15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFoodBreaza - cazarma copiilor

Breaza – cazarma copiilor

“La inceput, cel mai greu a fost cu bocancii. Erau noi. In prima saptamana de instructie aveam talpile numai basici. Apoi a trecut, au aparut bataturile si ne-am obisnuit”, isi aminteste boboaca Alice Gavrila, eleva in anul intai la Colegiul Militar Liceal “Dimitrie Cantemir” din Breaza, judetul Prahova. Problema incaltarilor militare l-a sacait si pe seful de clasa Robert Diaconu, la randul sau cadet la Breaza, tot in primul an. “Cand m-am descaltat seara, dupa prima zi de instructie, parca aveam aripi la picioare. Asa eram de usor. Acum, dupa un an, n-am nicio treaba”, se-nfoaie, mandru, piciu', plin de rosu in obraji. Amandoi sunt cei mai tineri cadeti ai colegiului militar din Breaza, unul dintre cele trei licee militare care au supravietuit tranzitiei.

Fix la sase dimineata, 252 de zile pe an, cat dureaza anul scolar, toti cadetii Liceului Militar din Breaza sar ca arsi din pat la sunetul goarnei ce anunta desteptarea. In cinci minute, indiferent de vreme, toti cei 423 de elevi, 196 de fete si 227 de baieti, impartiti in patru companii a cate patru plutoane fiecare, se aduna pe platoul central al unitatii pentru inviorare. Prin anii '70 platoul se umplea ochi. Studiau la Breaza 1.700 de baieti. Pana in urma cu patru ani, cand era cald si erau numai baieti, inviorarea se facea la bustul gol. In prezent, de cand au aparut fetele, se iese in echipament sportiv. Apoi, se trece la sectoarele de curatenie. “Cel mai greu e la exterior toamna, cand cad frunzele. Nici nu le strangi bine, ca e la fel ca-nainte”, se destainuie elevul plutonier major Sorin Nichifor, din anul patru.
Dupa raportul de dimineata, inspectia zilnica, ridicarea drapelului si micul dejun urmeaza partea intai a cursurilor. Lunea e si revista de front. La unsprezece si jumatate – gustarea, apoi, pana la doua si jumatate, din nou la cursuri. Vine la rand raportul companiei, unde se anunta notele si eventualele premieri sau sanctiuni disciplinare. Pranzul e urmat de o ora de odihna, dupa care, intre cinci si opt si jumatate, se merge, sub supravegherea gradatilor din anii superiori, la studiul individual si la consultatii. Masa de seara, de la ora noua, e precedata de apelul de seara si de coborarea drapelului. Ziua e pe terminate, un pic de timp liber, igiena de seara si la ora zece seara – stingerea. Amanari se fac doar cu aprobarea comandantului, in cazuri speciale, cum ar fi meciuri importante. Doar vinerea si sambata, atat desteptarea, cat si stingerea sunt amanate cu o ora. Oricum, in weekend, programul celor care n-au plecat in invoire e mai lejer.
S-a terminat cu “adunarea generala” – tocana de legume cu gust de butoi vechi, “balastul” – orezul fiert cu sare, varza cu peste, macaroanele cu aroma de branza, ceaiul de zahar ars si mancarea de cartofi cu carne fiarta de oaie. Tot ce tine de alimente, de la aprovizionare, pana la ce ajunge in farfurie, este asigurat de o firma privata. Se face licitatie in fiecare an si se mananca in regim de autoservire. De patru ani s-a renuntat la serviciul de “veselar”. “Hrana e la “Norma 9″”, esti anuntat la intrarea in blocul alimentar. Incolonati si sporovaind de zor, adolescentii in uniforma se grabesc la masa de pranz. La gustare au avut cascaval pane, iar acum ii asteapta, aburinda, o ciorba de pui “' la grec”, ciocanele de pui la cuptor cu garnitura de pilaf cu ciuperci si salata de muraturi asortata, iar la desert, o savarina cu frisca. “E carne destula”, se confeseaza o tulceanca din anul doi, eleva fruntas Adelina Manolache. “Cartofii parca sunt prea multi”, carcoteste-n completare o pustoaica de-a noua, Alice Gavrila. Baietii, in schimb, nu-s deloc pretentiosi.

Fetele au intrat cu 9,48, iar baietii, cu 7 si ceva

Fetele au intrat pentru prima oara la liceul militar din Breaza abia in 2001. Socul a fost urias. Ajunse acum intr-a doispea, fetele aproape ca i-au coplesit numeric pe baieti. Greseala a fost ca s-a concurat pe locuri comune. Fetele la 14 ani sunt mult mai constiincioase decat baietii. Astfel, in anul patru sunt 67 de fete si doar 56 de baieti. Intr-a unspea, 49 de baieti si 45 de fete. Intr-a zecea, balanta a devenit egala: 64 in fiecare tabara. Situatia devenea destul de grava. CML “Dimitrie Cantemir” era in pericol sa devina pension de fete. Taurul a fost luat de coarne si, de anul trecut, se candideaza pe locuri separate. In anul intai au fost admisi 57 de baieti si doar 20 de fete. In 2005, la examenul de admitere fetele au intrat cu 9,48 si baietii cu putin peste 7. Anul acesta sunt 20 de locuri pentru fete si 80 pentru baieti. In total, o suta.
De educatia, instructia, hrana si supravegherea elevilor de la Liceul Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza au grija 145 de adulti. Militari sunt 52, din care 20 de ofiteri. Din cei 93 de civili, 30 sunt profesori. Profilul este militar, cu specialitatea matematica-informatica. “Nu-mi vad locul decat printre copii, intr-o perioada dificila a vietii lor, formand caractere”, spune maiorul Horia Stanescu, loctiitorul comandantului Colegiului Militar din Breaza. La randul sau, este “cantemirist”. “Copiii nu traiesc ca-ntr-o sera. Avem cablu si internet. Ba chiar le sunt permise telefoane mobile. Dar nu cele cu camera”, mai adauga maiorul. Bineinteles, la ore, este obligatoriu sa le tina inchise, altfel sunt confiscate si predate parintilor. Inainte de '89 nu aveai voie nici cu un radiou, iar televizoarele erau tinute sub cheie de comandantul de companie.
Mediul strict in care sunt educati si instruiti elevii le confera acestora o pregatire superioara, o cultura generala peste medie si incredere in fortele proprii, eliminand teama de esec, declara, la unison, atat maiorul Stanescu, cat si profesorul doctor Aurel Constantin Soare, directorul de studii al CML “Dimitrie Cantemir”. Ultimul, profesor de istorie, e localnic din Breaza. A dat si el, cand era mic, la liceul militar. A picat. A studiat la Liceul “Aurel Vlaicu”, tot din Breaza, si a terminat Facultatea de Istorie. De 25 de ani s-a intors ca profesor la “Dimitrie Cantemir” si de opt ani e si director. Viata bate filmul! Cat despre aparitia fetelor intr-un liceu rezervat pana in urma cu cinci ani doar baietilor, directorul Soare considera: “Se observa o stare de normalitate. Si s-au mai cumintit si baietii”.

Dragoste in uniforma

“Cu fetele am invatat din greseli”, se destainuie unul dintre ofiterii de la Breaza. “La inceput, cand au venit prima oara in scoala, si le-am cazat in dormitoarele lor, pavilionul se incuia cu cheia pe dinauntru, sa nu intre baietii la ele. Dupa un timp, ne-am prins, le deschideau o fereastra in spate si intrau pe acolo. Nu ca ar fi facut prostii, dar nu era regulamentar. Va dati seama, cel care intra la fete era un fel de erou in ochii celorlalti colegi. Le-am pus plasa de Buzau si la parter, si la etajul unu”. Pana in momentul de fata nu s-a aflat de vreun “accident sexual”. Evident, iubirile adolescentei se consuma ca in orice alt liceu civil. Sorin Nichifor, dintr-a XII-a, are o iubita de trei ani. O cheama Carmen si e intr-a XI-a. “E frumoasa, nu-i asa?”, ne-ntreaba mandru tanarul.
Anul acesta, CML “Dimitrie Cantemir” a avut sase elevi calificati la etapa judeteana a concursurilor scolare, din care cinci merg mai departe la faza nationala. De remarcat ca cei sase au concurat la doua discipline diferite, iar doi dintre ei au mers la faza pe tara la aceeasi materie: geografie. Si anul trecut au avut rezultate bune. Ca o recompensa pentru rezultatele excelente la invatatura, Sorin Nichifor a fost avansat la gradul de elev plutonier major si recompensat cu o vizita de o saptamana la sediul NATO de la Bruxelles, unde l-a insotit intr-o delegatie oficiala pe seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan. Intrebat cum s-a inteles cu mai-marele Armatei, “cantemiristul” a raspuns cu o sinceritate dezarmanta: “E un om deosebit, a avut grija de mine tot timpul. Ba chiar, in avion, mi-a facut cinste cu un whisky”.
Daca la baieti nu e nici o problema cu tinuta sau tunsoarea, la fete situatia se schimba. Parul trebuie strans in coada sau tuns scurt. N-au voie mai mult de un inel pe degete. Mai nou, elevii nu mai sunt obligati sa plece in invoire in uniforma. Doar cei din anul intai, la primele invoiri, pleaca in oras, fara exceptie, in uniforma militara. Ce vrei, se bucura si ei. Tinuta insa, chiar si civila, trebuie sa fie decenta. Ofiterul de serviciu verifica, pe langa biletele de voie, si daca hainele civile nu sunt provocatoare. Sa nu scape, la fete, vreun tricou prea scurt sau niste blugi cu talie prea joasa, cu vedere la buric. “Nu de alta, da' sa nu raceasca la burtica, ca inca n-a venit caldura”, se amuza maiorul Stanescu.

Pentru droguri, alcool, furt sau fuga din unitate: exmatriculare pe loc

Atuurile unei pregatiri intr-o institutie militara pentru copiii care isi doresc si sunt capabili de acest tip educational sunt semnificative si pentru parintii acestora. In primul rand nu exista tentatia drogurilor. In toate cele trei licee militare care au ramas pe pozitii, “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc, “Mihai Viteazu” din Alba Iulia si “Dimitrie Cantemir” de la Breaza, un singur caz de consum de droguri a fost inregistrat, la Campulung, dar in afara cazarmii, iar consumatorul de ocazie era un elev basarabean. Pentru o astfel de fapta, ca si pentru consum de alcool, parasirea repetata a unitatii fara aprobare sau furt dovedit, pedeapsa e aceeasi: exmatricularea imediata. In schimb, cu fumatul lucrurile sunt un pic diferite. “Evident, fumatul e interzis in unitate. Nu ne-am propus insa sa-l eradicam, pentru ca ar fi practic imposibil”, ofteaza maiorul Soare. “Cu cei mici e usor, le scadem nota la purtare, ii taiem de la invoiri, un planton in plus, le chemam parintii sa-i urecheze si rezolvam. Ce te faci insa cu cei mari, carora insisi parintii le dau tigari sau bani sa-si cumpere? In timpul lor liber, cand se plimba pe afara, e greu sa-i urmaresti. Solutia e sa-i determini sa se lase sau sa fumeze cat mai rar si in afara cazarmii”, spune loctiitorul comandantului.
Mediul de provenienta al copiilor de la Liceul Militar din Breaza este preponderent urban. Astfel, din cei 423 de copii, 292 sunt de la oras, restul de 131 provenind din mediul rural. Mediul social este insa invers proportional cu cel de provenienta. Doar 160 din totalul elevilor au venituri pe membru de familie mai mari de 310 RON, 112 provin din familii care au venituri pe membru cuprinse intre 150 si 310 RON, iar restul au parinti care castiga mai putin de un milion si jumatate fiecare.
Mai bine de 160 de generali ai Armatei Romane au invatat la Breaza, anunta, mandru, directorul Soare. Printre acestia, fostii sefi ai Statului Major General, generalii Mihail Popescu si Constantin Degeratu. Si fostul sef al SPP, generalul Dumitru Iliescu, a terminat liceul tot aici. Spre deosebire, actualul sef al SMG, generalul Eugen Badalan, a studiat la Liceul Militar “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc. Printre civilii care au ajuns “oameni mari” se numara actualul ministru al Economiei, Codrut Seres, poetul Marin Sorescu si, surpriza, afaceristul Ovidiu Tender. Ultimul, in semn de recunostiinta pentru educatia pe care a primit-o, a adus in 2005 la Breaza, special pentru elevii colegiului militar, Teatrul de Opereta din Bucuresti. Spiritul “cantemirist” a modelat nenumarate caractere.


74 de milioane de lei vechi – costul unui an de liceu militar

Intretinerea unui singur elev, pe parcursul unui an, intr-un liceu militar, costa Ministerul Apararii Nationale 7.427,06 RON. Adica 29,47 RON pentru fiecare dintre cele 252 de zile in care copilul se afla la scoala. Aceasta suma nu include si salariile profesorilor, care sunt platite de Ministerul Educatiei. Numai hrana, pentru un an de zile, costa 3.560,76 RON. Echipamentul, 722 RON. Rechizitele, alti 635 RON. Cazarea – 1.890 RON, foile de drum – 144 RON, iar alte materiale – 474,5 RON.
Paradoxal, mai putin de o treime din absolventii unui liceu militar urmeaza o cariera militara. Spre exemplu, dintr-o suta de admisi in anul intai, in jur de cinci nu termina liceul. Asa-numitele pierderi naturale. Unii dintre copii hotarasc dupa un an-doi sa plece la un liceu civil, altii pleaca pe motive medicale, iar restul sunt exmatriculati pe motive disciplinare. Apoi, circa 10-15% nu sunt admisi la examenul final pentru una dintre academiile militare din diverse motive. Din cei ramasi, o parte importanta aleg sa-si continue studiile in viata civila. Oricum, spune o statistica intocmita de ofiterii si profesorii de la Breaza, toti bacalaureatii termina o forma sau alta de studii superioare.
Initial, la inceputul anilor '90, Armata avea cinci licee militare, doua s-au desfiintat din motive atat politice, cat si de buget: Liceul Militar de Marina “Alexandru Ioan Cuza” din Constanta si Liceul Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova. Au mai ramas doar trei, din care unul, cel de la Breaza, aniverseaza la anul 95 de ani. CML “Dimitrie Cantemir” este urmasul liceului militar de la Manastirea Dealu, loc in care a invatat si Regele Mihai. Traditie si istorie. Poate de aceea, ne-a povestit directorul Aurel Soare, in urma cu cativa ani, la un moment festiv, fostul sef al SMG, generalul Mihail Popescu, ar fi spus: “Toate cele trei licee militare costa Armata intr-un an cat un tanc modernizat in teatrul de operatii”.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă