EXCLUSIV. Vânătorul lui Dragnea a împușcat 23.000.000 lei la primăria lui Firea. O firmă înființată în august 2016 a luat, ca unic ofertant, un contract gigant la prima licitație | DEZVĂLUIRE RL

de Catalin Prisacariu, Petru Zoltan , 12 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 14:10, 11 aprilie 2017

O firmă nou înființată de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman, a luat un contract în valoare de 23 de milioane lei de la Primăria Capitalei.

Totul, în urma unei licitații cu un singur ofertant. Asociația de vânătoare a fost fondată în anul 1998 de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociației face parte și Petre Pitiș, directorul general și președinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.

Primarul Gabriela Firea Pandele a decis la începutul lunii iulie 2016 ca Centrul de Protecție a Plantelor București să efectueze tratamentele de dezinsecție (combatere a țânțarilor) în parcurile și pe spațiile verzi administrate de municipalitate. Aparent fără nici o legătură, două luni mai târziu, Virgil Lucian Constantin înființa firma Fitodep Viridana SRL în localitatea Turnu Măgurele din Teleorman. După șase luni de la înființarea firmei, în februarie 2017, Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB) anunța public că vrea să cumpere, în baza unui contract cadru, produse agrochimice în valoare de 23 milioane lei, fără TVA, pentru dezinsecția și deratizarea spațiilor verzi din București.Citește și: Caracatița Teldrum se întinde peste un sfert din România: Firma apropiată lui Liviu Dragnea are contracte cu statul în 10 județe, din 2007 încoace, în valoare de 430 milioane de euro l Cea mai citită dezvăluire a săptămânii

Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat. 


Licitație cu un singur ofertant

În anunțul de organizare a licitației, Centrul de Protecție a Plantelor București a introdus criterii minime de participare pentru a se asigura că vor fi cât mai mulți ofertanți. De exemplu, garanția solicitată a fost de doar 0,1% din valoarea contractului, adică 23.000 lei. La capacitatea tehnică, ofertanților li s-a solicitat să facă dovada implementării și certificării sistemului de management al calității conform ISO 9001 sau echivalent și să completeze Documentul Unic de Achiziție European (DUAE), care conține informații despre firmă, reprezentantul firmei etc. Totuși, deși licitația avea criterii minime de calificare, s-au depus, în mod surprinzător, doar două oferte: una de la firmele Redoxim și cealaltă de la Fitodep Viridana. Doar una, însă, a fost admisă. Singura rămasă în cursă, deci, a și câștigat. Astfel, pe 28 martie a.c., CPPB a anunțat că a atribuit contractul firmei Fitodep Viridana SRL, care depusese o ofertă de fix 23.000.000 lei, fără TVA. Nici mai mult, nici mai puțin.

Toate drumurile duc la vânătorii lui Dragnea

Conform Registrului Comerțului, firma Fitodep Viridana SRL a fost înființată în august 2016 de către Virgil Lucian Constantin și are ca domeniu principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor chimice. Virgil Lucian Constantin, însă, nu pare să aibă nici o legătură cu produsele chimice. Decât dacă, eventual, ne referim la praf de pușcă. Pentru că acesta face parte din lumea bună a vânătorilor și pescarilor din Teleorman. Din informații publice, rezultă că afaceristul Virgil Lucian Constantin este unul dintre cei doi reprezentanți ai Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Turris” din Teleorman.

Celălalt reprezentant al asociației este Petre Pitiș, director general și președinte al firmei Tel Drum. Încrengăturile afacerilor din jurul Tel Drum ajung până la Valentin Ștefan Dragnea, fiul șefului PSD Liviu Dragnea (dar și până la cel din urmă, prin apropiați). De exemplu, cumnatul lui Petre Pitiș, Dan Liviu Barcaru, i-a cesionat firmei S&P Investment Management SRL un procent din firma Interfrigo Logistic SRL. Societatea S&P Investment Management îi are ca asociați de Dragnea jr. și Ilie Liviu Dragne.Vezi și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.


Asociația „Turris”, înființată de Dragnea

O investigație jurnalistică a RISE Project a scos la iveală că Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Turris” a fost înființată de actualul șef al PSD, Liviu Dragnea. În 1998, Dragnea s-a dus la Tribunalul Teleorman, cu pașaportul diplomatic deținut în calitate de prefect al județului și, cu cinci milioane de lei vechi (500 RON), a înființat Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi “Turris” (AVPS “Turris”). Sediul a fost stabilit chiar în incinta hotelului “Turris”, hotel privatizat și preluat ulterior de soția lui, Bombonica Dragnea (acum Prodana, după divorțul de șeful PSD). Potrivit documentelor, sediul asociației era subînchiriat de la firma Dacorom SRL, înființată chiar de Dragnea la începutul anilor ‘90. Cei 21 de vânători și pescari fondatori ai AVPS “Turris” au ținut prima ședință la sediul primăriei Turnu Măgurele. Printre ei s-a numărat și Nicolae Mohanu, primarul localității Turnu Măgurele, ulterior senator PSD, dar și șefi din Romsilva, agenția națională a pădurilor.

Iese Dragnea, intră paravanele Pitiș și Fișcuci

În septembrie 2004, după ce a devenit pentru a doua oară președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea a predat asociația de vânătoare prietenilor din tinerețe. Unul dintre ei este Petre Pitiș, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor ‘90, când șeful PSD își începea ascensiunea politică. Pitiș a devenit președintele asociației, iar numărul doi în organigramă i-a revenit lui Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Dragnea.

În 2005, vânătorii de la “Turris” s-au mutat cu armele și echipamentele într-un nou sediu, pe strada Chimiei din Turnu Măgurele. Aici se afla atunci sediul Tel Drum SA. Firma a fost înființată în 1998 de către Consiliului Județean Teleorman. În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fișcuci, la acel moment vicepreședinte PSD Teleorman. Același Marian Fișcuci căruia i-a predat și conducerea asociației de vânătoare doi ani mai târziu.

Virgil Constantin: „Ce legătură are cu asociația de vânătoare?”

Tânărul afacerist Virgil Constantin a declarat pentru RL că a câștigat licitația prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), însă nu a fost singurul care a depus oferte: „Nu am fost singurulul. A mai fost o firmă la licitație. Am văzut din procesul verbal că nu a fost admisă”. Întrebat dacă a mai avut și alte contracte pentru a livra produse chimice, Constatin a negat: „Dacă e firmă nou înființată, de unde să am contracte? Eu sunt asociat unic și administrator. Nu am alți parteneri sau subcontractanți”.

Însă s-a enervat și contrazis în declarații când a fost întrebat despre legăturile de la Asociația „Turris”. „Ce legătură are cu asociația de vânătoare? Nu mai sunt director acolo. Nu m-am suspendat. Dacă vreți, ne vedem să discutăm. Nu are nici o legătură asociația cu contractul. Eu nu sunt membru vânător. Nici nu am calitatea de vânător. Eu sunt inginer silvic. Am făcut vânătoare în facultate. Vânătoarea înseamnă și gospodărirea fondurilor de vânătoare. Nu știu cu cine vorbesc la telefon. Dacă vreți, o să vă sun când ajung în București”, a adăugat Constantin.

Conform datelor publice, însă, Constantin este, încă, director al AVPS “Turris”.

Dan Grigore: „Este o coincidență. Eu nu pot să opresc pe nimeni să depună oferte”

Centrul de Protecție a Plantelor București este condus încă din 2008 de către Dan Grigore Mihail. Presa centrală a relatat că și-a angajat soția la CPPB ca șef al biroului de consultanță, prognoză și planificare tratamente fitosanitare. Din poziția de conducător al instituției, i-a dat contracte publice nașului său de cununie. În legătură cu ultima licitație, Dan Grigore a precizat că licitația fost foarte permisivă pentru a nu îngrădi dreptul agenților economici de a participa la licitație. El consideră că licitația a fost atribuită în condiții de transparență maxime, iar contractul nu a fost atribuit pe criterii politice.

România Liberă: CPPB a semnat un contract de 23 milioane lei cu o firmă nou înființată.

Dan Grigore: Este un acord cadru. Condițiile au fost trecute în caietul de licitație. Nu am cerut ca firma să aibă experiență pentru a nu îngrădi accesul la licitație. Condițiile de vechime nu se mai cer.

RL: Totuși, firma nu a avut vreun alt contract public, iar licitația a fost foarte permisivă.

DG: Da, așa este. Pe mine nu mă interesează aspectul ăsta. Pe mine mă interesează să îmi livreze marfa la timp, în condițiile contractuale. Dacă puneam condițiile de experiență, îngrădeam dreptul firmelor să participe la licitație. Dacă puneam condiții de experiență, toată lumea mă întreabă de ce am pus. Licitația a fost permisivă pentru a nu îngrădi dreptul de participare. Dacă punean criterii din astea mă întrebau de ce am pus trei ani, de ce nu ai pus cinci ani? Aceste condiții pot da naștere la suspiciuni.

RL: Care au fost motivele pentru care s-a respins cea de-a doua ofertă?

DG: Motivul descalificării îl reprezintă faptul că nu mi-a depus oferta tehnico –economică. Probabil au făcut o greșeală că mi-au depus documentele DUAE în dublu exemplar.

RL: A contat faptul că firma câștigătoare a licitației are conexiuni politice?

DG: Doamne ferește! Nu a fost o licitație dată pe criteriu politic. Vă pun la dispoziție toate documentele. Încă o dată, habar nu aveam cine este persoana respectivă. Nici nu se pune problema să fie o licitație politică. Dacă mai erau alte firme care participau și eu îl favorizam pe el, atunci se putea interpreta în orice fel. Nu aveam de unde să știu cine este patronul firmei care a câștigat. Eu nu iau date personale. Eu vă pun la dispoziție toate documentele de licitație. Licitația a fost făcută în condiții de transparență. Acum în SEAP, dacă pun niște condiții restrictive, îmi respinge documentația. Nu am cum să controlez cine vine la licitație. Este o coincidență. Eu nu pot să opresc pe nimeni să depună oferte. Dacă puneam experiență de șapte-opt ani, se prezenta Redoxim (firma respinsă – n.r.) și ....

RL: Îl cunoșteați anterior licitației pe patronul firmei câștigătoare?

DG: Eu nu l-am văzut la față. Bine, l-am văzut la semnarea contractului, dar nu mi-a spus mie că este legat de vreo persoană politică. Din documente se vede că este doar o coincidență. Nu e un contract politic. E un contract între o instituție și o firmă privată.

AFACERI. Bisnisuri mici de Teleorman, apartament în București

Virgil Lucian Constantin este un afacerist atipic. În ultimii 15 ani, acesta a mai înființat două firme în Turnu Măgurele. Pe ambele, însă, le-a cedat altor persoane. Nici una din aceste firme nu se poate lăuda cu vreo afacere de succes sau cu venituri mai mari de câteva zeci de mii de lei anual. Una din ele se numește Vilconti SRL, cealaltă Damir Fam SRL. Nici una nu a avut profit în ultimii ani iar în rarele ocazii în care nu a avut pierderi a înregistrat profit foarte mic. Totuși, Virgil Lucian Constantin nu pare să o ducă prea rău. În 2012, punea gaj la bancă un apartament din sectorul 5 al Bucureștiului pentru ca Damir Fam SRL să ia un credit bancar. Mai mult, oficial, Constantin are adresa de domiciliu în același sector 5 din București.

Comentarii

 • costica

  21 august 2017 23:23

  Bani acasa, garantat, avem DOVADA VIDEO! Iti vom arata DOVADA VIDEO cu OAMENI REALI care deja AU CASTIGAT BANI folosind aceasta oportunitate noua si unica! Vei castiga si tu bani aici, garantat, simplu si eficient! Iti oferim contract si seriozitate maxima! Cauta-ne urgent si cere mai multe informatii la adresa noastra de email pacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Saidac

  11 iulie 2017 13:59

  Ce isi mai bat joc de tarisoara asta!!

  raspunde comentariului
 • O PREA (mare HOTIA) / LA PRIMARIA(Bucuresti)

  19 aprilie 2017 9:14

  Este aproape incredibil cum dupa toate scandalurile si chiar acuzatiileunele intemeiate de abuz aduse procurorilor DNA,caracatita Dragnisto-Pandelista actioneaza neinfricata si cu un tupeu nemarginit! Toata gasca din jurul primei doamne de Voluntari,cocotata pe tronul capitalei,spune in gura mare ca FIRISTA are protectia lui NEGOITA,iar acesta se bucura la randul sau de KLEMM-enta domnului ambasador care conduce de drept si de facto contracoruptia din colonia numita ROMANIA! Ca urmare ,devizadoamnei Kovesi este DNA fugi pe langa ea .Pe Gabriela Vranceanu-Firea-Pandele. si foarte multi altii,n-o asteapta Codruta in capul scarilor cu catuse ci cu covor inrosit de rusine si scarba!Mai stimati tovarasi americani,noi ca prostii am crezut ca sunteti niste domni ,dar bagam de seama ca v-ati inhaitat cu anticomunisti ca Negoita,Pandele,Firea,Netoiu si altii ca ei.Pai pe ciorditoarea asta de Firea o pregatiti si protejati sa ajunga presedinta coloniei voastre.Noi zicem ca Vanghele ar fi raul cel mai mic,ia mai ganditi Putin!!

  raspunde comentariului
 • MAREAN

  17 aprilie 2017 9:26

  MottoSa privim demniInapoi cu iertare,Inainte cu speranta,In jos cu intelegere,In sus cu recunostinta!In Ro continua procesul de TRANZITIE catre o directie necunoscuta. Daca in UNELE din tarile FOSTE membre ale CAER , dupa incheierea razboiului rece, TRANZITIA inseamna si un progres cat de mic, in Ro efectul LOVITURII DE STAT din dec 1989 este un soi de PARALIZIE A SOCIETATII care a codus la prabusirea TARII. Economia a fost distrusa la fel si subsistemele sistemului social precum sanatatea, invatamantul, siguranta nationala, etc. Populatia a emigrat MASIV datorita programelor criminale facute de guvernanti si Parlamentari. Clasa politica postcomunista este alcatuita din nulitati umane si grupari infractionale de crima organizata numite formatiuni politice care se tot regrupeaza in stil mafiot in numele inoiri partidelor incercand aburirea poporului.E posibil ca pana la sfarsitul acestui an in Ro sa aiba loc o REVOLUTIE ADEVARATA daca PARLAMENTUL nu devine o normalitate democratica cu 300 de parlamentari , conform rezultatului referedumului ,INTEGRI, FARA ACUZATI PENAL SAU INFRACTIORI, FARA BARONI SAU OLIGARHI , FARA CIOCIOLINE ,.Doamne ajuta-i pe romani!

  raspunde comentariului
 • nik

  17 aprilie 2017 8:03

  Erdogan de teleorman !!!

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  12 aprilie 2017 21:22

  Banditul national a atraso pe Firea in Banda sa. Dragnea a obtinut de la Primarul Capitalei un contract de 23 de milioane de lei, fara licitatie, pentru Banda sa. Virgil Lucian Constantin si Petre Pitis sunt membri din Banda lui Dragnea. Articolul de fata este rechizitoriul complet care trimite dupa gratii pe Liviu Dragnea, Gabriela Firea Pandele si Virgil Lucian Constantin pentru un motiv similar cu cel pentru care a fost condamnata la cinci ani de inchisoare cu executare Monica Iacob Ridzi. Cu observatia ca M.I. Ridzi a folosit banii statului pentru organizarea de serbari de Ziua Tineretului si nu a folosit niciun ban pentru sine.,, Asociația de Vânătoare ,,Turris,, din Teleorman a fost fondată în anul 1998 de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea si Virgil Lucian Constantin este seful ei actual. Din conducerea asociației face parte și Petre Pitiș, directorul general și președinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.Primarul Gabriela Firea Pandele a decis la începutul lunii iulie 2016 ca Centrul de Protecție a Plantelor București să efectueze tratamentele de dezinsecție combatere a țânțarilor în parcurile și pe spațiile verzi administrate de municipalitate. Aparent fără nici o legătură, două luni mai târziu, Virgil Lucian Constantin înființa firma Fitodep Viridana SRL în localitatea Turnu Măgurele din Teleorman. După șase luni de la înființarea firmei, în februarie 2017, Centrul de Protecție a Plantelor București CPPB anunța public că vrea să cumpere, în baza unui contract cadru, produse agrochimice în valoare de 23 milioane lei, fără TVA, pentru dezinsecția și deratizarea spațiilor verzi din București,,.________________________________________________________________________________

  raspunde comentariului
 • sorin

  12 aprilie 2017 12:36

  Acum castiguri part-time! Cautam urgent persoane serioase care vor sa lucreze acasa, cate 2 ore pe zi, pentru castiguri in timpul liber. Cereti mai multe informatiila adresa noastra de emailsorin_marii_wtyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Marcello Kazan

  12 aprilie 2017 9:40

  ESTE TOTUL CUSUT CU ATA ALBA !!!... ACEST PORC ORDINAR dan grigore CONSIDERA CA TOATA LUMEA E IDIOATA... Care vasazica AU FACUT PARTICIPAREA LA LICITATIE FOARTE PERMISIVA PENTRU A DA POSIBILITATE A CIT MAI MULTE FIRME SA PARTICIPE LA LICITATIE !!!... CA URMARE, NU AU FOST NICI 20, NICI 10 SI NICI 5... AU FOST DOUA mari si late, dintre care UNA, IN CIUDA CONDITIILOR FOARTE PERMISIVE, NU A PRIMIT DREPTUL DE A PARTICIPA LA LICITATIE, RAMANIND IN CURSA PENTRU CEI 23.000.000 DE LEI DOAR FIRMA DIN TELEORMANUL LUI DRAGNEA !!!... CARE FIRMA, E CLAR CA NU PREZINTA NICI O GARANTIE CA POATE DUCE CONTRACTUL LA BUN SFIRSIT DIN PUNCT DE VEDERE PROFESIONAL PENTRU CA ARE ZERO EXPERIENTA !!!... DAR ASTA NU-L IMPIEDICA PE dan grigore SA DONEZE CONTRACTUL DE 23.000..000 DE LEI UNOR NEICA NIMENI.... MAI OAMENI BUNI, DACA ASTA NU E CUSUTA CU ATA ALBA ATUNCI NU STIU CE POATE FI... IN TOT CAZUL, SPER CA DNA-ul SA SE SESIZEZE SI SA INCEAPA O ANCHETA A MODULUI IN CARE A AVUT LOC ACEASTA LICITATIE... BANDITISMUL DIN ROMANIA CHIAR NU ARE LIMITA ?!?... SE PARE CA NU...

  raspunde comentariului
 • goe

  12 aprilie 2017 8:58

  De ce il acuzati pe Dragnea ? Sa mearga cele 23 de milioane la straini ? La imperealisti ? Mai bine la romanii patrioti , care au "privatizat" prin furt fabricile si uzinele ajunse apoi la fier vechi.

  raspunde comentariului
 • Adi

  11 aprilie 2017 16:52

  hotelul detinut de Dan Grigore Mihailhttpwww.hillden.ro

  raspunde comentariului
 • Didos

  11 aprilie 2017 12:49

  Hai , ca asta-i tare ! Adica cum licitatie cu un singur ofertant ??! Pai daca s-a prezentat un singur ofertant , licitatia trebuia reluata , o data , de doua ori , la alte date ! Asta o stie orisice natarau ! Eh , la noi e putred marul ..

  raspunde comentariului
  • Cuviosul Microfonie

   11 aprilie 2017 19:37

   Ai dreptate, daca ar fi fost un singur ofertant asa ar fi trebuit procedat. Dar in fond au fost doi, din care unul cel care nu trebuia a fost descalificat. Vorba aia furati copii, dar faceti forme.

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina GABI FIREA VA FACE SI EA O VIZITA LA DNA. CURAND

   11 aprilie 2017 14:49

   TA.RFA LUI ISARESCU GABI VRANCEANU FIREA GURISTA SEFA LA BNR APOI GURISTA LA LATRINA 3 MERGE INCET DAR SIGUR CATRE DNA. GABI FIREA REPREZINTA UN TRIUMF AL PROSTULUI GUST. PE IMB.ECILA ASTA NU O DERANJEAZA TROTOARELE CA DUPA BOMBARDAMENT EA ARUNCA BANII PE OUA DE TABLA. SA VADA PO PU.LIMEA CA EA FACE CEVA. VETI VEDEA UN BUCURESTI SCUFUNDAT SI MAI MULT IN MIZERIE. TREBUIE SA PSDist SA NU VEZI IN CE HAI ARATA O CAPITALA EUROPEANA.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design