13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodGayFest 2007, intimidat de ploaie si contramanifestatii

GayFest 2007, intimidat de ploaie si contramanifestatii

» Participantii la parada GayFest 2007, contramanifestantii si fortele de ordine si-au jucat si in acest an cu determinare rolurile prestabilite.
» Si in acest an, miscarea "Noua Dreapta" a organizat un miting anti-gay. In premiera, marsul lor a fost perturbat de un grup de tineri mascati.
» Singurii care au stralucit prin performanta la ambele mitinguri au fost jandarmii, care au inabusit rapid protestele agresive ale contrademonstrantilor.

In jurul orei 17, ora de plecare anuntata pentru parada Gayfest 2007, nu se stransesera pe bulevardul Unirii mai mult de 30-40 de persoane, adapostite sub umbrele in culorile curcubeului, simbolul comunitatii gay. Contramanifestantii nu erau de vazut in zona de plecare, fortele de ordine fiind prezente masiv pe tot parcursul traseului si in zonele apropiate. Peste 400 de jandarmi si politisti au format un filtru impenetrabil intre participantii la parada si contramanifestanti sau simpli privitori.
Dupa ce ploaia s-a oprit, au inceput sa apara mai multi oameni, numarul acestora ajungand in jur de 200, un sfert din numarul anticipat de organizatori. "Daca n-au venit doar pentru ca ploua si ca le este teama, e destul de trist", a comentat un tanar care mi-a spus ca este heterosexual si ca a venit la parada impreuna cu mai multi prieteni gay. Majoritatea celor prezenti erau tineri apartinand vizibil clasei de mijloc si avand legaturi cu asociatiile nonguvernamentale si cu activismul antidiscriminare, imbracati obisnuit sau in haine viu colorate. Organizatorii au distribuit baloane, stegulete si bratari in culorile curcubeului, pe langa umbrelele, esarfele, sepcile si steagurile aduse de participanti. Printre acestia, cei sapte-opt travestiti prezenti atrageau magnetic atentia aparatelor foto si a camerelor de luat vederi, pentru care pozau ca niste vedete. Conform unuia dintre organizatori, in urma felului in care intregul eveniment a fost reflectat de mass-media in urma cu un an, travestitii si-au propus sa fie mai retinuti in declaratii si sa aiba o prezenta mai discreta. Florin Buhuceanu, vicepresedinte al consiliului de conducere Accept, a declarat ca asociatia a dorit ca evenimentul sa fie inclusiv fata de toata lumea si ca prezenta travestitilor la parada este de dorit, acestia reprezentand unul dintre grupurile cele mai discriminate.
Un alt grup mai neobisnuit era format de zece tineri imbracati numai in negru. L-am intrebat pe unul dintre ei daca face parte din vreo organizatie si mi-a spus ca nu, iar motivul pentru care sunt imbracati in negru este ca asculta muzica rock. Prezenta acestora ii facea nervosi pe mai multi dintre cei prezenti, din cauza incidentului care avusese loc in urma cu cateva ore la marsul organizat de Noua Dreapta, cand mai multi tineri imbracati in negru au protestat de pe margine si au fost ridicati de politie. Insa cei din grupul respectiv nu s-au manifestat in nici un fel special si au fost integrati paradei. Tudor Kovacs, fost presedinte al consiliului de conducere al Accept, credea ca tinerii in negru apartin probabil unui grup alter-mondialist, pe modelul activismului antiglobalizare din Occident. "Este bine ca si in Romania incep sa se distinga diverse tipuri de activism, si nu mai sunt bagate toate la gramada, chiar daca exista legaturi intre diverse grupuri si mesaje. Este o diferenta intre activismul gay liberal si grupurile antiglobalizare, cum si de partea cealalta este o diferenta intre grupurile conservatoare religioase si cei cu mesaje neonaziste".
In jurul orei 5:30 parada s-a pus in miscare, insotita permanent pe ambele parti de jandarmi care ii rugau pe participanti sa ramana in limitele a doua benzi de circulatie. Spre deosebire de anii trecuti, jandarmii erau mult mai relaxati si se miscau coordonat, fara sa ii indemne brutal pe demonstranti sa mearga mai repede. Barbatii in uniforme aveau expresii neutre si nu-si mai dadeau coate aratand catre participantii mai excentrici.
Prima parte a traseului a decurs relativ in liniste, auzindu-se apoi si muzica tehno dintr-o masina din fata coloanei. Parada a fost insa mai cuminte si mai tacuta ca in anii precedenti. Pe bannere se putea citi "Fara prejudecati, iubesc pe cine vreau", "Out and Proud", "Stop discriminarii". Un banner pe care se putea citi "Gay, de la Traian si Decebal incoace" era insotit de doi baieti "travestiti" in centurioni romani. Doua pancarte aratau fotografii cu Gigi Becali si Ion Iliescu si declaratii anti-gay ale acestora.
In apropiere de Piata Unirii in sirul manifestantilor s-a lasat linistea. Din interiorul paradei s-a vazut doar ca multi jandarmi au fugit intr-o parte.
Cei din parada si contramanifestantii nu s-au vazut fata in fata
Ciocnirile care au avut loc intre jandarmi si contramanifestanti in fata unui fast-food de la Piata Unirii nu au oprit inaintarea coloanei de manifestanti, care au depasit intersectia pentru a intra intre blocurile inalte de pe bulevard.
Fortele de ordine au reactionat cu hotarare, inclusiv aruncand petarde cu gaze, pentru a-i indeparta pe agresori. In jurul orei 18:00, cele cateva zeci de persoane cu fetele acoperite cu glugi, fulare sau baticuri au aruncat inspre manifestanti cu pietre, rosii, pungi de gunoi si tomberoane, insa cordonul de protectie a manifestantilor a actionat imediat, reusind sa-i imprastie. Confruntarea a durat aproximativ zece minute, timp in care agresorii au fost indepartati spre Splaiul Unirii, de unde venisera. Ei au scandat, impotriva fortelor de ordine, lozinci specifice galeriilor de la meciurile de fotbal. "Nimeni nu a creditat ideea ca atacatorii au avut vreo legatura cu Noua Dreapta. Bucurestiul are 3 milioane de oameni, nu poate Noua Dreapta sa stie ce face fiecare. Plus ca nu e stilul nostru de actiune. Pe noi nu ne intereseaza genul asta de actiuni care ii victimizeaza. Ei abia asteapta asta", spune Tudor Ionescu, presedintele miscarii "Noua Dreapta", despre atacurile la Parada Gay.
Pe parcusul dintre Piata Unirii si parcul Izvor manifestantii au mai fost intampinati de cateva oua aruncate de la ferestrele blocurilor, dar mai putin decat anul trecut. Pe marginea paradei se puteau distinge grupuri de spectatori curiosi de grupurile formate numai din baieti care mai adresau cuvinte injurioase sau dezaprobatoare celor din parada.
In multime se auzeau la tot pasul engleza, germana si spaniola, strainii fiind vizibil mai relaxati si mai vocali. S-a strigat "liberatate" si "toleranta", iar cand de pe margine s-au auzit "bulangiii" si "rusine", cei din parada au scandat "hei, hei, hei, eu sunt gay", iar un strain, pus la curent cu expresii neaose romanesti, le-a strigat inapoi "labe triste". Spre parcul Izvor participantii au dat drumul in aer baloanelor, iar parada s-a destramat destul de repede, jandarmii indreptandu-i pe participanti spre statia de metrou sau spre taxiurile venite in punctul terminus al traseului.

CONTRAMITING
Sub obladuirea Forumului "Noua Dreapta", normalitatea a marsaluit prin Bucuresti, incepand cu ora 10.00, in aceeasi ciudata combinatie ca si anul trecut. Tineri cu priviri fioroase, imbracati in negru, fie rasi in cap si cu cercei infipti prin diverse puncte ale fetei, fie pletosi si discret tatuati cu "Noua Dreapta" pe gat sau pe maini erau flancati de maicute sfioase, dar vajnice agitatoare de cruci si icoane prin aer. Puzzle-ul normalitatii nu putea fi lipsit de piesa de rezistenta: vreo zece flacai in ii si itari si-au tarsait opincile, alaturi de bocancii negri ai celor din "Noua Dreapta". Pe versuri din "Desteapta-te romane" si agitand pancarte cu "Nu vrem sa fim un neam de poponari" sau "Afara cu gay-ii din tara!", ciudata alianta a strabatut Capitala pe traseul Piata Unirii, Calea Victoriei, Dealul Mitropoliei. In premiera pentru istoria duelului normalitate-diversitate, manifestatia "Noii Drepte" a fost atacata, e drept, doar verbal, de un grup de vreo 15 oameni mascati care le-au urlat verde in fata "nazisti", agitand pancarte cu "Toti diferiti, toti egali". Jandarmii i-au saltat rapid.
"Nu stim cine erau si ce vroiau, pentru ca aveau fetele acoperite. Erau niste activisti pro-homosexualitate, puteau fi chiar persoane in legatura cu fundatia Accept", a spus liderul miscarii "Noua Dreapta", Tudor Ionescu. Pozitia anti-gay a organizatiei sale a ramas neschimbata fata de anul trecut. "In continuare parada lor este un eveniment provocator, cu imagini grotesti, care tulbura ordinea publica. Sa-ti plimbi picioarele paroase in ciorapi de dama pe strada n-are nici o legatura cu toleranta. Pe noi ne deranjeaza cand pasesc in spatiul public, la ei acasa au toate drepturile. Orice minoritate trebuie sa respecte majoritatea, altfel nu mai asistam la o democratie, ci la o dictatura a minoritatilor",
nu lasa de la el Tudor Ionescu.

ASOCIATIA ACCEPT
Accept este cea mai mare organizatie neguvernamentala din Romania care apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali). ACCEPT a fost inregistratã ca o organizatie neguvernamentala de drepturile omului in 1996. Pana in 1997, asociatia a organizat cateva campanii nationale si internationale pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal – activitate care a culminat cu inaintarea catre Ministerul Justitiei a unui proiect de modificare a legislatiei referitoare la viata sexuala. In anul 2004 Accept a organizat Festivalul Diversitatii, care a inclus proiectii de filme si dezbateri publice, iar din 2005 organizeaza evenimentul anual GayFest, care include si o parada gay.

Noua dreapta
"Noua Dreapta" a fost infiintata in anul 2000 ca o miscare nationalista care sa-i reuneasca "pe tinerii nationalisti intr-un front militant, radical si unitar". Cuvinte-cheie: Dumnezeu, Neam, Tara. Desi nu folosesc titulatura de "legionari" si nici nu se considera extremisti, miscarea isi revendica doctrina din cea a miscarii legionare romanesti, il celebreaza anual pe Corneliu Zelea Codreanu si poarta uniforma legionara. Daca la primul GayFest din Romania "Noua Dreapta" a atacat deschis, in strada, coloana de manifestanti, in anii care au urmat membrii au organizat un miting separat, in aceeasi zi cu Parada Gay, si au negat orice legatura cu violentele contra homosexualilor.

BILANT
Scorul zilei de sambata: 15 atacatori arestati la "Marsul Normalitatii", 107 la "Marsul Diversitatii". Din grupul celor 107, 50 au fost sanctionati cu amenzi si cinci s-au ales cu dosar penal pentru detinerea de obiecte artizanale pirotehnice sau arme albe. Persoanele care au ranit cu pietre doi motociclisti de la Brigada Politiei Rutiere nu au fost inca identificate. Efectivele fortelor de ordine au fost mai numeroase ca anul trecut – 400 de jandarmi si 300 de politisti. Anul acesta, la paza paradei au participat si "mascatii" de la SPIR. "Cei retinuti nu si-au declarat apartenenta la nici un grup. SPIR a actionat chirurgical, se duceau direct unde aveam informatii ca se strang grupuri, ii ridicau si ii duceau la sectii", ne-a declarat Christian Ciocan, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă