Bucureştiul turistic – neatractiv pentru străini, scump pentru localnici

de Petre Badica , 01 februarie 2016 - stire actualizata la ora 13:34, 02 februarie 2016

Chiar și cu argumentul că este cel mai ieftin mare oraș al Europei, străinii ocolesc Bucureștiul, considerat a fi lipsit de atracții istorice. În schimb, pentru locuitorii României, Capitala ar deveni un oraș accesibil doar dacă veniturile le-ar crește de patru ori.

Suporterii echipelor de fotbal care joacă la București, fie că sunt britanici (atunci când Steaua a înfruntat Chelsea sau Dinamo pe Everton), spanioli (Capitala a găzduit, în 2012, finala Ligii Europa între Atletico Madrid și Atletic Bilbao) sau chiar unguri (când s-au înfruntat – nu de puține ori în ultimii ani – naționalele celor două state) fac ravagii în Centrul Vechi al Bucureștiului consumând cantități impresionante de bere, tărie și mâncare, ținând cluburile deschise până dimineață, spre bucuria patronilor.

Centrul Vechi este considerat de localnici un loc scump al orașului, dar pentru occidentali este extrem de ieftin. Și cum să nu fie așa când un cuplu de străini plătește pentru o noapte și o zi de distracție la București de aproape două ori mai puțin decât la Budapesta și de trei ori mai puțin decât la Londra sau Madrid. De asemenea, pentru backpackeri – cei care călătoresc cu un rucsac în spate, dorm la hosteluri, refuză restaurantele – Bucureştiul este al doilea cel mai ieftin mare oraş al Europei, potrivit portalului priceoftravel.com. Pentru un backpacker, o zi şi o noapte în capitala României costă sub 25 de dolari.

Ieftin nu înseamnă şi bun

Publicația Fortune arată că Bucureștiul este cea mai ieftină destinație pentru cei care aleg vacanțele de tipul city-break. Petrecerea unei zile în acest regim pentru două persoane (care include o noapte de cazare la un hotel de minimum trei stele, cină la un restaurant elegant, cu vin, închirierea unei mașini pentru câteva ore, vizită la câteva obiective turistice) costă 260 de dolari. O destinație citadină nu există, deși au fost luate în calcul peste 70 de orașe din toată lumea. În schimb, o zi de city-break costă la Sofia  300 de dolari, la Budapesta – 430, Bratislava -450, Varșovia – 490, Praga – 500, Atena – 530, Barcelona – 600, Berlin – 620, Londra – 750. Dar, chiar și în acest context, Bucureștiul reprezintă un paradox turistic: deși considerat cea mai ieftină destinație turistică în rândul marilor orașe de pe bătrânul continent, rămâne printre cele mai puțin vizitate mari orașe ale Europei. În 2015, s-a înregistrat un număr de 1,02 milioane de vizitatori străini în capitala României, o cifră inferioară unor orașe ca Varșovia - 1,4 milioane de turiști, Praga – 2,5 milioane, Budapesta - 3,2, Lisabona – 3,5 milioane, Berlin – 4,4, Barcelona 7,6 milioane, Istanbul –

12,5. Bucureștiul este al 28-lea cel mai vizitat oraș al Europei, potrivit studiului MasterCard Global Destinations Cities Index.

Nu ne comparăm cu Budapesta

O explicaţie pentru acest paradox (destinaţie ieftină şi număr mic de turişti) ne-a fost oferită de către Dragoş Răducanu, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism. „Bucureştiul nu este un oraş turistic. Nu îl putem compara cu istoria sau tradiţia unui oraş ca Viena sau Budapesta, foste capitale de imperii. Bucureștiul nu poate rivaliza cu alte oraşe precum Paris sau Roma, despre care orice copil din lume învaţă din cartea de istorie. Din acest punct de vedere plecăm cu un handicap major. Există multe explicaţii care se dau pentru numărul mic de turişti străini care vin la București, printre care lipsa de infrastructură și de promovare. Remedierea acestor aspecte ar putea fi de ajutor, dar cel mai important lucru, pe care nu îl înţelegem, este că nu avem istorie. Suntem în aceeaşi poziţie ca şi Sofia. Alături de universități am gândit proiecte prin care să găsim câteva trasee turistice ale Capitalei atractive pentru turiști: vestigiile Brâncovenilor, Bucureştiul evreiesc, Bucureştiul comunismului. Am finalizat aceste proiecte, traseele, dar ca aproape orice proiect european ele nu au ajuns şi în faza de implementare“, a precizat Dragoș Răducanu.

În lipsa atracţiilor istorice, nu poate deveni Bucureştiul o capitală a distracţiei, date fiind preţurile mici la băutură, alcool, cele practicate în cluburi? „Acest segment este în curs de dezvoltare, dar promovarea pe care noi o facem nu este cea mai potrivită. Deocamdată, cei care ajung în Bucureşti sunt emanația unei promovări indirecte de la persoană la persoană“, explică Dragoş Răducanu. Pe de altă parte, Tiberiu Cazacioc, coordonator de programe la Asociaţia Grupul de Iniţiativă „Radu Anton Roman“, deplânge lipsa vizibilităţii Bucureştiului ca destinaţie culturală importantă.

„Evenimentele culturale cu surogate sunt ieftine, dar nu din asta câștigă orașul. Ceea ce lipsește Capitalei nu este o Arenă Națională în care cresc culturi spontane de ciuperci după ploaie, ci o sală de concerte ofertantă. Suntem ieftini pentru că avem concerte în aer liber, grătare lângă Ateneu și în general facem ce ne taie capul, oriunde. Am fi scumpi dacă am da Europei prilejul de a veni la București să afle, să guste și să trăiască experiențe costisitoare. De la Palatul Topkapî (fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani, situat în Istanbul) nu prea se văd Principatele Unite și marele regat, cu Bucurescii lor. Dar să sperăm că urcarea la rang de Capitală Culturală a Europei ne va scoate la liman“, a menționat Tiberiu Cazacioc.

Calitatea vieţii costă

Pe de altă parte, Bucureştiul este prohibitiv pentru locuitorii săi. Salariul mediu net în România este de 1.900 de lei, adică 425 de euro (470 de dolari). Pentru a te delecta - cu regularitate - din savoarea extravagantă a oraşului ar trebui să ai un venit de patru ori mai mare.

„Cei care ies în oraş sunt aşezaţi pe paliere. O parte, majoritară, umblă prin malluri şi supermarketuri şi se reîntorc acasă saturaţi de dorinţe şi plini de cantitate. Alții, mai puțin numeroși, merg mai departe şi îşi permit un film la mall, plus o ieşire la un fast-food cu familia, cel mult o dată sau de două ori pe lună. O a treia categorie o reprezintă cei care fac un pas şi mai departe frecventând restaurante cu specific, brutăriile şi patiseriile artizanale, localurile alternative. Sunt cei care încearcă noutăţile culinare ale oraşului, artisan-food, berea alternativă. Ei vor să iasă din anonimat. «Cei care pot» au venitul mediu pe membru de familie de peste 1.500 euro net, lor le rămân bani şi de vacanţe în străinătate şi de cadouri. Cei care vizitează pieţele locale, care cumpără şi consumă produse tradiţionale sunt cei care conştientizează, pe bază de educaţie şi afinităţi elective, că un produs de calitate care are o origine detectabilă merită un ban în plus“, a arătat Tiberiu Cazacioc.

Într-un interviu pentru „România liberă“, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, declara că în primele zece luni ale anului trecut au venit în România 1,9 milioane de turişti străini (ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate au ajuns în Bucureşti, restul în ţară).

Ei s-ar fi întors în ţara lor „cu o senzație, cu un feeling de ceva ce nu se uită niciodată“, era credința doamnei Nedea. Poate cu feelingul că în cea mai ieftină destinaţie citadină a Europei, dar evitată de turiştii străini, pentru promovarea turismului în anul 2016 s-a alocat suma de 2 milioane de euro, „care acoperă participarea la toate târgurile internaționale aprobate de către minister“.   

Cel mai ieftin hostel din Capitală costă 7 dolari (în acest tip de stabiliment se doarme în cameră cu până la opt alţi călători), o masă – 10 dolari, iar o băutură – 2 dolari.

Ierarhie

Ieftin: cu rucsacul în spate prin București

Una dintre cele mai în vogă forma de turism este cea prin care, cu un rucsac în spate și un buget redus, îţi propui să vezi numeroase obiective ale unei ţări sau regiuni. Astfel, indexul backpackerilor, realizat de portalul priceoftravel.com, pune Bucureştiul pe locul 2 într-un clasament al celor mai ieftine 56 oraşe europene (după Kiev). La Bucureşti poţi sta o zi şi o noapte cu 23 de dolari. Cel mai ieftin hostel din Capitală costă 7 dolari (în acest tip de stabiliment se doarme în cameră cu până la opt alţi călători), o masă costă 10 dolari, iar o băutură, 2 dolari. În prezentare, sursa citată menţionează că “Bucureştiul nu este cel mai fermecător oraş, dar Centrul Vechi poate obţine câteva recenzii decente, în timp ce restul oraşului se străduieşte să atragă turişti. Din fericire, cei care fac eforturi să vină în Bucureşti vor fi răsplătiţi cu preţuri mici pe care le găseşti pretutindeni, aspect care te face să treci peste alte frustrări pricinuite de această vizită. De asemenea, marea clădire a Parlamentului merită să fie văzută. Hostelurile par să fie şi  mai ieftine în ultima vreme, astfel că sunt tot mai atrăgătoare pentru backpackeri“. Celelalte oraşe sunt mult mai puţin atractive pentru călătorii low-cost, tocmai din cauza prețurilor. În oraşele Europei apropiate de România, o zi de călătorie la preţ redus costă: la Sofia, 25 de dolari, Belgrad - 26, Budapesta – 30, Vilnius, Varşovia şi Zagreb - 32, Istanbul – 34, Praga – 41, Moscova – 45. Cele mai scumpe înnoptări low-cost sunt în oraşe precum: Zurrich (coşmarul oricărui backpacker – 118 dolari),  Veneţia – 98 dolari, Londra – 94, Oslo, Paris şi Amsterdam – 77 dolari. 

Comentarii

 • un turist inselat

  03 februarie 2016 19:54

  Am fost cu ceva timp in urma in Romania, iar pe scurt povestea mea am sosit la Bucuresti pe aeroportul Otopeni. Aveam rezervarea facuta online pentru a inchiria o masina de la aeroport, pentru a ma deplasa prin tara , dar agentia nu a avut masina disponibila pentru mine, cica a dat-o la altii care au inchiriat-o pe mai multe zile. Am intrebat daca am de platit ceva "penalizari" ei au zis ca nici vorba, ca apoi sa aflu ca au retinut din contul meu 200, fara nici o ezitare. Cum se poate intimpla asa ceva ? Am sunat la agentia dar mi s-a raspuns obraznic! In final tot eu am ramas cu paguba. Imi doream un concediu linistit unde sa vin sa ma relaxez, dar am avut mai multe experiente neplacute, din pacate.

  raspunde comentariului
 • un bucurestean

  02 februarie 2016 12:20

  Orasul nu are un aspect de capitala europeana. Imaginea neingrijita a fatadelor vechilor imobile, ale blocurilor, doar cele reabilitate si-au ascuns murdaria si culoarea de gri. Transportul public, murdar, aglomeratia prea mare a autoturismelor. Lipsa unor piste adevarate pentru biciclete, a mai multor spatii de parcare. Restaurante cu meniuri scumpe si de multe ori de calitate indoielnica. Statiile de autobuz sparte si mazgalite, la fel si peretii unor cladiri publice. Lipsa unor pereti cu grafitii, a unor parcuri foarte bine ingrijite, curate. Spectacole exista, suficiente dar fara traducere simultana, la casca pentru turistii melomani. Lipsa de creativitate in patiserie si cofetarie, aceleasi produse trase la indigo. Lipsa politiei pe strazi. Suntem tare departe de a fi un oras cu mare atractivitate turistica.

  raspunde comentariului
 • siculicidium terezianum

  02 februarie 2016 11:03

  fost la buda dar casa poporlui ceausescu e incredibil de uriesa. Acolo merg turistii adevarati

  raspunde comentariului
 • Grigore

  02 februarie 2016 9:08

  Bucurestiul amestecatura de rromo-mitici ! Trebuie sa fii atent la buzunare si sa nu circuli pe strazi laterale , ,,istorice '' . Multi straini s-au lecuit de turism bucurestean . Fostii primari ai Bucurstiului , Lis , Crin Halaicu , Vanghelie reflecta componenta etnica majoritara a Bucurestiului .Miticii cu moravuri si gandire identica alegatorilor lui Vanghelie , au emanat primari reprezentativi precum Oprescu , Videanu , Basescu , Chiliman , etc , baieti,,destepti'' si iuti de mana ! De cate ori vin la Bucuresti cu diverse manifestari sportive , galeriile unguresti folosesc lozinci cu termenul tzighani , tzighani romani , ! Occidentalii la fel - italieni , francezi , etc - tzigani , tzighani si iar tzighani !

  raspunde comentariului
 • Grigore

  02 februarie 2016 9:08

  Bucurestiul amestecatura de rromo-mitici ! Trebuie sa fii atent la buzunare si sa nu circuli pe strazi laterale , ,,istorice '' . Multi straini s-au lecuit de turism bucurestean . Fostii primari ai Bucurstiului , Lis , Crin Halaicu , Vanghelie reflecta componenta etnica majoritara a Bucurestiului .Miticii cu moravuri si gandire identica alegatorilor lui Vanghelie , au emanat primari reprezentativi precum Oprescu , Videanu , Basescu , Chiliman , etc , baieti,,destepti'' si iuti de mana ! De cate ori vin la Bucuresti cu diverse manifestari sportive , galeriile unguresti folosesc lozinci cu termenul tzighani , tzighani romani , ! Occidentalii la fel - italieni , francezi , etc - tzigani , tzighani si iar tzighani !

  raspunde comentariului
 • Teo

  02 februarie 2016 4:30

  Cel mai mare rau il fac Bucurestiului miticii si miticii ,inclusiv din mass media autohtona,care denigreaza orasul pe care ar trebui sa-l promoveze!Insusi acest articol dovedeste lipsa de dragosta de oras si,mai grav,incultura crasa!Sa afirmi ca Bucurestiul nu are istorie este o prostie flagranta!Puneti mana si cititi istoria Bucurestilor de Giurescu!O dovada crasa de incultura a comentatorilor este afirmatia ca Bucurestiul este lipsit de istorie ca...Sofia!Sofia este unul dintre cele mai vechi orase din Europa cu vestigii antice numeroase!Orasul actual,intr'adevar,este anost,ca si Belgrad!Budapesta are un avantaj geografic,fiind plasata in inima Europei la distante mici de vestici!Despre prostia celor ce ar trebui sa promoveze capitala am avut o mostra ilarianta cand am vizitat intr'un grup de straini,amestecati,interiorul Palatului Parlamentului!In timp ce vizitatorii admirau interiorul superb,ghida,o fatuca ,probabil terminase engleza,nu inceta sa defaimeze cel mai mare palat construit vreodata!La sfarsitul vizitei i-am spus in romanadomnisoara,am vizitat mii de locuri in lume,sunteti primul ghid care defaimeaza ceeace ar trebui sa prezinte laudativ!Motive inteligente de lauda a monumentului abunda!Cati stiu unde este inmormantat trupul fara cap a Brancoveanului si circumstantele descoperirii mormantului?Doar acest loc ar fi de un inedit remarcabil pentru vizitatorul vestic,mai ales ca s-ar putea completa cu exemplificari de constructii in stilul brancovenesc,in centrul orasului!Cati stiu cine a fost Villacross,inafara de pasaj,si cum a transformat acest catalan,orasul?Nu mai vorbesc de Palatul Voievodal al lui "Dracula" personaj universal cunoscut,din fericire vizitat volens-nolens fiind in Vechiul Centru!Am venit la Bucuresti cu o pereche mixta ,doi tineri el roman si ea americanca!I-am purtat prin oras aratandu-le frumusetile ignorate de autorii articolului!La sfarsit doamna mi-a spussunt uimita,am crezut ca vin in lumea a treia!Nu am vazut nici un clip la TV despre Bucuresti si Romania!Cand am condus o pereche de prieteni francezi la Muzeul satului,au ramas uimiti!Sa fim intelesi,strainii vorbesc mai frumos de Bucuresti decat "promotorii"turismului in oras!Un grup de tineri danezi m-au intrebat pe Calea Victoriei unde este muzeul Antipa,pe care majoritatea bucurestenilor nicinu l-au vizitat!Altii ,francezi,ma intrebau unde este Piata Revolutiei "ou le communisme este mort"!O edila budapestana declaraBucurestiul este nespus de frumos!Cred ca miticii detractori din prostie au facut icter!O ultima remarcase fac afirmatii aberante,cum ca bucurestenii nu au bani pentru distractii!Iesiti seara in Vechiul Centru,sau vizitati numeroasele localuri si o sa vedeti ca nu este asa!De altfel citeam statistici care confirmau ca venitul pe cap de bucurestean este peste media europeana!In concluzienu poti promova cea ce nu cunosti sau nu iubesti !Este trist!Teo

  raspunde comentariului
 • un bucurestean

  02 februarie 2016 1:38

  Statisticile de ai sus sunt doar teorie, in practica as pune Ro cam pe locul 195 din 200 totul scump si prost, sau bun dar exorbitant. Pe scurt, romanul cu comertul si turismul, baba si mitraliera

  raspunde comentariului
 • Anton

  02 februarie 2016 1:35

  Vi se pare ciudat ?Bucurestiul este un vesnic santier . Lucrarile nu se termina niciodata Laur Razvan amintea de cladirile futuriste - asa e . ! Bucurestiul nu are cladiri istorice celebre , cladiri pe care le are Viena sau le are Budapesta . Centrul vechi e frumos dar e putin Faceti un Bucuresti ultramodern , curat , terminati santierele , uniti gara cu aeroportul , terminati soselele de centura si veti vedea urmari S-a deschis acel minunat parc acvaic termal si a fost invadat de ****** !Whoops !Nu va asteptati la asa ceva Bucuresti trebuie sa devina o capitala ultramoderna altfel va fi mereu in coada Budapestei

  raspunde comentariului
 • "Lupul păru'-și schimbă, da' năravu' BA !"

  02 februarie 2016 0:52

  BukaIe NU ARE NIMIC "turistic" ! ...doar cu condescendență poate fi folosită denumirea "Centrul Vechi" pentru amărîta aia de SINGURĂ stradă cu construcții "vechi" de 150 de ani, cum găsești în orice orășel din Transilvania. Iar clădirile mai vechi, ce aduceau aminte de trecutul "glorios" fanariot al Valahiyei otomane, au fost RASE DE PE FAȚA PĂMÂNTULUI, ca să nu se mai știe de TRECUTUL RUȘINOS ! Exact cum primul lucru făcut de Ilici Iliescu din postura de "emanat ales" a fost să schimbe în aprilie 1990 uniformele Meliției lu' Ceașkă cu uniforme de "pooliție" ce se vrea europenisă...

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design