10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCetatea ascunsa a ostrogotilor din muntii Vrancei

Cetatea ascunsa a ostrogotilor din muntii Vrancei

» Fabuloasa comoara a ostrogotilor, care a infierbantat mintile multor generatii de arheologi si aventurieri, deopotriva, ar putea fi ascunsa intr-o cetate secreta din inima muntilor Vrancei. Ultimele descoperiri coroborate cu cautarile mai multor arheologi romani dau indicii cu privire la posibila localizare a acestei cetati.

Locuitorii din zona
vizantea povestesc ca, la finele anilor ’80, insusi Nicolae Ceausescu l-a delegat pe fratele sau, generalul Ilie Ceausescu, sa se ocupe timp de aproape doi ani de cercetarile cu privire la locul unde erau ascunse cetatea si, implicit, tezaurul ostrogotilor.
Legenda mai spune ca interesul lui Ceausescu a crescut dupa ce o mare companie farmaceutica din fosta Germanie Federala a facut o cerere catre statul roman, mai putin obisnuita pentru acele vremuri: sa cumpere 150 hectare de teren montan in zona localitatii Iresti si alte 200 hectare de teren in Vizantea. Scopul declarat al companiei farmaceutice era acela de a cultiva pe aceste terenuri fructe de padure (zmeura, agrise, coacaze, ienupar, merisor), mai ales ca in zona existau deja plantatii de acest gen care apartineau fostei gospodarii PCR. Securitatea l-a informat prompt pe Ceausescu ca in spatele nemtilor se ascund de fapt ceva "agenturi" straine, care ar cauta o comoara. Ca urmare, Ceausescu a pornit in secret o adevarata masinarie de cautat comori in zona montana a Vrancei.
In vara anului 1987, maiorul Gheorghe Iorga, seful Apararii Civile Vrancea (ALA), a primit in biroul sau din Focsani o vizita total neasteptata. Vizitatorul era general col. Ilie Ceausescu, seful Comitetului Politic al MApN. Acesta a venit cu ordine clare catre Iorga, sa sprijine operatiunile secrete din muntii Vrancei. "Mi-aduc aminte ca generalul Ceausescu mi-a precizat expres ca intreaga operatiune era clasificata ca «secret de grad zero» si ca, daca se va afla ceva, «imi risc capul». L-am delegat pentru operatiune pe capitanul Ionescu, pentru ca personal imi parea ca este periculoasa", a precizat, in urma cu ceva timp, colonelul in rezerva Gh. Iorga. Din echipa coordonata de Ilie Ceausescu au facut parte radiestezisti, istorici, arheologi si cateva zeci de soldati alesi special pentru operatiunea care s-a numit "Elementul GH".

In zona montana a Vrancei se mai afla in aceeasi perioada o alta echipa de explorare, formata din oameni de stiinta – cercetatori in stiinte tehnice si istorie –, coordonata de doctorul Ioan Mateescu, vrancean de origine, autor a 183 de articole de specialitate si a 23 de brevete de inventie, multe dintre acestea medaliate la targuri internationale. Echipa cercetatorului Ioan Mateescu cauta vestigii istorice provenite de la o civilizatie neolitica ce a trait pe aceste meleaguri.
Ulterior, echipa lui Ilie Ceausescu avea sa preia fraiele cercetarilor, echipa lui Mateescu intrand sub comanda militara. "Ne-au lasat sa ne facem treaba, dar eram strict monitorizati. Nimeni nu facea nimic fara sa raporteze unui militar lasat de generalul Ceausescu, seful intregii operatiuni. Tin minte ca in fiecare seara, inainte de stingere, un telefon de campanie suna in cortul militarului. Iar colonelul in chestiune raporta, disciplinat, ca inca nu s-a descoperit «Elementul GH», dar «tovarase general, suntem pe drumul cel bun»".
In echipa condusa de generalul Ceausescu se stia, printre altele, ca la inceputul anilor ’60 un anume nea Movila din Vizantea, taran descendent din stirpea boierului Movila, intr-un moment de destainuire sincera catre preotul din sat, a afirmat ca stie unde se afla ascunsa comoara pe care o cauta toata lumea. Acesta a fost anchetat cu brutalitate de catre Securitate, dandu-si duhul in beciurile calailor vranceni. Astfel, el nu a mai apucat sa povesteasca prea multe despre localizarea vestigiilor.
Echipa de cercetatori si militari si-a intrerupt cautarile o data cu venirea Revolutiei din 1989, "Elementul GH" ramanand in continuare un mare mister.

Dovezi scoase la lumina de inundatii
In vara acestui an au aparut si primele dovezi palpabile privind trecerea ostrogotilor prin zona montana a Vrancei. Astfel, o viitura de pe paraul Pestera a scos la iveala in malul rupt, in zona satului Piscu Radului, cateva trepte si un zid masiv ce par ale unei cetati antice. Imediat, Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Vrancea (DCCPN) a inchis situl arheologic in asteptarea unor specialisti de la Ministerul Culturii si Cultelor. Cum specialistii s-au tot lasat asteptati, Primaria Vizantea si angajatii SGA Vrancea au ridicat in dreptul zidului un baraj hidrotehnic, distrugand treptele. La prima vedere, blocurile de piatra par taiate foarte precis, avand dimensiuni de 2,80/0,80/0,80 metri. "Sunt cel mai probabil ramasitele unei cetati foarte vechi, poate chiar antica. Am constatat lipituri foarte exacte de diverse suprafete din marmura ce seamana cu un mozaic stravechi, dar si urme de scoici marine", a precizat directorul DCCPN Vrancea, Puiu Usturoi.

Istorie

» Migratori

Ostrogotii, adica ramura rasariteana a gotilor, au traversat teritoriul actual al Romaniei intre secolele III-V d.Hr., ulterior decaderii Imperiului Roman de Apus. "Ostrogotii au calcat teritoriul tarii noastre in mai multe randuri, dar numai o casta formata din vraci si capete incoronate, se pare, a ramas mai multe secole pe teritoriul actual al Vrancei, pentru a pazi bogatiile pradate de acest popor in decursul migratiei sale", a precizat doctorul in istorie Florinel Agafitei.

Razboi

» Tuneluri secrete prin munti

In cartea sa "Radacini vrancene", Ioan Mateescu relateaza, pe baza descoperirilor din zona Vizantea-Vidra-Iresti, ca "s-a gasit o retea de tuneluri pe sub muntii Vrancei, construita – se pare – de o civilizatie neolitica. Tunelurile sunt inalte si late de exact 2,20 metri si se mai pastreaza parte din ele intacte. Unele din acestea se continua pana sub platoul pe care sta asezat orasul Panciu. De altfel, la inceputul anilor ’80, un buldozer care efectua lucrari la intrarea in Panciu a fost inghitit de pamant, scufundandu-se in aceasta retea de tuneluri".
De asemenea, si marele istoric Constantin Giurascu noteaza in cartea sa, "Istoria Romanilor", ca feldmaresalul von Mackensen a fost urmat in campania sa din Moldova "de o echipa de arheologi care facea sapaturi in spatele frontului". Se pare ca acestia au descoperit o parte din reteaua de tuneluri.

"Sunt cel mai probabil ramasitele unei cetati foarte vechi, poate chiar antica."
Puiu Usturoi

Cele mai citite

România are cu ajutorul reactoarelor modulare șansa să devină lider în sectorul nuclear civil european și global

Este nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, care va intra, în perioada următoare, în...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă