15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodREPORTAJ: Cum a ajuns Casa Domnului scoasă la vânzare

REPORTAJ: Cum a ajuns Casa Domnului scoasă la vânzare

Un conflict între cultele ortodox și greco-catolic a dus la scoaterea la licitație a unei biserici. Confiscat de comuniști, lăcașul fusese recâștigat, în instanță, de greco-catolici. Dar cu un preț.

Un executor judecătoresc din Reghin are de organizat o licitație neobișnuită: vânzarea unui lăcaș de cult din Ardeal. De peste 13 ani, Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română duc o luptă la nivel local pentru o bisericuță din satul Cașva, județul Mureș. Istoria bisericii râvnite de ambele culte începe în 1858, când a fost ridicată de sătenii din Cașva, pe atunci în totalitate greco-catolici. În 1948, comuniștii au scos în ilegalitate religia greco-catolică și, printre bunurile confiscate, s-au numărat și biserica și casa parohială din Cașva. În 2010, greco-catolicii au câștigat-o în instanță, dar decizia nu a fost pusă în aplicare. O decizie judecătorească ulterioară a decis ca noul proprietar, cultul greco-catolic, să plătească 650.000 de lei despăgubiri pentru investițiile făcute de ortodocși în cei peste 50 de ani. La sumă s-au adunat și cheltuieli de judecată și executare, totalul ajungând la 900.000 de lei. Cum greco-catolicii nu au putut plăti o asemenea sumă, biserica e acum de vânzare.

“A fost scoasă la licitație, nu s-a prezentat nimeni. La următoarea înfățișare prețul va scădea la 75 la sută”, spune executorul judecătoresc Sorin Roga.

Satul Cașva, de 600 de locuitori, a devenit astfel celebru pentru scoaterea la licitație a Casei Domnului. “Am ajuns o premieră pe țară, ne scoatem biserica la vânzare,” spune primarul comunei Gurghiu, de care aparține satul Cașva. Edilul vrea să se țină departe de conflictul confesional și-și transmite punctul de vedere prin cifre: “Mai sunt doar 4-5 greco-catolici în sat, restul până la 600 sunt ortodocși. Li s-a oferit biserica mai mică din sat, dar ei au refuzat-o.”

BOR va participa la licitație

Preotului greco-catolic din localitate, Sorin Bogdan, i se pare anormală situația. “Da, suntem puțini, dar este un drept câștigat în instanță. Noi am căutat doar adevărul și dreptatea. Biserica ne-a fost confiscată, oamenii care voiau să mai meargă la biserică puteau doar la ortodocși, pe noi ne-au scos în afara legii. Noi n-am cerut nimic pentru cei peste 50 de ani în care ortodocșii au folosit-o, fără voia noastră,” spune preotul. Acesta neagă faptul că ar fi primit vreodată oferta să folosească biserica mai mică și spune că ține slujbele în casa unui credincios greco-catolic, în timp ce ortodocșii au trei lăcașuri: biserica disputată, una mai mică și o mănăstire.

Dacă greco-catolicii merg înapoi până în comunism pentru a-și căuta dreptatea, ortodocșii merg și mai departe în istorie.

“Biserica a fost ridicată de săteni, în 1858. Da, pe atunci erau toți greco-catolici, dar nu de bună voie. Au fost forțați să renunțe la ortodoxism de stăpânirea străină”, spune avocata Cristina Negrean, care i-a consiliat pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit acesteia, BOR se va prezenta la licitație odată ce prețul va scădea, pentru a o recâștiga astfel.

Bisericuța din Cașva a fost subiectul unor discuții la nivel înalt între cele două culte, dar a rămas fără soluție. Cardinalul greco-catolic Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, a trimis o scrisoare Președinției și Guvernului român în care acuză autoritățile statului că „i-au lăsat pe greco-catolici cu dreptatea în mână afară din propria biserică, forțați de împrejurări să continue să se roage într-o casă particulară”.

Preotul ortodox din Cașva nu a putut fi ieri contactat, iar Patriarhia Română a refuzat să transmită un punct de vedere, trimițând spre Arhiepiscopia Alba Iulia, ai cărei reprezentanți au cerut timp pentru a furniza un răspuns.   

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă