7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFood"Istorii din cartier". Poveştile de viaţă ale Capitalei scrise de bucureşteni

“Istorii din cartier”. Poveştile de viaţă ale Capitalei scrise de bucureşteni

Dacă admitem că istoria este făcută de oameni, atunci trebuie să ne gândim nu numai la personalitățile care pot construi țări, ci și la anonimii capabili, prin propriile lor destine, să pună piatra de temelie a fiecărei localități în parte. Sau a cartierelor.

Spun asta după ce am întâlnit-o pe Mihaela Murgoci, istoric, cu al său proiect, "Istorii din cartier". Culege povești ale oamenilor. Despre viața lor. Puse cap la cap, zice ea, dau o imagine de ansamblu asupra cartierului bucureștean Berceni. O întreprindere susținută de Muzeul Municipiului București, Asociația Translucid, Biblioteca Metropolitană și Administrația Fondului Cultural Național.

"Cartierul meu"

Ea însăși născută în cartierul Berceni, Mihaela își amintește de cinema Cultural și cozile la bilete, în anii '80, pentru filmele din seria "Liceenii". Pe urmă parcă-i vine apă-n gură când se gândește la prăjiturile acelea bune de la o cofetărie de pe Brâncoveanu. Mai trece prin fața ochilor și Orășelul Copiilor. A început, povestește ea, să "exploreze", încă de anul trecut, amintirile oamenilor. Există și un site –  cartierulberceni.com – unde lumea poate să scrie. Fiecare cu cea are. Poate și fotografii de pe vremea când bunica era fată. Aflu despre un bătrân de 90 de ani care a fost la viața lui croitor. Ba chiar a onorat comenzi și pentru Ceaușescu. N-a scris pe site, s-a întâlnit Mihaela cu el. Tot așa a vorbit și cu un om care juca fotbal, în copilăria lui, cu Lucescu. Altul i-a zis de cârciuma lui Mandravela, în intersecția de la Big. "Sunt locuri care mai trăiesc azi doar prin amintirile oamenilor", zice interlocutoarea mea.

Despre gherghinari

Mărțișorul, strada pe care a locuit Arghezi. Numai hârtia e capabilă să "vorbească", după cum au rămas însemnările preotului Mihail Tătărâm, ctitor al bisericii de pe dealul Mărțișorului. Se spune că numele acestui loc venea de la obiceiul fetelor de-a culege, în martie, gherghinarii. Mărăcini care înfloreau sub primele raze ale primăverii. Așa își împodobeau mândrele pieptul. Altcineva știe, de la străbunici, de unde vine numele străzii Puțul cu Tei. Era obiceiul ca la răspântiile de drumuri să fie pusă câte o cruce de hotar, din piatră. Dar în locul acela mai erau și o fântână. Și un tei. A mai fost un om, Stoian, veteran al Războiului de Independență, care pe la 1900 a dat o mână de ajutor proprietarilor care parcelau terenurile și le vindeau, chiar și în rate, celor care doreau să se așeze pe teritoriul sastului de atunci, Șerban Vodă, aproape de actuala bifurcație a bulevardelor Olteniței și Giurgiului. Tocmai pentru că luptase cu turcii, lumea i-a spus Militaru. Așa i s-a dat numele unei străzi, Stoian Militaru.

Are cuvântul generația tânără

M-am întâlnit cu Mihaela. Am vrut s-o însoțesc pe teren. De data asta, într-o cu totul altă încercare a ei de-a scoate istoria oamenilor la lumină. Destinația este un liceu din același cartier Berceni. "Octav Onicescu". Vrea să-i întrebe pe elevi, pe de-o parte, care sunt locurile cele mai importante pentru ei, din partea asta de București. Dar să afle, în același timp, ce știu ei, de la părinți sau bunici, despre viața acestor locuri. Constat că s-a făcut liniște în clasă, când oaspetele le-a vorbit despre scopul vizitei sale. Copiii s-au împărțit apoi în șapte echipe. Fiecare cu propria-i listă, concepută acum, în timpul orei de dirigenție. Să vedem ce-au spus ei, începând cu parcul natural Văcărești, fântâna Florilor și Piața Sudului, un mall, Muzeul "Mărțișor", o pizzerie, fără să uite de parcul Tineretului, și încheind cu cinema Flamura, un ștrand ori Spitalul Budimex. Le-a plăcut puștanilor de clasa  IX-a ideea de a se reîntâlni, peste câteva zile, cu Mihaela, după ce își vor fi descusut părinții, acasă, despre poveștile cartierului. "Putem să construim împreună istoria cartierului. Care înseamnă istoriile oamenilor. De la voi aștept să scrieți o poveste, din ce ați aflat de la părinții și bunicii voștri", îi îndeamnă specialistul. Terenul pare prielnic pentru o colaborare cu adolescenți care demonstrează, de pildă, că știu destul de bine istoria fostei mănăstiri Văcărești. De cine a fost construită, prin ce etape a trecut, și în special cine și când a demolat-o.

Extinderea ideii

Ca manager al proiectului actual, Mihaela Murgoci mă asigură că nu vrea, în viitor, să se limiteze doar la cartierul Berceni, ci să-și extindă năvodul către alte amintiri ale bucureștenilor din diverse perimetre ale Capitalei. "Trebuie să ne reamintim că este un oraș al oamenilor. Istoria nu înseamnă numai destinele unor personalități, ci și ale oamenilor simpli", cu obiceiurile, străzile, casele lor. Stăm noi doi acum și vorbim, în mijlocul vacarmului, mașini, betoane, praf, zgomot. Mihaela, femeie tânără, cu propria-i viziune, adânc conturată, despre cum ar trebui să facă parte istoria din viața oamenilor. Tot ce adună despre Berceni se va finaliza într-o expoziție, găzduită de cel mai mare mall din acest cartier, între 2 și 15 noiembrie. Filmulețe, fotografii și descrieri. "Va fi o altfel de expziție", în care oamenii vor vorbi despre ei înșiși, înțeleg din ce-mi spune partenera de discuție. Pe urmă, expoziția va fi inclusă în programele culturale ale Muzeului Bucureștiului. Și uite așa încearcă orașul ăsta să demonstreze că poate fi mai mult decât o aglomerație.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă