2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleFoodProbleme vechi de sute de ani. Constanța, un oraș blocat de...

Probleme vechi de sute de ani. Constanța, un oraș blocat de contestații

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă administrația locală din Constanța este legislația în domeniul achizițiilor publice. 

Deși detaliile nu sunt cunoscute de publicul larg, efectele se simt și se văd la orice pas. Cel mai bun exemplu este Cazinoul din Constanța, o ruină care nu poate fi reabilitată pentru că, de ani buni, procedura de atribuire este contestată. În unele situații, instanța a dat dreptate contestatarului, ceea ce denotă fie că avem de-a face cu un caiet de sarcini prost făcut, fie cu alte hibe legislative.

Există însă și situații când contestațiile sunt neîntemeiate. Cert este că aceste detalii legislative au făcut ca monumentul istoric art-nouveau din Constanța să fie, și astăzi, o ruină. Chestiunea nu mai ține neapărat de autoritatea locală, pentru că imobilul a fost predat Companiei Naționale de Investiții.

Blestemul primarului

Legislația în domeniul achizițiilor publice, mai ales partea sa de contestații, a mai dat bătaie de cap edilului din Constanța atunci când a dorit să implementeze un proiect mai simplu: reabilitarea unui parc central, aflat chiar lângă sediul Primăriei, Prefecturii și Consiliului Județean Constanța. A fost o promisiune de campanie a primarului PSD Decebal Făgădău, care a anunțat mai multe termene de finalizare, unul dintre ele fiind mai 2017.

Valoarea proiectului finanțat din fonduri europene era de 20,5 milioane de lei, din care contribuția primăriei se ridica la 448.000 de lei. Firma care a câștigat lucrările a început reabilitarea, dar a fost nevoită să se oprească după ce una dintre firmele care a pierdut licitația a dat în judecată primăria și a câștigat. Din cauza acestor tergiversări, perioada de implementare a proiectului european a fost depășită. Lucrările continuă acum cu o firmă care a câștigat multe contracte de la primărie, pe vremea când era condusă de Radu Mazăre, dar și de la Consiliul Județean, când în fruntea acestuia se afla Nicușor Constantinescu, și sunt plătite din bugetul local.

„Cred că parcul acesta este blestemul meu! Când credeam că nu mai este mult până terminăm, a fost nevoie de regândirea sistemului de branșamente la reţeaua de apă şi canalizare. Trebuie să facem alte deconturi ce urmează să fie trecute prin Consiliul Local. Acum aşteptăm avizele pentru a continua lucrările”, spunea primarul în această vară.

Trecutul lasă urme

Constanța s-a aflat pentru mult timp sub dominația otomană, față de alte orașe ale țării, în special cele din Transilvania, controlate de sași. Trecutul lasă urme care se simt și astăzi. Dacă în Sibiu, de exemplu, există de mult timp implementat un cadastru general, astfel încât să știi cui îi aparține fiecare clădire (ne referim mai ales la cele din centru, valoroase), ocupația otomană nu a fost atât de riguroasă și a lăsat multe goluri.

Dacă suprapunem perioada peste confiscările averilor din timpul comunismului și pe valul de cereri de retrocedare, dar și la retrocedările de zeci de hectare realizare de Radu Mazăre și compania, vom ajunge la imaginea unui oraș blocat. Există cazuri când pentru un teren din centrul orașului există mai multe cereri de retrocedare deși, culmea, terenul propriu-zis nu mai există, în locul său fiind acum o râpă.

Alte probleme reclamate de reprezentanții administrației locale sunt legislația privind clădirile de patrimoniu, care este una dintre consecințele pentru care multe clădiri din centrul vechi ale orașului sunt în paragină, dar și Legea 350, privind finanțările nerambursabile, care impune condiții draconice celor care vor să le acceseze.  

Constanța s-a aflat pentru mult timp sub dominația otomană, față de alte orașe ale țării, în special cele din Transilvania, controlate de sași. Trecutul lasă urme care se simt și astăzi. Dacă în Sibiu, de exemplu, există de mult timp implementat un cadastru general, astfel încât să știi cui îi aparține fiecare clădire (ne referim mai ales la cele din centru, valoroase), ocupația otomană nu a fost atât de riguroasă și a lăsat multe goluri.

Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă