27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodAsasinii lui Dumnezeu

Asasinii lui Dumnezeu

Armata de Rezistenţă a Domnului (LRA) este una dintre numeroasele grupări militaro-criminale care împânzesc Africa. Liderul ei, Joseph Kony, vrea să răstoarne guvernul Ugandei şi să instaureze un stat teocratic strict bazat pe Cele Zece Porunci, scrie revista Vanity Fair. Patronul şi principalul său susţinător, preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, este cam strâmtorat zilele acestea, fiind dat în urmărire de către justiţia internaţională pentru genocidul din Darfur. Din acest motiv, LRA duce lipsă de personal şi de armament. Lipsit de resurse, Kony reuşeşte însă să semene teroare cu ajutorul armei celei mai răspândite printre grupările criminale ale Africii – maceta. Pentru că, în misiunea sa de a instaura împărăţia lui Dumnezeu în Uganda, Kony încalcă sistematic una dintre porunci – „Să nu ucizi!” – şi, de fapt, din motive de oportunitate, pe toate celelalte.

Kony, urmărit general

Are darul „vorbirii în limbi”, îşi unge soldaţii cu uleiuri mistice care ar trebui să-i ferească de gloanţe şi şi-a botezat unul dintre copiii făcuţi cu una dintre cele 50 de neveste – deşi se pare că unele dintre ele au reuşit să fugă între timp – George Bush. Aaa, şi primeşte informaţii şi sfaturi militare direct de la Sfântul Duh. În 2005, Tribunalul de la Haga l-a acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii incluzând asasinate, violuri şi răpire, pentru că asta fac „soldaţii” lui Kony: răpesc copii, violează femei şi ucid tot ce le cade în mână. Cu maceta. De vreo trei ani, Kony este însă în defensivă, veşnic pe fugă, mutându-se neîncetat dintr-o ascunzătoare în alta, ca un animal hăituit. Pentru că cineva a făcut din Kony propria Balenă Albă şi îl vânează zi şi noapte. Intră în scenă noul Ahab, pastorul evanghelist Sam Childers din Pennsylvania (Statele Unite), în cuvintele reporterului Vanity Fair:

Maşina din care urlă rock creştin
 
„E două noaptea şi gonim, pe un drum plin de gropi, într-o camionetă Mitsubishi «tunată» cu mult crom. Afară sunt 38 de grade şi în boxe urlă rock creştin. La volan e Sam Childers, 46 de ani. Pe bord are o Biblie, iar alături, sprijinită de genunchi, o carabină. Pe scaunul din dreapta, sergentul Santino Deng, 34 de ani, are culoarea antracitului şi un AK-47 care i se odihneşte în poală. Camioneta îşi face loc printre rămăşiţele carbonizate ale unor vehicule militare, vestigii ale unei bătălii încheiate de curând. În spatele Mitsubishi-ului cromat, un camion urmează printre resturile fumegânde, 15 oameni în remorcă, membri ai unei mici miliţii sub comanda personală a lui Childers. Convoiul se îndreaptă spre orăşelul sudanez Maridi. Cu numai câteva ore în urmă, soldaţii LRA au ucis – cu macetele – 15 săteni şi au fugit în savană. Informaţii primite de la Armata de Eliberare a Poporului din Sudan (inamicii lui al-Bashir) spun că oamenii lui Kony se îndreaptă spre Maridi. Childers vrea să îi prindă din urmă şi să-l ucidă pe liderul lor. Ugandezul care conduce camionul poartă un tricou pro life, cu fotografia unui foetus – un cadou de la Childers. Reverendul Sam – cum este cunoscut prin partea locului – schimbă de pe rock creştin pe «Livin’ on the Edge», a celor de la Aerosmith, şi dă volumul mai tare. «Să-i dăm drumul!», spune. De o parte şi de alta a drumului, sătenii au dat foc ierbii înalte pentru a-i forţa pe oamenii lui Kony să iasă din ascunzişuri. În spatele nostru, trecutul dispare într-un nor de praf. În faţă, farurile luminează un tunel incandescent. Sergentul Deng se întoarce spre mine şi spune: «Asasinii lui Dumnezeu»”.

Fost Harley-ist cu tatuaje

Childers nu e tocmai misionarul creştin-evanghelist tipic – costum, cămaşă albă şi cravată neagră – şi, ca american alb, nu e tocmai liderul tipic al unei miliţii africane. Fost motociclist la marginea legii, cu celebra mustaţă pe oală şi tatuajele Harley aferente, a fost membru al unor bande precum „Outlaws” şi, desigur, „Hells Angels”. Reverendul Sam a făcut trafic de droguri şi mult sex până a întâlnit-o pe Lynn într-un club de striptease. În 1992, Childers s-a convertit la creştinism după ce i-a promis soţiei sale că va apuca pe calea lui Iisus dacă Dumnezeu le va da un copil. Un copil s-a născut, iar Childers şi-a cheltuit toate economiile pentru prima sa călătorie în calitate de pastor creştin în Sudan. Ceea ce l-a transformat într-un asasin al Domnului este – după cum afirmă el însuşi – un disc de metal de mărimea unei farfurii. O mină antipersonal fusese îngropată la marginea unui drum şi un copil a făcut greşeala să calce pe ea. Iar Childers s-a întâmplat să fie acolo şi să nu poată strânge în braţe decât un tors însângerat.

Şi-a lichidat mica afacere în construcţii, şi-a vândut cei 15 pitt-bulls, şi-a scos la licitaţie colecţia de arme (dar a păstrat un Magnum 44, genul „Dirty Harry”, pe care îl poartă tot timpul cu el), şi-a ipotecat casa şi a plecat în Sudan. „L-am descoperit pe Dumnezeu în 1992. L-am găsit pe Satana în 1998″, spune, iar toată lumea ştie la cine se referă: Joseph Kony. Fost membru al corului bisericii, Kony a devenit vraci la 12 ani; în 1987, la 25 de ani, s-a proclamat profet şi a început să-şi construiască propria armată particulară. În 20 de ani, două milioane de oameni au fost forţaţi să se refugieze în taberele din nordul Ugandei. LRA a răpit peste 30.000 de copii, băieţii devenind soldaţi de la vârsta de 8 ani, iar fetele – prostituate. „Iniţierea” unui copil soldat însemna crima. Louis, în vârstă de 13 ani, i-a povestit reporterului de la Vanity Fair cum un copil în vârstă de 10 ani a fost obligat să-şi ucidă mama lovind-o cu o bâtă în cap.

Childers: „Vreau să îl omor!”

Childers l-a aşteptat, odată, trei zile şi trei nopţi pe Kony în apropierea oraşului său natal. În cele din urmă, au pătruns în forţă în casa mamei autoproclamatului „profet”, care odată a ucis toţi credincioşii dintr-o biserică în noaptea de Crăciun numai pentru a ajunge pe prima pagină a ziarelor. „Deci aud că încerci să-l întâlneşti pe fiul meu”, l-a interpelat bătrâna pe Childers. „Nu, doamnă – a răspuns el simplu. Nu încerc să-l întâlnesc. Încerc să-l omor.”
Sam Childers a înfiinţat un orfelinat într-un orăşel din sudul Sudanului care arată ca o fortăreaţă. În mijlocul orfelinatului este o clădire, poreclită Biserica, unde sunt depozitate cutii cu AK-47, lansatoare de grenade şi muniţie cumpărate „de la ruşi”. Între reparaţiile curente şi veşnica vânătoare a lui Kony, Sam Childers îşi găseşte timp şi pentru Biserică. La slujbele lui vin oameni gen ZZ Top, care par să înţeleagă cel mai bine teologia armelor de foc. Actorul Sebastian Roche a realizat un documentar despre el, intitulat „Predicatorul cu mitralieră”. Peter Fonda, actorul devenit celebru pentru rolul din „Easy Rider”, este un fan declarat al lui Childers: „Da, se dă în spectacol, dar ceea ce face el în Africa salvând acei copii este mai mult decât aş face eu sau ai face tu”.  

Cele mai citite

Timpul bombelor ecologice: 600 de tone de deșeuri periculoase depozitate în aer liber

Poliţiştii din Arad au deschis dosar penal pentru poluare prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deşeuri periculoase IPJ Arad a transmis, într-un...

Ciucă dă iar cu măciuca

Prezent la o reuniune a organizației femeilor liberale (la care avem informații că Rareș Bogdan n-ar fi participat), ostașul-poștaș aflat în slujba Cotroceniului...

Justiția face recrutări masive: Peste 14% din posturile de judecător și 25% de procuror, scoase la concurs

CSM anunță că are vacante peste 700 de posturi de judecători și tot atâtea pentru procurori Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a demarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă