului de oierii revoltaţi, care reclamă faptul că Paltin le-a cerut și șpagă, de până la 2.000 de euro. 

Nu a știut să răspundă

Încercând să se apere, primarul Cristinel Paltin dă vina pe autorităţile de la București, care nu ar fi legiferat bine. „Da, banii din subvenţia de la APIA sunt în contul asociaţiei, dar nu știu cum să-i scot pentru a-i da oamenilor. Nu știu cum să procedez cu acești bani, mi-e pur și simplu frică. Poate îmi spuneţi dumneavoastră cum să-i scot“, ne-a declarat Cristinel Paltin. Acesta nu a știut însă să răspundă la întrebarea ce suprafaţă de teren a închiriat de la primărie asociaţia „Narcisa Sălbatică“ a ginerelui său, chiar dacă el este primar.

Cât despre faptul că nu le închiriază pășuni celorlalţi oieri, primarul este zeflemitor: „Când au luat 300-400 de animale, nu s-au gândit că nu au niciun metru de pământ?“. 

Primarul susţine că munceşte foarte mult şi face o declaraţie cel puţin hilară: "Eu sunt la Primărie de dimineaţă până când se gată programul. Şi sunt lucid. Nu sunt nici beat, nici treaz".

Edilul nu recunoaște acuzaţia de cămătărie adusă ginerelui și încearcă să trea-că peste acest subiect cât mai repede. „S-a terminat procesul, s-a încheiat totul pe cale amiabilă“, a susţinut acesta.  

Acuzaţii de cămătărie

Asupra ginerelui primarului, Adrian Penciu, planează și o altă acuzaţie, cea de cămătărie. O firmă agricolă din Șercaia, RSB Prod SRL, l-a dat în judecată pe acesta pentru a cere restituirea unui încărcător de tractor John Deer. Tractorul, se arată în întâmpinarea către instanţă, fusese deja pierdut în urma unui contract de împrumut cu ginerele primarului. „Valoarea utilajului denumit tractor la data dobândirii era de 40.241 euro, iar acel împrumut se ridica la 11.000-12.000 euro (...) împrumutul fiind cu dobândă (camătă) de 25% lunar“, se precizează în document. În final, instanţa a decis restituirea către proprietar a încărcătorului cu pricina.  

Puteți citi ziarul și în format PDF aici. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...