11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSindicatul, dat afara din fabrica la Ineu

Sindicatul, dat afara din fabrica la Ineu

La firma Delphi Packard Romania din Ineu angajatii au reusit sa infiinteze legal un sindicat. Dupa obtinerea sentintei definitive si a unui numar semnificativ de adeziuni, conducerea sindicatului a incercat sa informeze conducerea firmei. Numai ca liderii sindicali au fost dati afara din birou, spun ei, cu bodyguarzii si li s-a suspendat contractul de munca.

Sindicalistii cred ca managementul firmei a ajuns in posesia listei cu membrii fondatori de la Judecatoria Ineu si a inceput presiunile asupra membrilor de sindicat. Sindicatul "Dreptatea 2007" este afiliat la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, care ameninta ca va sesiza forurile competente ale UE daca la Ineu va fi inabusita din nou activitatea sindicala. Firma Delphi s-a confruntat cu mai multe probleme in cursul anului trecut: o angajata a murit de epuizare, a fost descoperit un focar de TBC in randul salariatilor, o muncitoare din Tunisia a murit in conditii suspecte.

Infiintare cu repetitie
In urma cu doi ani, la Delphi Ineu s-a incercat formarea unui sindicat. Ionel Rusu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania – filiala Arad, a declarat ca isi aminteste ca atunci un grup de angajati de la Delphi a contactat un alt lider sindical din Arad pentru ajutor. Au fost insa repede descoperiti, inainte de a ajunge pe la Judecatoria Ineu pentru a-si inregistra sindicatul. S-a apelat la Comisia de dialog social, unde, spune Ionel Rusu, surpriza a fost de proportii. Pe langa reprezentantii firmei din Ineu a venit inclusiv primarul orasului, care a afirmat ca nu ar fi nevoie de sindicat la Delphi deoarece firma este foarte puternica, a rezolvat problema somajului in zona si a dat multi bani la Primaria Ineu. Astfel ca sindicatul a murit inainte sa apara. In cursul anului 2007, firma a fost zguduita de mai multe scandaluri. O femeie a murit epuizata de munca, o angajata din Tunisia a decedat si altele au ajuns in stare grava la Spitalul Judetean Arad si a fost descoperit un focar de TBC printre angajati. Multi salariati nu erau multumiti de ceea ce se intampla. Astfel, la initiativa unor ingineri s-au pus bazele sindicatului. Primele intalniri s-au facut ca-n ilegalitate, in case conspirative pentru a nu se afla nimic la fabrica. "Ne-am intalnit ca in ilegalitate, intr-o casa conspirativa din Ineu pentru a pregati actele sindicatului", a povestit Ionel Rusu, liderul aradean al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania. Actele au fost intocmite, s-a obtinut sentinta definitiva de la Judecatoria Ineu in luna decembrie. Au asteptat insa sa treaca sarbatorile pentru a comunica acest lucru conducerii. Intre timp, au adunat peste 100 de adeziuni. Firma Delphi din Ineu are aproximativ 4.500 de angajati.

Legea Delphi

Presedintele sindicatului "Dreptatea 2007" din firma Delphi din Ineu, Silviu Bota, este inginer mecanic si este angajat in sectorul Productie. Flavius Blidar a fost ales secretar general al sindicatului si este economist, dar este angajat fara studii superioare in sectorul administrativ. Cei doi spun ca, pana acum, la Delphi nu a existat sindicat si au avut loc multe abuzuri. Au fost concediati angajati intr-un mod extrem de simplu. Li se comunica ca trebuie sa predea legitimatia de serviciu, erau scosi cu bodyguarzii afara din fabrica, iar fara legitimatie nu mai puteau intra la serviciu a doua zi. Dupa trei zile li se desfacea contractul de munca pentru absente nemotivate. Unei colege de-a lor, careia i s-a desfacut contractul de munca, nu i s-a permis sa fie asistata de avocat cand a fost chemata pentru comunicarea cercetarilor. Acum, ea asteapta ca instanta sa-i faca dreptate. Cei doi lideri ai sindicatului "Dreptatea 2007" povestesc despre conditiile de munca din firma. Salariatii pot merge la toaleta numai in pauza. Poti sa risti si sa-ti parasesti locul de munca, dar daca esti vazut de cei din conducerea firmei esti imediat concediat. Femeia care a murit epuizata de munca in cursul anului trecut a mers la cabinetul medical de doua ori, dar nu a fost primita si consultata pentru ca nu era pauza. Cand a fost pauza, pentru angajata de la Delphi a fost deja prea tarziu. "De aceea am si dorit sa infiintam un sindicat, pentru a apara drepturile oamenilor, pentru ca aici functioneaza doar Legea Delphi, iar oamenii nu stiu sa-si protejeze drepturile legale sau nu au bani de avocati sa se adreseze instantei atunci cand ar putea castiga acolo postul pierdut", a declarat Silviu Bota.

Dati afara cu bodyguarzii

Silviu Bota si Flavius Blidar, prin natura functiilor lor, nu au un loc de munca bine definit, a carui parasire temporara sa puna in pericol productia. Ei s-au hotarat sa anunte conducerea firmei despre existenta sindicatului, deoarece aveau deja peste 100 de adeziuni. Numarul celor care intentionau sa intre in sindicat era mare. Cei doi lideri au mers cu documentele sindicatului pentru a le prezenta conducerii firmei. Ei nu au fost lasati sa vorbeasca si, pur si simplu, au fost anuntati ca sunt suspendati din functii, ca un prim pas spre desfacerea disciplinara a contractelor de munca pentru ca in acel moment, in care doreau sa prezinte actele sindicatului, conform legii, conducerii firmei, si-ar fi parasit fara aprobare locurile de munca. "Nici nu au stat de vorba cu noi. Cand am vrut sa le aratam documentele sindicatului au spus ca nu au treaba cu asa ceva si ca problema este ca noi ne-am parasit locurile de munca fara aprobare", a declarat Silviu Bota. Mai mult, celor doi li s-au retinut imediat legitimatiile de serviciu si li s-a comunicat ca nu mai au acces nici macar in parcarea unde sosesc autobuzele cu angajatii fabricii. Fotografiile lor au fost date in consemn la bodyguarzii care pazesc poarta fabricii. "Au fost dati afara in suturi din birou, cu bodyguarzii", a declarat Ionel Rusu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, filiala Arad. "Am fost dati in consemn la gardienii de la poarta, sa nu ni se mai permita accesul in firma, nici macar in parcarea de unde angajatii sunt imbarcati in autobuze", a spus Flavius Blidar, secretarul general al sindicatului "Dreptatea 2007".

Scandalul ajunge la UE
Dupa ce conducerea sindicatului a fost data afara, s-au procurat listele cu membrii fondatori si au inceput presiunile asupra acestora. "Ne-au sunat colegii sa ne spuna ca au fost contactati si li s-a spus sa renunte la sindicat pentru ca altfel vor fi urmariti si vor fi obligati sa plece din firma, asa cum s-a intamplat si cu noi", a declarat Silviu Bota. Desi accesul lor in firma este interzis, cei doi lideri actioneaza prin intermediul celor 100 de salariati care au semnat deja adeziunile. "Sindicatul nu va muri", cred cei doi lideri. Ei au povestit insa ca in fabrica exista un fel de surogat de sindicat, care se numeste consiliul reprezentantilor si care este platit de catre firma, deci practic nu reprezinta interesele angajatilor. Legea romana insa apara activitatea sindicala. "Nu inteleg aceasta reactie feroce. De ce nu se respecta dreptul fundamental de organizare sindicala? Pai, va spun eu de ce. Celor de acolo nu le convine sa se stie ce se intampla. Ei scot rate ale profitului si nu-i intereseaza prin ce metode. A fost informat inclusiv presedintele Confederatiei si va fi informat si Ministerul Justitiei", a declarat Ionel Rusu. Mai mult, acesta a explicat ca pentru impiedicarea infiintarii si functionarii unui sindicat legal constituit, vinovatii pot fi urmariti chiar si penal, conform legislatiei in vigoare. Ionel Rusu a informat insa conducerea centrala a Confederatiei si acum se asteapta suspendarea celor doi lideri. "Vom ajunge si la Comunitatea Europeana pentru a sesiza ce se intampla la Delphi Ineu si-i vom chema pe cei de acolo sa vada cu ochii lor ce se petrece la noi", a spus Rusu.

Declaratie contradictorie
Paul Patrascu, country HR Manager la firma Delphi, spune ca nici macar nu stie de existenta vreunui sindicat. "Nu ne-a anuntat nimeni oficial de existenta vreunui sindicat", a declarat Patrascu. El sustine ca pe adresa conducerii firmei nu s-a primit nici un fel de instiintare oficiala, care sa fie inregistrata oficial. In consecinta, daca nu au fost instiintati pe aceasta cale, nu stiu nimic de sindicat. Despre faptul ca cei doi lideri de sindicat au fost scosi afara cu bodyguarzii si li s-au suspendat contractele de munca, firma are o alta varianta. "La conducere se vine in audienta, cu programare, care se face de pe o zi pe alta. Dansii, printre alti 100 de oameni, au avut niste abateri disciplinare in ziua de luni, care sunt tratate conform legii si le-am suspendat contractele de munca, conform legii, pentru cateva zile, timp in care se face cercetarea. Ca urmare, in clipa aceasta nu exista nici un fel de instiintare oficiala, registrul nostru este curat", a declarat Paul Patrascu. Mai mult, Patrascu sustine ca doar presa vuieste de problema sindicatului de la Delphi, in timp conducerea firmei nu stie nimic oficial.
Pe de alta parte, Silviu Bota, presedintele sindicatului, a declarat ca a trimis pe adresa conducerii firmei cu confirmare de primire un plic care contine actele de infiintare a sindicatului si o adresa oficiala prin care firma Delphi era instiintata de existenta sindicatului. Cei doi lideri au asteptat autobuzele in parcarea firmei. Desi erau sute de persoane in acel moment in parcare, au sosit paznicii care le-au cerut sa plece pentru a nu le face greutati. "Se fac presiuni asupra membrilor fondatori. Dar, in acest timp, primim si adeziuni, de noi membri", a declarat Silviu Bota, presedintele sindicatului.

ISTORIC

» Incidente
In luna aprilie a anului 2007, o tanara de numai 23 de ani, angajata la Delphi Ineu, a murit epuizata. Era angajata de peste un an la Delphi si facea naveta din comuna Hasmas. Muncea uneori chiar si 16 ore pe zi si abia mai avea timp sa se odihneasca. Era constiincioasa si spera ca va fi avansata. Trei saptamani inainte sa moara a lucrat cate 12 ore pe zi. Ea pleca la 4 dimineata si se intorcea la ora 20 acasa. Familia sa a declarat atunci ca Irinei i s-a facut rau la serviciu si a fost de trei ori la cabinetul medical. Prima oara a fost la ora 10, dar i s-a spus sa revina. Cand a revenit, doctorita era la cafea si a treia oara i s-a spus ca tocmai s-a spalat pe jos si sa nu murdareasca pardoseala. A cazut in mijlocul colegilor si a murit.
Firma Delphi a fost zguduita de un alt scandal cand a fost descoperit un focar de TBC in randul angajatilor. S-au implicat inclusiv conducerea judetului si Directia de Sanatate Publica pentru ca toti salariatii sa poata fi consultati in cabinete de specialitate.

In luna august a anului trecut, un alt scandal a fost legat de firma din Ineu. O tanara a decedat intr-o camera la un hotel din statiunea Moneasa. Femeia s-a intoxicat cu o substanta inca necunoscuta. Alte 11 colege ale sale, toate tinere din Tunisia care munceau la Delphi Ineu, au fost internate in stare grava la Spitalul Judetean Arad. Firma din Ineu a adus 94 de angajati din Tunisia, pe care i-a cazat la un hotel din Moneasa. Politistii aradeni si procurorul criminalist au efectuat cercetari. Tunisiencele au fost aduse in Romania pe o perioada de 3 luni la Ineu pentru un training, dupa care urmau sa se intoarca in tara lor. Pentru ca tinerele au muncit in toata perioada fara a avea actele necesare, inspectoratul teritorial de munca a amendat firma din Ineu cu 100.000 lei.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă