FOTO. Ultimele zile ale patinoarului “Mihai Flamaropol”. Clădirea va fi complet demolată

de Mihai Diac , 24 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:56, 24 februarie 2016

Cel mai vechi patinoar acoperit din București, aflat lângă moderna și costisitoarea Arena Națională, își trăiește în părăsire ultimele zile. Clădirea va fi dărâmată anul acesta.

Stadionul pe gheață “Mihail Flamaropol”, construit în anul 1952 cu denumirea “23 August”, va fi dărâmat pentru a face loc unei arene moderne, mai mică decât cea de fotbal din vecinătate, dar pe hârtie la fel de impozantă. Dar mai e până când bucureștenii vor putea aluneca pe gheața secolului XXI, căci deocamdată clădirea este încuiată și nu se poate intra în interiorul său. Singurele persoane care se mai bucură de acest “privilegiu” sunt muncitorii de la o firmă de construcții. Dar în ultimele zile nici măcar ei nu au mai venit pe la fostul patinoar folosit până de curând de echipa de hochei CSA Steaua Rangers, după cum ne-au explicat paznicii ce nu te lasă să intri nici măcar în curte. Tribunele au fost oricum deja demontate, au susținut ei, așa că peste câteva zile începe demolarea.

Patinoarul “Mihai Flamaropol” a fost transmis, în urmă cu doi ani, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în domeniul public al municipiului Bucuresti și în administrarea Consiliului General al Municipiului București, dar a rămas multă vreme închis. “Nu cunoaștem motivele pentru care patinoarul a fost închis de către fostul administrator”, ne-a comunicat, cu toate acestea biroul de presă al Primăriei Capitalei.

Autoritățile nu au dorit să explice de ce patinoarul a fost a fost lăsat să se degradeze și nici nu prezintă lucrările care s-au realizat la el. Doar la ușa din spate a clădirii, denumită cândva "Intrarea sportivilor", se mai vede un anunț uitat de timp care cheamă copiii să vină să învețe bucuria hocheiului pe gheață. Copiii au crescut, iar patinoarul a murit.

Totuși, Primăria Capitalei are un plan. “Urmează să se demoleze vechiul patinoar și să se înceapă construirea celui nou, pe un proiect care va fi făcut public. În prezent, proiectantul a elaborat proiectul tehnic care necesită completari și este în curs de realizare documentația pentru obținerea autorizației de construire a noului patinoar. Pentru obținerea autorizației de demolare a vechiului patinoar s-au făcut demersurile necesare pentru obținerea ultimului aviz, cel de la Enel”, a explicat municipalitatea într-un răspuns pentru România Liberă.

În teorie, conform contractului, termenul de realizare a unui nou patinoar, pe amplasamentul celui care va fi demolat, este de 24 de luni, ceea ce ar însemna că finalizarea investiției e planificată pentru iunie 2017.

Proiectul prevede că activitățile care se vor putea desfășura în noua facilitate sportivă sunt hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, curling, antrenamente pentru sportivi la bazin și la sala de sport, spectacole pe gheață, precum și patinaj de agreement. Funcțiunea principală a noii construcții va fi patinoarul artificial olimpic. Noua construcție va avea o suprafață desfășurată de circa 9.500 metri pătrați și o capacitate de 3100 de locuri.

Antrenament printre aripioare de pui și solduri

Până atunci, pasionații de patinaj și sportivii trebuie să se descurce cum pot. Asta înseamnă că apelează la soluția naturală – lacurile care îngheață, dar iarna asta nu s-a întâmplat prea des, la patinoarul în aer liber din Drumul Taberei, sau la patinoarele recent deschise în unele mall-uri.

Antrenorul Marian Costea, care își pregătea cursanții la patinoarul "Flamaropol", îi duce acum la mall. Dar nu pentru cumpărături. "Am peste 30 de copii, de la 4 la 12 ani. Sunt pasionați! Avem antrenamente seara, de două ori pe săptămână, pe patinoarul din mall", a explicat Marian Costea pentru România liberă.

Sportivii de vârste mai mari și seniorii de la hochei nu au însă voie să se antreneze în mall, pentru că "în jurul patinoarului sunt mese, există pericolul să le sară pucul într-o farfurie". Din acest motiv, se retrag seara în Drumul Taberei, pe patinoarul care există acolo. Marina Beșchea, arbitru internațional de patinaj, declara, recent, pentru Agerpres, că este dezamăgită de lipsa de interes a autorităților sportive române față de patinaj. "Autorităţile au uitat de sportivii de patinaj din Bucureşti, practic nu le pasă de noi. S-au împlinit trei ani de când s-a închis singurul patinoar din Bucureşti, au fost nişte promisiuni false din partea ministerului pentru a scăpa de noi. Patinoarul care se intenţionează să se construiască va fi gata poate peste 3-5 ani, dar încă nu s-a început demolarea celui vechi. În această perioadă putem pierde toţi sportivii din Bucureşti. Iar pentru a creşte sportivi de patinaj artistic este nevoie de cel puţin zece ani. Noului ministrul al Sportului şi noului primar al Capitalei le transmit să nu ne ignore, aşa cum au făcut predecesorii lor, şi să ne construiască un patinoar destinat antrenamentelor", arăta ea.

Dar, avertiza arbitrul, nu se poate face performanță în aceste condiții, mulți copii renunțând pur și simplu la o carieră în acest domeniu.

Comentarii

 • Mihai_Canada

  25 februarie 2016 4:35

  În Occident, arenele pot fi folosite ca patinoare dar si ca sâli de spectacol ! Bineînteles câ în România, nu se poate !

  raspunde comentariului
 • manuela

  24 februarie 2016 16:49

  Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email ionescu1408gmail.com

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design